Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki klej do gazobetonu

Recommended Posts

Ale szukasz czegokolwiek czy czegoś konkretnego? Jeśli nie masz jeszcze nawet materiału do budowy, to dobrym rozwiązaniem może być bloczek Solbetu, a to z uwagi na fakt, że posiadają oni własną chemię dostosowaną do wyrobów. Okazuje się, że żaden inny producent betonu komórkowego tak naprawdę tego nie zapewnia.

A jeśli chodzi o cokolwiek to chyba najlepiej iść na jakiś market albo skład budowlany i popytać na miejscu.

Materiału jeszcze nie mam ,za 2 miesiące zaczynam murowanie ścian parteru, murowałem już różnym materiałem ale na zaprawie klejowej nigdy i z tąd moje pytane. Dzięki za odpowiedz. Ps. a powiedzcie mi jeszcze proszę ,który bloczek będzie lepszy ten o gładkich ściankach czy ten z wypustami (piórami), wiem że tym drugim muruje się szybciej i wygodniej ale czy mur który ma wiązania poziome jak i pionowe nie wydaje się mocniejszy, stabilniejszy? No i pękanie tych obu murów ,ściana ze spoinami pionowymi pęka w miejscach wiązań czyli na spoinach na przemian pionowa z poziomą a ściana na (pióro) pęka pionowo i co drugi bloczek pęka w pół. A finansowo BK o gładkich ściankach jest tańszy, więc co mam wybrać ,może ktoś podzieli się swoim doświadczeniem?

darroo z powodzeniem możesz stosować Baumit Planofix, np.:

http://www.allegro.pl/item1018529176_baumit_planofix_klej_do_gazobetonu_silikatow_25kg.html

Stosując gazobeton z piórem i wpustem kleimy tylko poziome warstwy a bez pióra dodatkowo boki.

Nie zapomnij o posadowieniu pierwszej warstwy na zaprawie murarskiej i foli fundamentowej izolacji poziomej, np.:

http://www.allegro.pl/item1028516518_izolacja_pozioma_muru_folia_fundamentowa_40cm.html

Edytowane przez helixwroclaw2005

Pióro wpust jest szybszą metodą.Do tego dobrze wykonany usuwa mostki termiczne. A co do kleju to nie jest to wielki wydatek, ja kupuje za 14- 17 zł worek 25 kg. i idzie

z tego troszkę postawić. Najwięcej zabawy jest na pierwszej warstwie, ale potem tempo pracy jest nieporównywalne z murowaniem tradycyjnym. Co do bloczków to kup proste, ale naprawdę proste, bo inaczej dużo niepotrzebnych nerwów i słów poleci ;)

hmm

Wierz mi Kuba że są w naszym kraju specjalisci od "szkodnictwa" jak to gdzieś wyczytałem i nawet najlepszy materiał potrafią popsuć, np murując na zaprawę bo tak tradycyjnie juz jest i robią tak od zarania dziejów. Solbet imo trzymania idealnie wymiarów, można popsuc przez ludzi z przypadku ;)

I to jest właśnie piękne w Solbecie, dodają do swoich bloczków, zupełnie za darmo, chemię, własnej produkcji, zapewniając tak samo dobrą jakość.

I zaznaczyć trzeba, że Solbet jako jedyny ma własną chemię. Jak tutaj ktoś powyżej napisał, "bloczki H+H i ich klej", inni producenci nie mam swojego kleju, tylko kupują gotowce i pakują w swoje worki. Nie mają pewności, że zapewniają wysoką jakość tej chemii, bo nie mają jak tego zweryfikować.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 6 months później...