Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AILIA SOLS A - co o tym sądzicie?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Castaway, wylałem u siebie taką posadzkę około 10 dni temu i pojawiły mi się jakby pechęrzyki powietrza nad rurami podłogówki. Inaczej mówiąc, na przynajmniej połowie podłogi widzę trasę ogrzewania podłogowego.

Może to nie byłoby w tym niczego złego, ale ta "trasa" jest wyższa od reszty podłogi o milimetr czy dwa - czyli czuć to palcami.

Czy u Ciebie coś takiego wystąpiło? Mój kierownik budowy jest oburzony i żąda ekspertyzy, że tak może być. Wykonawca mówi, że niepotrzebnie robi hałas, bo to się zgubi pod deskami, płytkami itp.

Co sądzisz?

trasa ogrzewania..jpg

Edytowane przez mz_100

Hej,

Tak jak pisałem u mnie prawie wszystko poszło na równo....rurki wyszły na wierzch nieznacznie tylko w miejscach gdzie zostawiłem otulinę na rurach. Najgorzej było przy wyjściu z rozdzielacza bo tam miałem jakieś 0,5mm różnicy...i to ma znaczenie na późniejszym etapie układania kafli.

Tak na pierwszy rzut oka to mnie się wydaje - zakładając prawidłowe umocowanie podłogówki do styropianu lub chudziaka- , że ktoś chciał zaoszczędzić na materiale i po rozprowadzeniu posadzki i wyschnięciu okazało się, że surowca było mało. A może materiału było dosyć tylko znalazł sobie ujście i popłynął pod styropian ale to zauważysz na poziomnicy.

Generalnie Lafarge zaleca min. grubość warstwy nad przewodami grzewczymi 15mm do 20mm zatem nie chcąc Ci psuć humoru powiem - Posłuchaj kierownika bo coś jest spaprane i muszą Ci to poprawić.

Pomierz dobrze poziomy bo u mnie w jednym pomieszczeniu firmie która to wylewała już się chyba nie chciało sztangować i rozprowadzać co skończyło się szlifowaniem 1,5 m2.

I poczytaj o tej wylewce na http://www.lafarge-beton.pl/doc/Poradnik_Agilia_Sols_A.pdf tam masz wszystko opisane.

Powodzenia i informuj o postępach.

Edytowane przez Castaway

• 2 months później...
Póki co bardzo dobrze w mojej subiektywnej ocenie. Bezwładność podłogówki przy zmianie temperatury o 2-4 st. na plus oceniam na 30-45 min. Wczoraj rano wyłączyłem grzanie zupełnie i spokojnie do późnych godzin popołudniowych miałem w domu ciepło, a dzieciaki jak zwykle bawiły się na podłodze.

Póki co bardzo dobrze w mojej subiektywnej ocenie. Bezwładność podłogówki przy zmianie temperatury o 2-4 st. na plus oceniam na 30-45 min. Wczoraj rano wyłączyłem grzanie zupełnie i spokojnie do późnych godzin popołudniowych miałem w domu ciepło, a dzieciaki jak zwykle bawiły się na podłodze.

czyli bezwładność nie zostaął zlikwidowana tak jak sie możńa było spodziewać. A jak sama wylewka? Czy pęka? Jak sie zachowują na niej okładziny typu, ceramika, drewno czy panele podłogowe?

Bezwładność na poziomie 30-45min uważam za niską i nie spodziewałbym się, że może być niższa. Nie wiem jak to jest w porównaniu z tradycyjną wylewką więc nie mam punktu odniesienia. Wiem jedno, że podłoga równomiernie oddaje bardzo przyjemne ciepło wraz ze wzrostem temperatury, więc nie jest tak że nagle buch i parzy w stopy i nie jest też tak, że po wyłączeniu ogrzewania od razu robi się zimno.

Więc powiem krótko - spełnia moje oczekiwania.

Wylewka nie pękała. Co do zachowania się okładzin to sprecyzuj pytanie.

Edytowane przez Castaway

U mnie wczoraj wylano Agilie ;) poszło szybko i sprawnie, majster z ciekawoscia podziwial robote i wspominal jak to sie kiedys latalo z wiadrami i taczkami ;)

Cenowo wyszlo niewiele więcej niż z mixokreta, czas wykonania (rozlanie + "maczanie kija") dla 2 kondygnacji razem ok 160m podlog = 1h :D

Grubosc rozna, srednia wyszla 5 czy 5.5 cm.

U mnie wczoraj wylano Agilie ;) poszło szybko i sprawnie, majster z ciekawoscia podziwial robote i wspominal jak to sie kiedys latalo z wiadrami i taczkami ;)

Cenowo wyszlo niewiele więcej niż z mixokreta, czas wykonania (rozlanie + "maczanie kija") dla 2 kondygnacji razem ok 160m podlog = 1h :D

Grubosc rozna, srednia wyszla 5 czy 5.5 cm.

I bedziesz ją teraz wygrzewał ( po utwradzeniu) jak zwykła wylewkę czy zostawisz do samego wyschnięcia?

• 1 month później...
Tam gdzie mam podłogówkę(cały parter i łazienka na poddaszu), mam ceramikę i pomimo braku dylatacji pęknięć nie widzę. Tam gdzie nie mam podłogówki (czyli cała powierzchnia poddasza) mam deskę i nic się specjalnego nie dzieje.

Jakich klejów użyłeś? Podobno są jakieś specjalne?

• 3 months później...
  • 3 months później...

Witam serdecznie

Ja również zamierzam wykonać wylewki Ailią, niestety ekipa, która miała byc 18, zawaliła termin, przesunęła go na 20 i tu znowu fiasko, ostatni termin jaki mi zaproponowano to poczatek nastepnego miesiąca. Jako wyjasnienie dodam, ze z firmą Lafarge kontaktowałem sie miesiąc temu i ustalałem terminy, uzyskujac informację, zebym zadzwonił tydzień przed terminem wylania to wówczas domówimy szczegóły. Czas mija a wylewek nie ma, wykonałem całą serię telefonów a efektów brak. Nie wspomne o tym, że zostały juz wczesniej ustalone terminy z ekipami od późniejszych prac. Nie wiem czy to pech czy norma w Lafarge.

Pozdrawiam: Radek_L

• 9 months później...