orasje 14.05.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 (edytowane) Czy to mozliwe aby woda wchodziła do piwnicy od dołu przez ławy betonowe fundamantu?. Juz wyjasniam. Dziura w ziemi-sama glina-na to idzie podsypka ze żwiru 50 cm ubita-na to idą fundamenty 80-90 cm szerokości beton B25-na to mury piwnicy z bloczków betonowych i na to strop. Piwnica jeszcze nie zaizolowana całkowicie ma tylko izolację poziomą na poziomie ława-sciana piwnicy. Przychodzui deszcz i jest woda w piwnicy. Czy jest mozliwe aby woda z deszczu dostawała się pod fundamenty poprzez podsypkę (warstwa przepuszczalna) a następnie zatrzymywała sie na glinie z której zbudowany jest cały rów i tam "stała" niczym besen-rozmywając podsypke i powodując infiltrację do piwnicy. Dodam, że na podłodze jest wylany chudziak - B10. Czy piwnica moze sie obsunąć?. Edytowane 14 Maja 2010 przez orasje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.05.2010 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 Sam sobie odpowiedziałeś. Zrobiłeś basen do którego napływa woda ale niestety nie ma gdzie odpłynąć. Najskuteczniejsze byłoby odwodnienie obwodowe ale woda musi gdzieś z niego grawitacyjnie odpływać. Jak masz wszędzie glinę, może być problem. Wtedy trzeba zrobić izolację dookoła piwnic i pod nimi. Trzeba zapytać jakiegoś budowlańca który przyjdzie, oceni i doradzi. Rady z forum wiele ci nie dadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 15.05.2010 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 Ja myślę, że gdy masz poziom wodygruntowej przynajmniej metr poniżejposadzki piwnicy, to po zaizolowaniuścian fundamentowych i obsypaniu ichgliną woda nie będzie się dostawała do piwnicy. W piwnicy dobrze jest w kotłowni wykonaćstudzienkę. No i pilnować, aby pod ścianamifundamentowymi nie stała woda. Może problemy będą jedynie na wiosnę,gdy ziemia będzie rozmrażała się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 15.05.2010 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 Zastanawiam sie cały czas co może przemawiać za zasypywaniem dołu gliną?. Wody gruntowe mam nisko, nidgy nie było wody przy fundamentach czyba że po deszczu ale mogą być problemy z woda podskórną chociaż, nigdy nic ze ścian głebokiego na 3 m rowu sie nie sączyło.Czy nie lepiej zrobić drenaż przy ławach i zrobić do niego "wpust" od góry ze żwiru po to aby wyłapywać wody deszczowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 15.05.2010 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 Zastanawiam sie cały czas co może przemawiać za zasypywaniem dołu gliną?. Wody gruntowe mam nisko, nidgy nie było wody przy fundamentach czyba że po deszczu ale mogą być problemy z woda podskórną chociaż, nigdy nic ze ścian głebokiego na 3 m rowu sie nie sączyło.Czy nie lepiej zrobić drenaż przy ławach i zrobić do niego "wpust" od góry ze żwiru po to aby wyłapywać wody deszczowe? A jest gdzie odprowadzić grawitacyjnie wodę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 16.05.2010 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Musiałbym zrobiś studnie chłonną-to jedyna opcja i możliwa z uwagi na rozmiar działki. A tak nawiastem pisząc to przy ostatnich deszczach na wybrzeżu byłem przerazony widząc jak chłonne są bloczki betonowe, z których mam sciany fundamentu i jak szybko woda przedostaje się "na wskroś" przez nie do piwnicy. Warto to zobaczyć aby zastanowić sie nad tematem izolacja pionowa ścian piwnicy pod poziomem gruntu. Na pewno zrezygnuję z Dysperbitu i pomimo, że jak piszę wody gruntowe mam nisko, to zaizoluję Izohanem WL co najmniej 2 razy nie licząc oczywiście podkładu. Na to XPS. Mam tylko nadzieję, że wszystkie bloczki tak chłona wodę, nie tylko moje . Kiedyś postawiłem pytanie na forum, na które niestety nie otrzymałem odpowiedzi-jak radzicie sobie państwo ze szczelinami i ubytkami w zaprawie bloczków-czy wasi wykonawcy pokusili sie o jakąś "obrzutkę" ściany czy od razu mazidło i do przodu?. Miłej niedzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 16.05.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 orasjePonieważ kiedyś trochę czasu poświęciłem narozważania o izolacji ścian fundamentowych tomyślę, że przyda się Tobie to co napiszę. Pierwsza uwaga to może coś z Twoimi bloczkamifundamentowymi jest nie w porządku skoro takłatwo namakają. Moja rada to kup sobie kilkapustaków np. po 4-ry zł. w jakimś np. supermarkeciei spróbuj jak one nasiąkają. Zrób też im i tym swoimtest wytrzymałości polegający na tym ile razywytrzymają opadanie na siebie z wysokości 1 m. Jeżeli będzie drastyczna różnica w podatnościna wchłanianie wody to może będziesz musiałprzed zrobieniem właściwej izolacji zaimpregnowaćswoje ściany. A może tylko jesteś przewrażliwionyna tym punkcie. Nie wiem jaka jest różnica między wytypowanym przezCiebie Izohanem WL a innymi dysperbitami. Ten Twójjest też wodnym dysperbitem jak te inne. Też nadaje sięjedynie na lekkie izolacje. Większe szpary możesz wypełnić jakąś cementową masąszpachlową, ale już wykonywać rapówki na całej ścianieto się nie opłaca i nie ma takiej potrzeby. Izohan to cała rodzina produktów i na pewno można znaleźćw niej produkty, które idealnie by się do rozwiązania Twoichproblemów nadawały. Niestety nie jest to łatwe połapać sięw tych produktach. Na stronie ICMarket można zobaczyć jaka duża jest ilośćróżnych produktów do izolacji ścian fundamentowych.Też może głowa rozboleć.http://www.icmarket.pl/hydroizolacja-budynku-hydroizolacja-fundamentow-c-377_26_55.html Ja Tobie proponuję dokładne zapoznanie się z produktamifirmy Izolex ze Skarszew. To dobra firma. Z tego co chybapisałeś jesteś z Pomorza więc możesz tam pojechać i o szczegóły się dopytać. Na ich stronie wszystko w sposóbprzystępny pisze. Jest opisany każdy rodzaj izolacji.Być może Tobie jest potrzebne coś klasy Styrbit2000 a nieIzohan WL. http://www.izolex.pl/mejn.html A i ostatnia rada smarowanie ścian rób samodzielnie lub całyczas stój i pilnuj. Łączę pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 16.05.2010 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Dzieki za poradę. Sprawdzę zaraz stronę izolexu - co do dysperbitu i izohanu to myślę jednak, że duża różnica w cenie może mieć też przełożenie na jakość. Dzisiaj ktoś popradził mi izolację pionową z papy, może to jest właściwe rozwiazanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts