Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SURFCASTING - Bałtyckie wędkarstwo brzegowo-plażowe

Recommended Posts

też śledzę i popatrzę jak dajesz, choć jak widzę te grubaśne kije, to mnie lekko poraża.

Kocham jednak mięciutko i delikatnie, kurcze.....

Próbuję w calej Europie te morze opanować (efekty mizerne) , u nas nad Bałtykiem tylko w Świnoujściu w porcie ale to się chyba nie liczy -:)

Czekamy na foto relację

wędkuję z plazy ponad 5 lat i na wyniki nie narzekam . ten rok to porażka , budowa , syn sie urodził to żona ma pretekst ale dajcie znać jek tam wiosenny kalendarz imprez to sie spotkamy. Ja wędkuję w okolicach Krynicy Morskiej .

teraz zaczynam sezon szczupakowy mamy łowisko Drużno pewnie słyszeliście szczupaka sporo i to dużego jak ktoś sie wybiera w te strony to dajcie znać bo moja paczka sie wykrusza . pozdrawiam arek.

bobiczek zapraszam na "Piaskowego dorsza" 13 listopada do Karwii

... niestety sprzęt do połowów z plaży musi być solidny. To nie jest połów federem. Częste rzuty grubo ponad 100m, ciężarkiem powyżej 150g nie należą do rzadkości. Silne prądy, falowanie, zielsko wymuszają stosowanie odpowiedniego sprzętu. Łowienie dorsza z plaży jest zupełnie odmienne chociażby od "kutrowego". Dorsz "pomuchel" z plaży atakuje przynętę naturalną (tobiasz, tubis, dobis) bardzo agresywnie. Często zdarza się wywrócenie całego zestawu a sam hol to już niesamowita walka ryby. Brak różnicy ciśnienia pozwala rybie na naturalną obronę, czego natomiast nie ma przy holu ryby z głębokości 50m.

Ci co chcą poszukać więcej informacji mogą znaleźć kilka for tematycznych "surfcasting"

• 1 month później...
  • 3 months później...
Zapraszam serdecznie do współtworzenia forum poświęconemu mało popularnej dyscyplinie wędkarskiej jaką jest wędkarstwo plażowe czyli SURFCASTING. Surfcasting łączy ludzi z pasją i nowym wyzwaniem, jakim jest połów ryb morskich i śródlądowych z brzegu naszego Bałtyku. Za granicą jest to dość popularna odmiana wędkarstwa amatorskiego i zawodniczego.

Adres forum: http://www.surfcasting.fora.pl/

Arkadiusz Pasek Wrocław

Mało popularne to było jakies 5 lat temu teraz juz mamy sporo zapaleńców , pozdrawiam z zachodu

• 3 months później...
Ja w tej dziedzinie wędkarstwa stawiam pierwsze kroki .Pierwszy raz na rybach nad morzem byłem w 1994 roku z ojcem a potem co roku do 1999 , ale nigdy nie złapaliśmy nic. Pewnie popełnialiśmy jakieś błędy, ale nie zrażaliśmy się tym w ogóle. Teraz po ponad 10 latach z chęcią bym wrócił do tego ale jakoś nie sposób wybrać się mnie nad morze.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 7 months później...

Polecam tekst Kolegów z PZW Pasłęk z pierwszego oficjalnego udziału Polskiej ekipy w Otwartych Mistrzostwach Europy w Surfcastingu.

W miniony weekend tj. 2-4 marca odbyły się po raz 19 w Anglii w miejscowości Bridlington Otwarte Mistrzostwa Europy w Surfcastingu (European Open Beach Championship). Przy blisko 1000 startujących zawodników z Anglii, Danii, Belgii, Holandii, Niemiec i Francji udział wzięła również drużyna z Polski ....

Źródło: http://www.pzwkolopaslek.pl/surfcasting/271-angielski-surfcasting-w-pigulce.html

• 3 weeks później...
  • 5 months później...
Witam serdecznie chciał bym się z wami podzielić moim doświadczeniem odnośnie surfcastingu co prawda moje doświadczenie nie jest zbyt wielkie ale chętnie dziele się nim z Wami serdecznie zapraszam surf2.jpg wiele ciekawostek znajdziecie na mojej stronie :) http://www.btk.net.pl/~gacek88/surfcasting.html

• 2 years później...