Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lampa owadobójcza

Recommended Posts

Witam! Może ktoś ma doświadczenia? Chodzi mi głównie o walkę z komarami, które zaczęły dokuczać w nocy. Znalazłem sprzeczne opinie, że lampa wabiąca na UV słabo działa na komary, a inne, że i owszem. Odpowiadałby mi ten sposób, bo chcę uniknąć środków chemicznych zawartych w elektrofumigatorach.

Jeśli działa to jaką wybrać - na Allegro multum modeli i rozstrzał cenowy znaczny. Czy porywać się na taką za 200-300 i w górę PLN, czy nie gorzej działa taka do 100 PLN? Może ktoś używa i może polecić jakiś konkretny model czy producenta? Proszę o odzew, bo już słyszę bzyczenie...:(

Mam tanią. Faktem jest, że o wiele skuteczniej wabi ćmy i drobne muszki niż komary, ale komary też kili.

Z taniości jej wynika natomiast co innego - słabiutka moc generatora powoduje, że wystarczy jeden tłustszy owad, którego wyładowanie sensownie nie zesmaży a jedynie przypiecze do elektrod robiąc zwarcie i jest po ptokach, urządzenie aż do wyczyszczenia nie działa.

J.

• 4 weeks później...
  • 2 years później...

Witam!!

Ja mam taką lampę z lidla http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-D4E13D06-1E5D8A60/lidl_pl/hs.xsl/index_28161.htm, mieszkam 10 metrów od lasu więc sporo miewam bzyczących gości:-), lampa faktycznie działa, głównie zabija ćmy ale komary też się na nią natykają.

Gość Konto usunięte_12*
lampa faktycznie działa, głównie zabija ćmy ale komary też się na nią natykają.

Przede wszystkim zabija te ...już najedzone :D

Nie ma to, jak moskitiera :yes:

Najlepiej lampa owadobójcza sprawdza się do celów ...karmienia pstrągów :)

Mój znajomy dzięki niej w sezonie letnim oszczędza znaczne ilości karmy :cool:

Słyszałem, że już niektórzy właściciele oczek wodnych "nauczyli" korzystać z tej wysokobiałkowej karmy nawet wybredne karpie koi :rolleyes:

Edytowane przez Konto usunięte_12*

• 2 years później...
Witam! Może ktoś ma doświadczenia? Chodzi mi głównie o walkę z komarami, które zaczęły dokuczać w nocy. Znalazłem sprzeczne opinie, że lampa wabiąca na UV słabo działa na komary, a inne, że i owszem. Odpowiadałby mi ten sposób, bo chcę uniknąć środków chemicznych zawartych w elektrofumigatorach.

Jeśli działa to jaką wybrać - na Allegro multum modeli i rozstrzał cenowy znaczny. Czy porywać się na taką za 200-300 i w górę PLN, czy nie gorzej działa taka do 100 PLN? Może ktoś używa i może polecić jakiś konkretny model czy producenta? Proszę o odzew, bo już słyszę bzyczenie...:(

Ja używam w wakacje lampy owadobójczej - inaczej nie wyobrażam sobie funkcjonowania w domu (mieszkam przy lesie, więc owadów mam od groma!). Lampy są skuteczne, nieco głośne (przy porażeniu owadów), ale przynajmniej mam świadomość, że są skuteczne. [moderowano spam reklamowy]

Edytowane przez Jarek.P

Owszem, to działa. Tylko nie na komary, raczej przypadkowo. Niestety. Komary nie lecą do światła, jakie by one nie było. To mit. Przyciąga je podwyższone stężenie CO2 i kwas mlekowy (pot). Więcej przyleci do brudnych skarpetek niż do lampy;)

Również popełniłem to cudo do użytku na tarasie.

Komar i owszem czasem się trafi przez przypadek. Natomiast zleciało się wszystko co fruwa w promieniu 2 km. Brakowało tylko nietoperzy.

Strzelało jak z karabinu 6 lufowego. Był temat do rozmowy z gośćmi, część mogła się pochwalić wiedzą entomologiczną i ... tyle. Małżonka stwierdziła, że czyścić tego nie będzie ;).

Zajmuje poczesne miejsce na strychu w ładnym kolorowym pudełku.

• 8 years później...