Archi100 12.06.2010 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 Jak długo czekaliście na swoje Pozwolenia Na Budowę? Czy da się to jakoś przyśpieszyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 14.06.2010 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 (edytowane) Dzisiaj byłem w starostwie pogadać o PnB, miły Pan mnie uświadomił, że teraz wydawane są z dwóch miesięcy, czyli te które były składane w kwietniu. Teoretycznie moje dostanę około sierpnia i to burzy mój cały plan na ten rok Hmm, ale nie daję za wygraną i..... poczekam do jutra Edytowane 24 Października 2010 przez Archi100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 15.06.2010 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 PnB Wiadomość Dnia! ODEBRAŁEM W DNIU DZISIEJSZYM POZWOLENIE NA BUDOWĘ !!! A mówiłem że się nie poddam? Ale fuks! Udało się, mam PnB!!! Nie spodziewałem się że uda mi się to załatwić już na drugi dzień O 10.00 zadzwoniłem do miłego Pana, którego serdecznie pozdrawiam! A już o 11.00 PnB było do odbioru. Ma się tą gadane Teraz już tylko zebrać papiury do wniosku kredytowego. Co ważne również podbiłem DZIENNIK BUDOWY w Starostwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 17.06.2010 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Jutro, czyli w piątek idę złożyć wnioski do banków w Open Finance. Zgromadziłem już wszystkie potrzebne papierki, czy wszystkie to pewnie się okaże, bo już czytałem na forach jak to po złożeniu wniosku Banki co kilka dni wołają o doniesienie następnychLiczę że za miesiąc już coś się z tego wyklujeA jak było u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 20.06.2010 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 - AKCJA KREDYT - W piątek złożyłem papierki do OPEN FINANCE, ale szybko się okazało że niestety to nie wszystkie dokumenty, że brakuje: Projektu, druków RUMA, zaświadczeń o zamknięciu kart kredytowych (maiłem ich aż 3 ) No i kosztorysu podpisanego przez kierownika budowy. Od takie małe zadania na weekend Od razu podjąłem działania i już w sobotę rano miałem kierownika budowy, resztą papierków mam, poza wyrysy i wypisu gruntu, po którego muszę rano w poniedziałek udać się do starostwa. Mam nadzieję że mi to wydadzą na miejscu. Poczytałem trochę forum właśnie o kredytach, i wygląda to tak, że każda sytuacja jest inna i nie ma na to recepty Mam nadzieję że szybko dostanę odpowiedź z banku, bo za chwilę ekipa mi się wykolei, a bez kredytu nie ruszę z budową. A teraz do wydatków muszę doliczyć: - Kierownik budowy - 500 pln potem po zakończeniu budowy dopłacić będę musiał 300 pln - Architekt - adaptacja projektu - 800 pln - Wypis z księgi wieczystej - 30 pln Prawda że ceny ok? Pozostanie mi jeszcze wytyczenie budynku, ale to dopiero jak już będę miał info z Banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.06.2010 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Trzymam kciuku i mam nadzieję że się uda ... Ja zamówiłem w firmie budowlanej która wykonuje domu wykończone w stanie developerskim domek "Madzia" (powierzchnia użytkowa 95,1m2 + garaż 21m2 + kotłownia 6,3m2 + możliwość adaptacji poddasza i uzyskania dodatkowych około 40m2). Domek wraz z ich działką 1000m2 firma wyceniła (w wersji developerskiej) na cenę 320 tys zł ... Poddasze mimo że użytkowe będzie oddane jako "nieużytkowe" (tzn w stanie surowym) , ale w przyszłości będzie można w razie czego je "dokończyć". Dodatkowo za lekką dopłatą (2000zł) poleciłem trochę bardziej ocieplić dom Więc za 322tys będę miał dom z działką 1000m2 ... Więc jak opłaca się firmie budowanej (nie developer) wybudować dom za taką kasę , to sądzę że jak sama będziesz szukała i pilnowała to czemu nie ... Nie wiem ile płaciłaś za działkę i jak mocno "odbiło" się to na finansach i czy cenę działki też wliczasz w cenę końcową domu ... My niestety ??? wybraliśmy właśnie tą firmę bo daje ona świetne warunki i wybudowała już kilka domków na "pseudo" osiedlu domków. Na czym polegają świetne warunki ? 10tys zaliczki i reszta kasy dopiero po odbiorze domu ... Będziemy mieli czas na sprzedaż mieszkania i wzięcie malutkiego kredytu ... Bo normalnie musielibyśmy brać naprawdę duży kredyt , a ja nie lubię dużych kredytów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 25.06.2010 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 kaszpir007, dzięki za trzymanie kciuków i doping. Co do działki to kupiliśmy za gotówkę* ( *w części skredytowaliśmy, ale już jest spłacona), tak więc wpisałem ją do wniosku jako wkład własny. Co do kredytu to w dniu dzisiejszym zadzwonił Pan z PARIBAS (kredyt dwuwalutowy Euro+PLN) że należy donieść jeszcze kilka papierków. I tak szybko zrobiłem, wstępna odpowiedź ma być w pod koniec przyszłego tygodnia. Natomiast wieści z NORDEI i BOŚa brak. Jest cisza, więc trudno powiedzieć co będzie. Co do samego planu to właściwie mam dwa, ale wszystko uzależnione jest od kredytu. Jak go dostaniemy to zaczniemy budowę, którą planuje zakończyć za dwa lata, a potem albo sprzedam mieszkanie i spłacę część kredytu, albo wynajmę i będę miał przez to mniejszą ratę Poza tym mam jeszcze jedną działkę budowlaną, ale nie jest mega warta, myślę że z 50 tyś. no i próbujemy ją sprzedać, choć nie na siłę Tak więc kredycik 300 000 + działkę jak sprzedamy to 50 000 no i w pogotowiu mieszkanko Powinno się udać, ale życie jest przewrotne, tak więc należy się wszystkiego spodziewać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 29.06.2010 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 (edytowane) post przeniesiony do komentarzy Edytowane 29 Czerwca 2010 przez btx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 29.06.2010 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Witam, W jednym z pierwszych postów zadałeś pytanie czy wybudujesz do 2012 roku - myślę, że tym terminie bez problemu i na euro będziesz mógł siedzieć w swoim salonie, z browarkiem w ręku Z drugiej strony, jeżeli chodzi o koszty, to jesteś optymistą - 350kpln to moim zdaniem mało. Nie wiem czy w tym liczysz tez koszt działki (może nie doczytałem na początku). Ja u siebie z początku naliczyłem 450kpln z działką i papierami i do każdej pozycji doliczałem 10-30% zapasu.... I zgadnij co? I zabrakło - sporo........... A wiele rzeczy robiłem sam. Tak prawdę mówiąc to do dzisiaj kilku grubszych rzeczy nie skończyłem, a mieszkam od września 2009 (ogrodzenie, podjazd, odwodnienie, balustrady na balkonach, itd...). Kilku z nich jeszcze długo nie będzie. I to wszystko z powodu finansów. Ogólnie zasada, którą obserwuję u siebie i znajomych: koszt stanu surowego + wykończenie (1,5x stan surowy) + koszt działki Atena nie wygląda mi na prosty projekt. Ja wybudowałem Adelę (podobna), też z archipelagu i tanie w budowie to one nie są... Zakładam, że nie będziesz brał wszystkiego co najtańsze i najgorsze i dom stawia ci ekipa a nie ty sam. Moim zdaniem musiałbyś doliczyć jakieś 100kpln na dom i do tego dodać koszt działki. Zobaczymy za dwa lata - postaram się śledzić twój dziennik Jeżeli mogę - moje rady na początek: 1. DOBRY kierownik budowy - taki co często będzie na budowie i będzie pilnował całości 2. Przemyśl sobie wszystko na etapie adaptacji - wentylacja, izolacje (szczególnie podłoga+ poziomy), przepusty na instalacje - później będziesz musiał podejmowac szybkie decyzje i nie będzie czasu na myślenie bo terminy i ekipy będą poganiać 3. Nie wiem czy masz już ekipę, ale ściany robią murarze, a dach dekarze - ci co znaja się na wszystkim nie znają się na niczym To nie są mądrości wyczytane gdzieś w książkach ale niestety doświadczenie Trochę pesymistycznie to wyszło ale oby moje słowa w g... się obróciły pozdrawiam, życze powodzenia i trzymam kciuki BTX, czytałem Twojego posta z uwagą i.... masz wiele racji, ale ja zawsze starałem się z rzeczy niemożliwych obrócić w realne, oczywiście nie zawsze się to udawało, ale ... spróbuję. BARDZO obawiam się że kaski braknie na etapie próby wykończenia i będę miał domek ładny z zewnątrz, ale niewykończony. Wiadomo, kredyt na 30 lat, to obciążenie znaczne, rata miesięczna może być około 1400 pln w euro + (ryzyko kursowe) lub 1777 pln właśnie w złotówkach. A praca, wiadomo raz jest raz jej może nie być... Ale wracając do Twoich pytań, na szczęście działkę już mam, kupiłem ją na kredyt, ale już jest spłacona tak więc sporo już zainwestowałem własnego wkładu. Wartość oceniam na 80 000 - 100 000 pln (5100m2) mam drugą działkę również budowlaną, kupiłem okazyjnie rok temu i tam chciałem się budować, ale potem znalazłem tą i postanowiłem właśnie na tej się budować. Tak więc mam jedną do sprzedania i liczę że to będzie około 40 000 - 50 000 pln więc tyle mi powinno dojść na wykończenie. Biorę 300 000 kredytu + 50 000 z działki tak więc wyszło mi 350 000 na sam dom (działka już jest) no i mam jeszcze mieszkanko własnościowe które chciałbym wynająć, po to by rata za kredyt była mniejsza Być może je sprzedam... Wstępnie mam wyliczony koszt SSO na poziomie 160 000 pln. Ekipę mam już i postawi mi fundamenty+mury+więźba(dach będzie inna ekipa która się w tym specjalizuje ale jest powiązana z ekipą od murów) za 38 000pln, materiał to prawie drugie tyle no i przykrycie dachu liczę około 60 000pln + 24 000 koszty, których penie nie ująłem w moich kalkulacjach. Może coś poknociłem, ale wstępnie to ustalałem z kierownikiem budowy z ekipą i hurtownią którą się dogaduje (wszystko pod warunkiem że dostanę kredyt, czekam już na odpowiedź ponad tydzień i cisza... ) A reszta czyli 190 000 to okna, piec, instalacje i wykończenie. Może trochę mało, ale marzenia są silniejsze najwyżej na początku będzie skromniej Najwyżej zamieszkamy tylko na dole Choć mam nadzieję że się uda... Faktycznie w moim projekcie najbardziej drogi jest dach i on może pochłonąć sporo kaski i tu mogę się pomylić z prognozą.. Mam dylemat czy blacha czy dachówka, jeszcze się nad tym zastanawiam. Może doradzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 29.06.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 ojjjj, przepraszam. chciałem napisać w komentarzach, a z rozpędu napisałem w dzienniku. Kasuję i przenoszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 06.07.2010 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 No cóż, już dostałe odpowiedź w dniu dzisiejszym, niestety negatywną 2 tyg. mnie przeciągali w tym Openie i szkoda było czasu, Jutro idę do PKO SA, tam mam swoje konto więc powinno być ok. Co dziwne odpowiedź negatywa z uzasadnieniem: zbyt niestabilne źródła dochodu. MASAKRA, Umowa o pracę co prawda od maja, ale to jest kontynuacja pracy, bo przed majem pracowałem dla tej samej firmy na zasadzie własnej działalności, od maja przeszedłem na umowę o pracę, drugi źródło umowa o pracę ale na czas określony ale z możliwością przedłużenia lub nawet aneksu na czas nieokreślony. Zresztą zażądali takiego zaświadczenia, które szybciutko dostarczyłem. BIK w porządku, podobno nawet bardzo dobry. Tak więc z NORDEĄ się już pożegnaliśmy. PARIBAS odpowiedział podobnie, ale jeszcze jutro mają coś tam rozpatrzeć, a raczej podpowiedzieć co można by jeszcze zrobić, choć powoli tracę nadzieję. Kurcze pozostaje w PLN PKO SA, ale jak tak będzie szło to może być lipa... Może ktoś podpowie do jakiego Banku można jeszcze uderzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 22.07.2010 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Witam po przerwie Właśnie dzisiaj dostałem ostateczną odpowiedź z banku PARIBAS FORTIS - KREDYT DWUWALUTOWY (PLN/EURO) P O Z Y T Y W N A ! ! ! A teraz pokrótce warunki: PROWIZJA - 0 pln MARŻA - 1,99% WARTOŚĆ KREDYTU - 300 000 pln ( 150 000pln / 40150 EURO) CZAS - 30 lat rata miesięczna - 1545 pln ( na dzień dzisiejszy) OPERAT - 793 pln - już wykonany PAPIEROLOGIA - 30 dni, data złożonia wniosku 22.06.2010 i dzisiaj odpowiedź Jutro mam podjechać do Banku i potwierdzić warunki, w ciągu 5 dni zostanie przygotowana umowa, tak więc za tydzień powinienem już podpisać umowę a potem pierwsza transza.. i do dzieła .. Dziękuję wszystkim, którzy trzymali za nas kciuki No i jeszcze czeka nas do sądu by wpisać bank na hipotekę co myślicie o warunkach? Czekam na Wasze komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 02.08.2010 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 YES! YES! YES! Dzisiaj ważne wydarzenie Podpisałem z bankiem umowę kredytową Tak więc od dzisiaj mam na garbie duuuże obciążenie finansowe Ale jak się chce budować a nie ma się za dużo pieniążków to tylko chyba w ten sposób Tak czy inaczej to nareszcie budowa ruszy i dziennik pewnie też przyśpieszy Przewidziana pierwsza transza - przyszły tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 03.08.2010 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Dziś znowu wizyta w banku i w sądzie. Musiałem wpisać w hipotekę bank. Pierwsza transza już za kilka dni Od jutra śmigam po hurtowniach i szukam dobrych a przede wszystkim w dobrej cenie materiałów budowlanych. Rozpoczęcie budowy przewidziane na 30.08.2010, bo dopiero wtedy moja ekipa będzie miała czas, trudno poczekamy ale już 10.08 wytyczenie budynku. Kurcze, już się boję ale się będzie działo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 08.08.2010 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 I powoli się zaczyna W piątek ruszyły prace ziemne, czyli ściągnięcie humusu. A oprócz tego gość jeszcze wyrównywał działkę, bo miałem trochę nawiezionego gruzu i ziemi. http://img694.imageshack.us/img694/1456/witkowice70844.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 08.08.2010 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 i jeszcze jedna fotka:http://img405.imageshack.us/img405/8145/witkowice70866.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 13.08.2010 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Dzisiaj załatwiałem wodę Choć to dopiero początek, bo czeka mnie miesięczna przeprawa. Wodę mam po drugiej stronie drogi POWIATOWEJ, a tam się czeka Za to znalazłem taniego pana, który mi zrobi projekt podłączenia. Ma kosztować 350 pln. Niestety na przekop "tunel" pod drogą i całe podłączenie wody będę musiał wydać około 3500pln. Wstępnie rozmawiałem już z dwoma ekipami. U mnie fundamenty mają ruszyć dopiero pod koniec miesiąca, bo ekipa wciąż zajęta. Troszkę pobiegałem po składach budowlanych i ceny jak na razie nie rosną I bym zapomniał, zrobiłem wycenę mojego dachu (245m2), i koszt dachówki ROBEN (ciemna brąz) http://img13.imageshack.us/img13/5707/monzaplustrentino200new.jpg wraz z robotą ma kosztować 38 500 pln. I jest to kwota bez więźby ale z oknami. Natomiast pokrycie blachodachówką również wraz z robocizną i materiałem i oknami - 30600 pln. I co myślicie o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchla169 24.08.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Trzymam kciuki i jestem zdania,ze dacie radę, plan myślę bardzo bliski realizacji przy odrobinie lataniny, zbijasz ceny jak puszki w cyrku:)( choć nie zawsze trafiasz tak jak chcesz:) ), A ja jestem zdania i mowie to z doświadczenia,ze jeśli się czegoś bardzo chce to to musi się udać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 26.08.2010 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Nie pisałem bo nic specjalnego się nie działo. Biegam od składu budowlanego do hurtowni i szukam dobrych cen PCHLA169 - dzięki za miłe słowa i wiarę W dniu dzisiejszym przywieźli mi GARAŻ blaszak. Panowie przyjechali o 5.00 rano! Niezła pora na montaż garażu myślałem że sobie żarty robią, ale zbytnio nie marudziłem i udałem się na działkę. W sumie o tej porze jeszcze nie byłem na swojej działce. Teraz wiem skąd słońce wschodzi....zgadnijcie....brawo - ze WSCHODU :) ;p Cena garażu z montażem i wzmocnieniami na dachu - 1360 pln. (Oczywiście się targowałem, bo cena początkowa była 1450) Koszty właśnie powoli się zaczynają i w niedługim czasie podsumuje je i pokażę ile już wydałem nie wbijając łopaty w ziemię. A jak już jesteśmy przy łopacie, to wstępnie ekipa podała mi termin rozpoczęcia inwestycji - 1.09.2010. hmm, wybrali se date.... Ale nie ma co narzekać, bo doczekać się nie mogę. Poniżej ceny jakie udało mi się uzyskać//; DESKI, będę potrzebował 4m3 - znalazłem w cenie 450pln/1m3 STAL - będę potrzebował 1,8 tony - znalazłem w cenie 2300/tona POROTHERM szlifowany, czyli PROFI klasa 15, rozmiar '30 - cena - 4,25 pln + do dwóch palet gratis KLEJ. Gwoździe - będę potrzebował 40 kg - Ekipia chyba przesadziła z ilością, ale nie znam się na tym i może tyle to standard - znalazłem 1kg-6pln Cegła pełna klasa 200 - 0,95 pln/szt Betonity - 2,90 pln, znalazłem też takie za 2,70, ale nie wiem czy jakościowo są ok, więc wezmę te droższe ale sprawdzone. Szukam jeszcze taniego piachu, bo tego wejdzie duża ilość Teraz wszystko zależy od pogody, bo jak będzie padać to i 1 września będzie niemożliwy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 26.08.2010 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 A i jeszcze temat dachówki powraca, tak ciężko nam się zdecydować.. Chcemy mieć brązową glazurowaną, ale ROBEN takiej nie ma, ma za to CREATON, ale za to w jakiej cenie Tak więc zostaniemy chyba przy tej: Fleming - dachówka średzka falista brązowa angobowana http://img825.imageshack.us/img825/1531/dachwkarobenredzka.jpg Jest taką półmatową i na żywo wygląda też ładnie Ale temat dachówki jeszcze przez chwilę jest otwarty A Wy co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts