Archi100 14.05.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Witajcie, czytając dziennik budowy postanowiłem sam coś popisać, choć może w gramatyce i ortografii nie jestem orłem to być może przyda się to kiedyś komuś. DOM - i to własny, to marzenie bardzo wielu.. i moje też Tak więc zaczęliśmy się zastanawiać jak można spełnić to marzenie, od czego zacząć itp. Decyzję podjęliśmy w zeszłym roku, tak więc rozpocząwszy poszukiwania działki marzenia stały się coraz bliższe.. Działki oglądaliśmy wszędzie, blisko miasta, daleko, na wsiach i w mniejszych miasteczkach, ale ceny były ...ho ho. No cóż, pomyślałem i wymyśliłem może by tak nie kupować od razu działki budowlanej tylko rolną i ją przerobić? Tak więc poszukiwania objęły szerszy zakres.. W końcu po kilku miesiącach udało się, znaleźliśmy, może nie była idealna, ale dla nas wystarczająca, nie daleko od miasta, bo 12 km, przy drodze asfaltowej nie daleko drogi głównej ale na tyle oddalonej że nie słychać i nie widać samochodów jadących główną drogą. Wymiary ok, wielkość działki też, bo 51 arów (5100m2). Tak, tu będziemy się w przyszłości budować. Właściciel działki był nie skory do negocjowania i wytargować choćby 1000zł to po prostu szczyt na który musiałem się wspinać dość często, w końcu udało nam się porozumieć i kupujemy! Co ciekawe, był jeszcze jeden potencjalny zainteresowany tą działką, więc to nas troszkę zmusiło do szybszego reagowania i w te pędy trzeba było zadatkować i umawiać na termin u notariusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 14.05.2010 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 14.05.2010 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 NOTARIUSZ W związku z tym że ja nie jestem rolnikiem i nie mieszkam w tej gminie co sprzedający działkę, będą dwie umowy u notariusza. A przez to wyższy koszt. Co zrobić, nie ma rady. Jest to pole więc prawo pierwokupu ma Agencja Rynku Rolnego czy jakoś tak Tak więc umówiliśmy się na pierwszy termin, oczywiście do tego potrzebnych jest kilka świstków typu, wypis z rejestru gruntów, mapka do celów założenia księgi wieczystej itp. troszkę biegania jest, ale nie ma tragedii, jak się chce spełniać marzenia to troszkę trzeba się nagimnastykować. Po pierwszej umowie, czekamy na odpowiedź tej Agencji, na szczęście nie była zainteresowana tym gruntem, zresztą bardzo rzadko Agencja korzysta z tej możliwości. Przystępujemy do drugiej umowy i.... JEST, działka nasza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 14.05.2010 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 (edytowane) NOTARIUSZ - KOSZTYI UMOWA - 780 PLNII UMOWA - 1793 PLNMapka ewidencyjna i wysokościowa - 40 PLN Edytowane 15 Maja 2010 przez Archi100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 15.05.2010 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 (edytowane) Działka już kupiona, teraz pozostaje ją przekształcić na budowlaną, bo gmina nie ma planu zagospodarowania przestrzennego. Tak więc po kolei, do elektrowni zapytanie o możliwość podłączenia prądu do działki, czekaliśmy tydzień czasu i pismo przyszło pocztą, potem do starostwa o możliwość zjazdu z drogi powiatowej na naszą działkę tu czekaliśmy dwa tygodnie i pismo odebrałem osobiście. Wodociągi, wodę podłączą bez problemu, bo wodociąg biegnie po drugiej stronie drogi, pismo wydali na miejscu, tylko koszt będę miał większy podłączenia, bo będę musiał pociągnąć przyłącze pod drogą asfaltową. W sumie papierki te zbierałem około 3 tygodni. Po zebraniu wszystkiego biegusiem do gminy by złożyć papierek o warunki zabudowy, tak by potem złożyć wniosek w starostwie o pozwolenie na budowę. Czekam już prawie miesiąc na te warunki, myślę że już w przyszłym tygodniu je dostanę, potem tylko dam je architektowi który już dostał od nas projekt domu oraz mapki do adaptacji (od geodety - 450zł). Pozwolenie chcielibyśmy dostać jak najszybciej, ponieważ koniecznie musimy się wesprzeć kredytem, a bez tego nie możemy ruszyć. Co do samego kredytu to będzie potrzeba dość sporo, teraz