darroo 13.05.2010 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Witam wszystkich , zwracam się z taką prośbą ,czy mogli byście polecić mi jakąś nie drogą a zarazem dobrą zaprawę klejową do gazobetonu. Wiem że rzadko jedno z drugim idzie w parze ale może polecicie mi coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 13.05.2010 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Ale szukasz czegokolwiek czy czegoś konkretnego? Jeśli nie masz jeszcze nawet materiału do budowy, to dobrym rozwiązaniem może być bloczek Solbetu, a to z uwagi na fakt, że posiadają oni własną chemię dostosowaną do wyrobów. Okazuje się, że żaden inny producent betonu komórkowego tak naprawdę tego nie zapewnia.A jeśli chodzi o cokolwiek to chyba najlepiej iść na jakiś market albo skład budowlany i popytać na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 13.05.2010 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Materiału jeszcze nie mam ,za 2 miesiące zaczynam murowanie ścian parteru, murowałem już różnym materiałem ale na zaprawie klejowej nigdy i z tąd moje pytane. Dzięki za odpowiedz. Ps. a powiedzcie mi jeszcze proszę ,który bloczek będzie lepszy ten o gładkich ściankach czy ten z wypustami (piórami), wiem że tym drugim muruje się szybciej i wygodniej ale czy mur który ma wiązania poziome jak i pionowe nie wydaje się mocniejszy, stabilniejszy? No i pękanie tych obu murów ,ściana ze spoinami pionowymi pęka w miejscach wiązań czyli na spoinach na przemian pionowa z poziomą a ściana na (pióro) pęka pionowo i co drugi bloczek pęka w pół. A finansowo BK o gładkich ściankach jest tańszy, więc co mam wybrać ,może ktoś podzieli się swoim doświadczeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 13.05.2010 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 (edytowane) darroo z powodzeniem możesz stosować Baumit Planofix, np.:http://www.allegro.pl/item1018529176_baumit_planofix_klej_do_gazobetonu_silikatow_25kg.html Stosując gazobeton z piórem i wpustem kleimy tylko poziome warstwy a bez pióra dodatkowo boki.Nie zapomnij o posadowieniu pierwszej warstwy na zaprawie murarskiej i foli fundamentowej izolacji poziomej, np.:http://www.allegro.pl/item1028516518_izolacja_pozioma_muru_folia_fundamentowa_40cm.html Edytowane 13 Maja 2010 przez helixwroclaw2005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msp 13.05.2010 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Pióro wpust jest szybszą metodą.Do tego dobrze wykonany usuwa mostki termiczne. A co do kleju to nie jest to wielki wydatek, ja kupuje za 14- 17 zł worek 25 kg. i idzie z tego troszkę postawić. Najwięcej zabawy jest na pierwszej warstwie, ale potem tempo pracy jest nieporównywalne z murowaniem tradycyjnym. Co do bloczków to kup proste, ale naprawdę proste, bo inaczej dużo niepotrzebnych nerwów i słów poleci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 16.05.2010 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Zadzwoń do Solbeui spytaj do jakich bloczków dodaj klej gratis, masz po klopocie. Co do wpust gladki jak juz padlo, na wpst szybciej i dobrze wykonana sciana nie ma mostków. PS najwazniejsze aby postawic dobrze (ekipa w tym wypadku najważniejsza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 17.05.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Jak się już stawia bloczki Solbetu, to jest to chyba na tyle proste, że przy odrobinie praktyki i wprawy, nie wielu jest którzy potrafili by to zpaprać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 18.05.2010 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 hmm Wierz mi Kuba że są w naszym kraju specjalisci od "szkodnictwa" jak to gdzieś wyczytałem i nawet najlepszy materiał potrafią popsuć, np murując na zaprawę bo tak tradycyjnie juz jest i robią tak od zarania dziejów. Solbet imo trzymania idealnie wymiarów, można popsuc przez ludzi z przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julies 18.05.2010 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 my kupiliśmy bloczki H+H i ich klej - jakość świetna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 18.05.2010 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Dla tego ja bym się zdecydował jak wybieram solbet również na ich chemie, która jest dla niego dedykowana! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 18.05.2010 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i propozycje , zdecydowałem się na solbet ,bloczki z wpustami po 7.58zł za sztukę w cene wliczony klej. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 19.05.2010 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 I to jest właśnie piękne w Solbecie, dodają do swoich bloczków, zupełnie za darmo, chemię, własnej produkcji, zapewniając tak samo dobrą jakość.I zaznaczyć trzeba, że Solbet jako jedyny ma własną chemię. Jak tutaj ktoś powyżej napisał, "bloczki H+H i ich klej", inni producenci nie mam swojego kleju, tylko kupują gotowce i pakują w swoje worki. Nie mają pewności, że zapewniają wysoką jakość tej chemii, bo nie mają jak tego zweryfikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 20.05.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i propozycje , zdecydowałem się na solbet ,bloczki z wpustami po 7.58zł za sztukę w cene wliczony klej. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam. Zdradz gdzie się zaopatrzyłeś w towar? daleko od Ciebie jak z terminowością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 20.05.2010 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Zdradz gdzie się zaopatrzyłeś w towar? daleko od Ciebie jak z terminowością? http:/ http://www.alegro.pl/ item 1035099009 gazobeton solbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 30.05.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Hehe, szczerze mówiąc nie pomyślałbym o kupowaniu materiałów budowlanych na allegro @ Julies A macie bloczki profilowane z tej firmy? Oni podobno nie trzymają zbytnio wymiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 13.06.2010 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 Tu się raczej wiele już nie wydarzy, ale skoro Julies jest taki zadowolony, to zapewne ma bloczki z jedynego zakładu trzymającego wymiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 20.12.2010 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 wywalili klej uzyli zaprawy i stoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts