Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominet z szamotem czy bez, żeliwny czy stalowy?


Terry

Recommended Posts

Nasz kominek który będzie w salonie będzie używany tylko rekreacyjnie,jest bez płaszcza wodnego, po rozmowie z różnymi fachowcami jesteśmy jednak w punkcie wyjścia, gdyż każdy chwali coś innego. Jak sądzicie czy kominek powinnien być stalowy z wkładem szamotowym, żeliwny z wkładem szmotowym czy zwyczajnie bez szamotu. Błagam pomóżcie bo w przyszłym tygodniu już musimy sie na coś zdecydować.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wkłady stalowo-szamotowe mają lepsze właściwości kumulacji ciepła, więc są aktualnie bardziej popularne. Poza tym fasady i wygląd tych wkładów jest bardziej przystający do nowoczesnych aranżacji kominków. Polecam - stalowo-szamotowe. Na pewno znakomite wkłady produkuje Spartherm, Brunner, Austroflamm, całkiem przyzwoite polski Arysto i Hajduk.

 

Szczegółowy dobór wkładu kominkowego jest wtedy optymalny, gdy odbywa się po spotkaniu na budowie u inwestora. Podczas takiego spotkania można zidentyfikować gusta klienta, określić zakres cenowy, dobrać najlepszy kształt fasady wkładu kominkowego, określić właściwą wielkość paleniska. Dlatego też, jak zwykle, zachęcam potencjalnych inwestorów do umówienia się na spotkanie na budowie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 months później...

Doczytałam się na http://www.twojekominki.fora.pl że:

 

Plusem stalowych jest ekologiczne spalanie ... w stalowym na palenisku osiągamy największe temperatury przez co proces spalania drewna jest bardzo dokładny (ekologiczny) i czysty, czyli mało popiołu, niedopalonych elementów i sadz na szybie. Plusem żeliwnego jest szybkie oddawanie ciepła od momentu napalenia ale szybciej się wychłodzi od stalowego z szamotem (dłużej trzeba czekać na ciepło na początku palenia) i w związku z tym trzeba zadać sobie pytanie czy wpadamy do domu po 10 godzinach pracy i chcemy mieć za 5 minut ciepło czy bardziej zależy nam na długim oddawaniu ciepła. Piece stalowe z szamotem mają o wiele większe możliwości jeżeli chodzi o designe ponieważ łatwiej kształtować stal niż robić formy do odlewów żeliwnych, natomiast z udziwnianymi kształtami, wielkością szyby i sposobem otwierania drzwi idzie spadek szczelności przez co spada sprawność urządzenia. O trwałości powiem tyle ze dobry producent (wysokiej klasy stal i żeliwo) to i stalowy i żeliwny jest nie do zajechania..."

 

Czyli: jeżeli chcemy mieć szybciej nagrzane, kupujemy żeliwny wkład

jeżeli chcemy mieć dłużej ciepło, kupujemy wkład stalowy z cegłami szamotowymi

 

A może jest to zbyt duże uproszczenie?

Edytowane przez Viga
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...