Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie do Wykonawcow

Recommended Posts

Witam

1. Czy do brania udzialu w przetargach trzeba miec jakis kapital wlasny?

2. Trzeba miec ze soba jakis geodetow, inspektorow budowy i bhp itp?

Jesli bral ktos udzial w przetargu to prosil bym o opisanie jak to sie odbywalo bo chcialbym brac udzial w przetargach ale nie wiem jak sie do tego zabrac, wiekowo jestem mlodym czlowiekiem i nie mam doswiadczenia w tego typu sprawach a chcialbym sprobowac

Pozdrawiam

Kiedyś brałem udział w przetargach. Wprawdzie było to daaawno temu ale pewne rzeczy zdaje się pozostały takie same. Tak jak kolega wyżej napisał trzeba spełnić wymogi formalne do których między innymi może należeć brak zobowiązań wobec ZUS i US. Często w przetargach wymaga się od wykonawcy wpłacenia wadium co ma wyeliminować firmy mające kłopoty z płynnością finansową. Ważnym aspektem są też referencje czyli udokumentowane doświadczenie w wykonywaniu podobnych robót. To takie zamknięte kółko, nie wygrałeś żadnego przetargu to nie wygrasz kolejnego. Firmy czasem zaniżają ceny poniżej progu opłacalności byle tylko dostać taki "pierwszy" kontrakt tyle że też nie mozna przesadzić. Oczywiście zakładając że przetarg nie jest ustawiony albo że warunki nie są pisane pod konkretną firmę. Edytowane przez perm

twister718

Zwykle to jest tak, że przy firmach tzw. państwowych,

czyli takich gdzie przetargi są wymagane prawem,

jest kilka zaprzyjaźnionych wykonawców i oni po

kolei wygrywają wszystkie przetargi. Inni z zewnątrz

raczej mają małe szanse. No chyba, że tak nisko zejdą

z ceną, że jeszcze do tej pracy dołożą.

Ja mam dla Ciebie radę. Spróbuj w firmach prywatnych,

najlepiej tych z kapitałem zagranicznym. W tych firmach

często mają ochotę wypróbowywać także nowych

wykonawców.

wlasnei zbytnio nie chcialem sie pchac w przetargi panstwowe bo w mojej okolicy juz jest kilku takich co juz z gory maja wygrany przetarg, kazdy ma swoj rejon i nikt nikomu sie nie wcina, ale wlasnie zaryzykowal bym w jakis prywatnych, nie szukam jakiegos konkretnego zarobku, tylko kombinuje bo troche luzny ten sezon jest i chcialbym zlapac jakas plynnosc pracy, na 4 tyg pracy mam jeden wolny i chcialbym to jakos pouzupelniac zeby pracownikom dac prace, bo ja tam dam sobie rade ale kazdy z nich ma rodzine, jakies zobowiazania do placenia a dobrzy pracownicy z nich i przydalo by sie o nich zadbac.