banki powoli rozluźniają politykę i coraz więcej jest do wybory. Mamy na myśli w sumie na tą chwilę dwa banki: NORDEA oraz Mbank, chcielibyśmy wziąć kredyt w EURO. Pewnie się to może jeszcze zmienić, bo gotowi do kredytu będziemy około lipca (mam nadzieję że może wcześniej, wszystko jest zależne od pozwolenia na budowę) PROJEKT - tu się zastanawialiśmy się dość długo jaki wybrać, działka nasza ma szerokość 25,5m więc w sumie wiele projektów pasuje, ale wybór trudny. Po przejrzeniu dużej ilości gotowych projektów wybór padł ma ATENĘ z Archipelagu, zaletą tego projektu jest to, że nie jest bardzo szeroki, ma taras z tyłu domu, co w naszym przypadku to od strony południa, duże przestronne pomieszczenia. Piękny dach, ale niestety będzie bardzo drogi. DZIAŁKA - położona trochę niżej niż droga asfaltowa i tu niestety należy troszkę zainwestować by ją podnieść, bo spływająca woda i z drogi i od sąsiada, który również podniósł swoją względem drogi, będzie nas zalewać. Na szczęście sąsiad wykonuje usługi ziemne i tu nam pomógł. Poznaliśmy go przed transakcją wypytując o okolicę itp. Miesiąc po zakupie działki, a kupiliśmy ją w styczniu 2010, dogadywaliśmy się z sąsiadem na temat równania działki, czyli nawożenia gruzu a potem ziemi. W kwietniu gdy śniegi ustąpiły, sąsiad ruszył z tematem i nawiózł ponad 50 wywrotek (STAR) gruzu, teraz wozi ziemię Działka faktycznie dużo się podniosła i teraz można wjechac samochodem osobowym Za chwilę podsumowanie kosztów Link do projektu: http://www.archipelag.pl/projekty-domow/atena/?Kind=1&Name=atena&SearchForm=1 Edytowane 24 Października 2010 przez Archi100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 15.05.2010 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 (edytowane) Obiecane KOSZTY do tej pory: NOTARIUSZ: 2573 PLN MAPKI : 40 PLN PROJEKT DOMU: 1860 PLN MAPKA DO ADAPTACJI PROJEKTU: 450 PLN GRUZ, RÓWNANIE DZIAŁKI : 1820 PLN R A Z E M: 6743 PLN Wstępnie wyznaczyłem sobie cel, by wybudować dom do zamieszkania, czyli z wykończeniem za: 350 000 pln ! WIEM WIEM, AMBITNY PLAN! Czas realizacji to: WPROWADZIĆ SIĘ NA WIOSNĘ 2012 roku, tak by obejrzeć mecze EURO już we własnym domkiem, choć mam taką cichą nadzieję, że uda mi się wprowadzić już na jesień 2011. Uda się? Jak myślicie? Czekam na komentarze lub podpowiedzi. Piszcie! Czy ktoś będzie trzymał za nas kciuki? Edytowane 15 Maja 2010 przez Archi100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 16.05.2010 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 PRZEGOTOWANIE DO BUDOWY.Oczekując na PnB coraz więcej widzę reklamy banków i oferty są coraz lepsze (przynajmniej na reklamach) niż w marcu. Myślałem o wzięciu kredytu w Euro, a przy tak wysokim kursie opłacało by się to zrobić, ale pewnie ten do lipca może się zmienić, więc trzeba czekać...Również nie próżnuje w wyborze ekipy budowlanej i jestem już po drugich rozmowach. Inwestycja została już wstępnie wyceniona. Pan, szef budowlańców, wziął projekt na kilka dni i zrobił mi kalkulację, wstępnie określone jest na 38 000pln sama robota, czyli fundamenty, mury oraz więźba. Również zrobiłem kalkulację na materiały, ale to akurat dość często się zmienia, wiec, sądzę że do sierpnia może zdrożeć o około 10- 20%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 16.05.2010 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 A teraz kilka fotek, robione dzisiaj, a pada deszcze dość solidnie Już po nawiezieniu gruzu i lekkim wyrównaniu, jeszcze tylko trzeba nawieźć trochę ziemi i będzie GIT http://img265.imageshack.us/img265/2958/dziakawitkowice16maj201.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 16.05.2010 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 A to następne fotki: http://img299.imageshack.us/img299/2958/dziakawitkowice16maj201.jpg I jeszcze jedna: http://img63.imageshack.us/img63/2958/dziakawitkowice16maj201.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 17.05.2010 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Dzisiaj znowu pada... mam awizo w skrzynce, mam nadzieję, że to Warunki Zabudowy z Gminy Bo już muszę składać o pozwolenie na budowę, czas nagli . Rozglądam się powoli za kredytem, myślę że do lipca już będzie wszytko wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 17.05.2010 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 NIESTETY - To awizo to nie Warunki zabudowy z gminy może jutro.... A dzisiaj nie przestało padać, już kilka dzielnic pod wodą.. U nas na południu już tak pada od kilku dni.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 18.05.2010 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 No nareszcie, dzwonili z gminy, mają już warunki zabudowy, jutro z rana jadę, a potem do architekta i składamy o pozwolenie na budowę. A za oknem wciąż pada, już pół miasta jest pod wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 20.05.2010 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Jest, dzisiaj odebrałem z gminy Decyzję o Warunkach Zabudowy, rzecz jasna pozytywną, w sobotę Sobotę do Architekta, a ten niech składa wszystko w starostwie, mam nadzieję że za około 1,5 miesiąca odbiorę już PnB A potem to po kredyt i na plac budowy U nas na śląsku powódź ciąg dalszy ALE JUŻ NIE PADA !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 23.05.2010 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Do Architekta umówiony jestem w poniedziałek. W Polsce powodzi ciąg dalszy Obawiam się że ceny materiałów budowlanych pójdą w górę Do tego na forum budowlanym większość uznała że nie uda mi się wybudować tego projektu w cenie 350 000 pln do zamieszkania. I to mocno mnie zdołowało... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?160866-PROJEKT-ATENA-ARCHIPELAG-czy-da-si%C4%99wybudowa%C4%87-za-350-000-pln-do-zamieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 26.05.2010 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 I tak się stało, w poniedziałek byłem u architekta, nanieśliśmy troszkę zmian. Podnieśliśmy budynek (ściany kolankowe) o dwa pustaki, wydłużyliśmy krokwie. By zwiększyć kotłownię wydłużyliśmy o 1m garaż, a i odwróciliśmy bieg schodów. Teraz projekt trzeba nanieś na mapkę i do starostwa. A potem czekać na wydanie Pozwolenia Na Budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 28.05.2010 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Wczoraj rozmawiałem z sąsiadem, który wcześniej przywoził mi gruz, teraz ma nawieźć około 20 starów ziemi, czyli do wydatków trzeba będzie doliczyć około 600pln, ale to dopiero jak już przywiezie. Teraz czekam spokojnie na PnB a potem po kredyt i mam nadzieję że ruszymy jeszcze w wakacje.. Jeśli ktoś miał i budował podobny projekt to niech tu śmiało piszę, bo każda opinia jest potrzebna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 29.05.2010 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 Nikt jeszcze nie skomentował mojego postu, anie dziennika, zero komentarzy Może nikt nie czyta tego co piszę, trudno, może ktoś kiedyś przeczyta i mam nadzieję że się to kiedyś przyda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 01.06.2010 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 A jednak czyta ktoś czyta, bo jest komentarz od: 87anam87 i to pozytywny - Dziękuję! To cieszy że ktoś podtrzyma na duchu Dziś dzień dziecka, moje dostało prezentów i pyta: Tata, kiedy będziemy mieć dom? No właśnie, kiedy.... Czekam na PnB, mam nadzieję że już nie długo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 08.06.2010 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 (edytowane) Sąsiad już nawiózł trochę gruzu i ziemi. Jak na razie wystarczy, najważniejsze że teraz może tam wjechać ciężki sprzęt i zacząć budowę, ale na razie musimy na to troszkę poczekać.. Edytowane 15 Listopada 2010 przez Archi100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 10.06.2010 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Co się dzieje z tymi dziennikami? Jakieś zmiany? Raz nowa forma raz stara... Zupełnie nie wiem o co chodzi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts