wosk96 14.05.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Witam! Może ktoś ma doświadczenia? Chodzi mi głównie o walkę z komarami, które zaczęły dokuczać w nocy. Znalazłem sprzeczne opinie, że lampa wabiąca na UV słabo działa na komary, a inne, że i owszem. Odpowiadałby mi ten sposób, bo chcę uniknąć środków chemicznych zawartych w elektrofumigatorach. Jeśli działa to jaką wybrać - na Allegro multum modeli i rozstrzał cenowy znaczny. Czy porywać się na taką za 200-300 i w górę PLN, czy nie gorzej działa taka do 100 PLN? Może ktoś używa i może polecić jakiś konkretny model czy producenta? Proszę o odzew, bo już słyszę bzyczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.05.2010 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Mam tanią. Faktem jest, że o wiele skuteczniej wabi ćmy i drobne muszki niż komary, ale komary też kili. Z taniości jej wynika natomiast co innego - słabiutka moc generatora powoduje, że wystarczy jeden tłustszy owad, którego wyładowanie sensownie nie zesmaży a jedynie przypiecze do elektrod robiąc zwarcie i jest po ptokach, urządzenie aż do wyczyszczenia nie działa. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wosk96 15.05.2010 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 Dzięki za spostrzeżenia. A może jest na niej podana moc - byłby taki orientacyjny punkt, powyżej którego trzeba by dążyć. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 09.06.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 A jak z czyszczeniem tego ustrojstwa - codziennie, raz na tydzień czy jak? Te owady spadają na podłogę czy gdzieś do środka? Też się przyglądam, bo moskitiery na wszystkie drzwi balkonowe są ciut przydrogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phoenix30 02.07.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Witam!!Ja mam taką lampę z lidla http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-D4E13D06-1E5D8A60/lidl_pl/hs.xsl/index_28161.htm, mieszkam 10 metrów od lasu więc sporo miewam bzyczących gości:-), lampa faktycznie działa, głównie zabija ćmy ale komary też się na nią natykają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 03.07.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 (edytowane) lampa faktycznie działa, głównie zabija ćmy ale komary też się na nią natykają. Przede wszystkim zabija te ...już najedzone Nie ma to, jak moskitiera Najlepiej lampa owadobójcza sprawdza się do celów ...karmienia pstrągów Mój znajomy dzięki niej w sezonie letnim oszczędza znaczne ilości karmy Słyszałem, że już niektórzy właściciele oczek wodnych "nauczyli" korzystać z tej wysokobiałkowej karmy nawet wybredne karpie koi Edytowane 3 Lipca 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiamikula 03.08.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam! Może ktoś ma doświadczenia? Chodzi mi głównie o walkę z komarami, które zaczęły dokuczać w nocy. Znalazłem sprzeczne opinie, że lampa wabiąca na UV słabo działa na komary, a inne, że i owszem. Odpowiadałby mi ten sposób, bo chcę uniknąć środków chemicznych zawartych w elektrofumigatorach. Jeśli działa to jaką wybrać - na Allegro multum modeli i rozstrzał cenowy znaczny. Czy porywać się na taką za 200-300 i w górę PLN, czy nie gorzej działa taka do 100 PLN? Może ktoś używa i może polecić jakiś konkretny model czy producenta? Proszę o odzew, bo już słyszę bzyczenie... Ja używam w wakacje lampy owadobójczej - inaczej nie wyobrażam sobie funkcjonowania w domu (mieszkam przy lesie, więc owadów mam od groma!). Lampy są skuteczne, nieco głośne (przy porażeniu owadów), ale przynajmniej mam świadomość, że są skuteczne. [moderowano spam reklamowy] Edytowane 4 Sierpnia 2014 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franciszko 04.08.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Również mam taką lampę, jedną z tańszych, daję radę komary potrafią unikać ale zdecydowanie mniej ich teraz jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 04.08.2014 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Owszem, to działa. Tylko nie na komary, raczej przypadkowo. Niestety. Komary nie lecą do światła, jakie by one nie było. To mit. Przyciąga je podwyższone stężenie CO2 i kwas mlekowy (pot). Więcej przyleci do brudnych skarpetek niż do lampy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 04.08.2014 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Również popełniłem to cudo do użytku na tarasie. Komar i owszem czasem się trafi przez przypadek. Natomiast zleciało się wszystko co fruwa w promieniu 2 km. Brakowało tylko nietoperzy. Strzelało jak z karabinu 6 lufowego. Był temat do rozmowy z gośćmi, część mogła się pochwalić wiedzą entomologiczną i ... tyle. Małżonka stwierdziła, że czyścić tego nie będzie . Zajmuje poczesne miejsce na strychu w ładnym kolorowym pudełku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witekadam 15.09.2022 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2022 Kupiłem najtańszą z marketu, na muchy działa na komary nie działa, chyba, że komar przypadkiem w nią wleci. Na komary kupiłem brosa takiego do gniazdka, działa genialnie. Jedyny minus to buteleczka starcza na ok 20 dni ciągłego działania, kupuje taki dla dzieci za 16 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts