Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi zewnętrzne PCV Oknoplastu

Recommended Posts

Dotałam jeszcze jedną wycenę z Wiśniowskiego na drzwi w kolorze winchester - 4900 i chyba ostatecznie wezmę te , bo bramy też od nich bierzemy , a drewniane do mnie nie przemawiają :p

wzór AW 011 - http://www.wisniowski.pl/lng_pl/img_php.php?imgSrc=lng_pl%2Fimages%2Fpromocje%2Fdrzwi_aw011.jpg

tylko jeszcze muszę męża namówić na inny model i ciut większe przeszklenie ;)

Jak widać winchesterów do wyboru do koloru ;)

..myślę, że to w dużej mierze zależy od usytuowania schodów zewnętrznych i spocznika oraz układu wewnatrz pomieszczenia...

W niektórych przypadkach przy drzwiach otwieranytch na zewnątrz , ktoś kto stoi przed drzwiami na zewnątrz, musiałby się cofnąć na niższy schodek aby drzwi się otwarły a to niesie za sobą ryzyko potknięcia. W innych przypadkach usytuowanie pomieszczeń , wiatrołapu/ganku i innych drzwi, wyklucza stwosowanie drzwi otwieranych do wewnątrz. Ale drzwi otwierane na zewnątrz są szelniejsze - to racja , nie bez podstaw na wyspach stosuje się tylko okna otwierane na zewnątrz...

Nie tylko na Wyspach (bo ich okna są pożałowania godne i tylko w ten sposób zapewniają w miarę szczelność), ale i w całej Skandynawii okna otwiera się na zewnątrz.

A drzwi? Argment przeciw? Jak napada śniegu, to może zaspyć drzwi i nie będą dały się otworzyć ;)

A poważnie - to jest ryzyko, że pomięrzy skrzydło a ościeżnicę wpadnie woda i przymarznie uszczelka. Tylko że przy zadaszeniu problem staje się nieaktualny.