michal2280 14.05.2010 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Mam wątpliwości co do pomysłu mojej ekipy na schody wejściowych. Wykonano wykop szerokoprzestrzenny i pod cały domem wylano chudziaka (w tym pod schody wejściowe). Na chudziaku wykonano ławy, wymurowano ściany fundamentowe (bez izolacji ława/ściana fundamentowa – izolacja poziomowa pojawia się pomiędzy ścianą, a właściwie wieńcem przyziemia, a pierwszą warstwą pustaków, oraz dodatkowo po pierwszej warstwie folia.).Na ścianach zrobiona rapówka, pomalowano Dysperbit (den bit M) ławy i ściany od wewnątrz i zewnątrz, od zewnątrz styropian hydro na kleju na całej wysokości ściany fundamentowej, na to siatka i folia kubełkowa. Wszystko zasypano ziemią, poza miejscem na schody wejściowe. Z bloczków fundamentowych, na chudziaku wymurowano dwie ścianki schodów - pozostałe dwie to ściany domu. I tu moje wątpliwości – o ile ściana jest w miarę zabezpieczona, przed wilgocią i ewentualnymi uszkodzeniami mechanicznymi, to problem jest z ławą pomalowaną jedynie Dysperbitem. Mam poważne obawy czy to tak może zostać. Przestrzeń pod schodami (na to zostanie wylany beton) powoli wypełnia się resztkami zaprawy, ścinkami pustaków - czyli tym co pozostaje przy murowaniu ścian, a przy ostatnich deszczach zbiera się tam woda. Zabezpieczyć dodatkowo ławy styropianem i folią? Obsypać ziemią? Jak to zrobić by spać spokojnie. Z góry dziękuje za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/143009-schody-wej%C5%9Bciowe-a-%C5%82awy%C5%9Bciany-fundamentowe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts