Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki gipsowe - czy wam też wyceniają tylko 1cm grubosci ?

Recommended Posts

Ja miałem u siebie super ekipę, wyceniliśmy z góry całość prac, a potem się okazało że są dość spore krzywizny, na 8 planowanych palet tynku poszło 9,5 palety a wiec była dopłata z mojej strony w przeliczeniu ilość metrów na ilość tynku w kg, tak więc z mojego punktu widzenia jest to oczywiste, więcej materiału to więcej pracy, najważniejsze żeby było dobrze wykonane, gorzej jak ekipa zrobi wszędzie 1 cm bez względu na krzywizny, albo nie ustalając z inwestorem.

• 4 weeks później...
Dlatego zdecydowałem się kupić agregat tynkarski, po otynkowaniu sprzedam go (kupiłem roczny). Po otynkowaniu jednej kondygnacji (poddasze - na skosach jak również na suficie płyty KG a wiec najmniej powierzchni do otynkowania zostaje) materiał knauf MP75L . Na początku kupiłem 3 palety (120 worków po 30kg) po tej pierwszej kondygnacji zostało 32 worki. Praca zaczęta od najbardziej krzywej ściany (zrobiona z starej cegły 24x12x6 - jedna strona ściany prosta druga nie za bardzo takie niestety były cegły), zużycie materiału obliczałem na m2 - odliczałem wszystkie otwory na drzwi, liczyłem fizycznie tylko powierzchnie ściany. Pierwsza ta najbardziej krzywa ściana o powierzchni 6,7m2 wyszła 13,5 zł za m2. Następne - dodam tylko że nie obliczałem dalej kosztu każdej ściany tylko liczyłem średni koszt wszystkich dotychczas zrobionych ścian, koszt m2 wychodził w granicach 11,5 zł , po kolejnych paru ścianach koszt się zmniejszył do 10,2 zł . Całkowity koszt tej kondygnacji zamknął się kwota 9,9 zł za m2. Dodam tylko że jakbym zdecydował się na materiał Nidy koszt zmniejszył by się o ponad 20%, jednak zdecydowałem się na knaufa z uwagi że kolega przez ostatnich parę lat tynkował knaufem i bardzo go polecał. Oglądając parę rożnych budów stwierdzić mogę że jakość wykonanych moich ścian bije ich na głowę a znajomi zaczęli przyprowadzać swoich fachowców pokazując jak ściany maja wyglądać.

u mnie również była podobna sytuacja, mianowicie wyceniliśmy na 23/m2, ale w niektórych miejscach wyszło więcej, wyszło chyba w sumie o paletę więcej materiału niż było liczone z metrażu, po zakończeniu właściciel firmy zaproponował aby koszt tego naddatku podzielić po połowie, na co się zgodziłem (chyba 400 dopłaciłem), bo ściany zrobione są super