Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można podłączyc się do (deszczówki)

darroo

Recommended Posts

Witam wszystkich. Mam takie pytanie, buduje dom na wsi przez którą gmina nie poprowadziła kanalizacji i z tego co się orientuje prędko nie poprowadzi więc zdecydowałem się na przydomową oczyszczalnie ścieków. Ale co zrobić z wodą deszczową, wiem że jest możliwość wykonania drenażu ale to spory koszt. Już od dłuższego czasu chodzi mi po głowie pewna myśl, mianowicie chodzi o to że między jezdnią a chodnikiem po całej długości (2 km) biegnie (burzówka) studzienki co 30m ,cała woda z jezdni i chodników właśnie tam spływa a z tamtąd do rowu melioracyjnego poza wsią. I tu moje pytanie ,chciałbym się podłączyć do tej (burzówki) będę odprowadzał wyłącznie wodę opadową, skoro z jezdni spływa woda deszczowa wraz wypłukanymi spalinami itp. To z mojej działki na pewno nie będzie gorsza a wręcz przeciwnie? Tylko do kogo się udać a żeby wszystko było legalnie, dodam że kanalizacja deszczowa wzdłuż jezdni biegnie 1.5 m pod ziemią w kręgach betonowych o średnicy 30cm. i była wykonana jakieś 40 lat temu ale do tej pory działa bez zarzutu. Między moim przyszłym domem a jezdnia jest odcinek 30m. ,tak że nie wiele, proszę o radę i z góry dziękuje.

• 3 weeks później...