Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ursa, isover co lepsze?

sepix

Recommended Posts

• 3 weeks później...

Co Wy takie bardziewie stosujecie?

Na poddasze tylko Rockwool - niepalne, trwałe, maja niezłe promocje sprzedawcy teraz. Toprock miedzy krokwie i superrock na profile, dwuwarstwowe ocieplenie dachu wyciszy dach na maxa, ociepli tak ze w lecie nie dotrze gorac nagrzanego dachu a w ziemie ciepełko. Ja tam ocieplam Rockwoolem, z reszta fabryke mam pod nosem, 10 km ode mnie - lubuskie.

• 6 months później...
a ja nastawiłem się na URSA DF 32 PLATINUM

daję 2x10cm w krokiewki i 5cm na krokiewki

wcześniej też myślałem nad isoverem ale mnie przekonali na urse.

i cena przyzwoita.

a jaka to przyzwoita cena?

jakie argumenty, poza cenowymi, przekonaly Cie do tej wełny?

rozumiem, ze ze względu na brak wełny o gr. 20cm powoduje uzycie 2x10cm - ale czy to oznacza, ze nie robisz szczeliny miedzy folia a wełną?

:D nie rozsmieszaj

kogo?

moze jestem niekumatym amatorem budowania, ale zawsze mi się wydawało, ze podstawowym parametrem wełny, poza ceną, jest wsp. lambda - i nizszy to korzystniejszy.

Więc róznica miedzy 0,033 a 0,036 ma znaczenie czy nie? bo jak nie, to najlepiej kupowac najtańsze g...o byle skalne

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?137798-We%C5%82na-skalna-czy-szklana-na-poddasze

W tym wątku padło że "Isower lepsza, lepiej tnie się, nie"sypie" jest "gęściejsza-twardsza" "

Jakim sposobem wełna szklana moze być "geściejsza-trwardsza" od skalnej?

Właśnie że jest odwrotnie!! Szklana jest rzadsza, bardziej miekka , przez co dość słabo tłumi dzwieki co jest bardzo ważne na poddaszu głównie przy pokryciu z blachy.

Gęstosć wełen szklanych to około 12-15 kg/m3 natomiast skalnej do poddasza od 30 do 50 kg/m3

Jakim sposobem wełna szklana moze być "geściejsza-trwardsza" od skalnej?

Właśnie że jest odwrotnie!! Szklana jest rzadsza, bardziej miekka , przez co dość słabo tłumi dzwieki co jest bardzo ważne na poddaszu głównie przy pokryciu z blachy.

Gęstosć wełen szklanych to około 12-15 kg/m3 natomiast skalnej do poddasza od 30 do 50 kg/m3

Ja zacytowałem zdanie z innego wątku. W tym wątku sepix się pyta: Ursa czy Isover. Zacytowałem innego użytkownika z tamtego wątku który miał kontakt z Ursą i Isover i mówi, że jednak Isover. Nie ma tam słowa o szklanej i skalnej. Pozdrawiam

Edytowane przez ProMyst

• 3 years później...
Zdecydowanie lepszy Isover! Ursa zeszłą na psy - jakość tragiczna. Jestem rozgoryczony jakością! ISover droższy ale naprawdo warto. Wystarczy że ja się nadziałem na URsę - wy nie musicie jeśli jesteście w stanie uwierzyć że jestem niezdowolonym klientem a nie bynajmniej sztucznie kogoś promującym czy dyskredytującym. Amen

• 2 months później...
Zdecydowanie lepszy Isover! Ursa zeszłą na psy - jakość tragiczna. Jestem rozgoryczony jakością! ISover droższy ale naprawdo warto. Wystarczy że ja się nadziałem na URsę - wy nie musicie jeśli jesteście w stanie uwierzyć że jestem niezdowolonym klientem a nie bynajmniej sztucznie kogoś promującym czy dyskredytującym. Amen

mam podobna opinie o ursie Kupilem pierwszy raz urse z data 2013 byla ok nastepna partie z 2014 tragedia

na szczescie mialem porownanie zglosilem reklamacje uznali i po 3tyg zwrocilem wszystko zakupilem Isover a urse omijam z daleka

mam dom szkieletowy dlatego to bylo dla mnie tak wazne masz pytanie pisz [email protected]

Edytowane przez marius145