darroo 13.05.2010 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Witam wszystkich. Mam takie pytanie, buduje dom na wsi przez którą gmina nie poprowadziła kanalizacji i z tego co się orientuje prędko nie poprowadzi więc zdecydowałem się na przydomową oczyszczalnie ścieków. Ale co zrobić z wodą deszczową, wiem że jest możliwość wykonania drenażu ale to spory koszt. Już od dłuższego czasu chodzi mi po głowie pewna myśl, mianowicie chodzi o to że między jezdnią a chodnikiem po całej długości (2 km) biegnie (burzówka) studzienki co 30m ,cała woda z jezdni i chodników właśnie tam spływa a z tamtąd do rowu melioracyjnego poza wsią. I tu moje pytanie ,chciałbym się podłączyć do tej (burzówki) będę odprowadzał wyłącznie wodę opadową, skoro z jezdni spływa woda deszczowa wraz wypłukanymi spalinami itp. To z mojej działki na pewno nie będzie gorsza a wręcz przeciwnie? Tylko do kogo się udać a żeby wszystko było legalnie, dodam że kanalizacja deszczowa wzdłuż jezdni biegnie 1.5 m pod ziemią w kręgach betonowych o średnicy 30cm. i była wykonana jakieś 40 lat temu ale do tej pory działa bez zarzutu. Między moim przyszłym domem a jezdnia jest odcinek 30m. ,tak że nie wiele, proszę o radę i z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 14.05.2010 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Właścicielem deszczówki jest zapewne gmina - w pierwszej kolejności udałbym się do Urzędu po warunki przyłaczenia - tak jak z każdym innym medium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesnik27 02.06.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Jeśli gmina ma ustalone na to taryfy to może zażądać opłat. TZW, Podatek od deszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 02.06.2010 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Z tego co wiem to tym kanałem odprowadzana jest tylko woda deszczowa z drogi i żaden z mieszkańców wsi nie próbował się pod nią podpiąć ja byłbym pierwszy , nie obędzie się bez wizyty w gminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesnik27 02.06.2010 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Ten kanał wcale nie musi należeć do gminy tylko do zarządcy drogi może być gmina ale również powiat. Ale zalecam wizytę w gminie będą wiedzieć z kim masz gadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts