Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Droga gruntowa, a jej właścicie?

Recommended Posts

Witam.

Od 2005 roku stałem sie posiadaczem działki budowlanej połozonej na peryferiach .

Obok mojej działki znajduje sie droga dojazdowa do pól,draga ta była własnoscia poprzedniego własciciela i bez jego zgody została wciagnieta na mapke.

Funkcjonuje ona na mapkach jak groga nr 575 od lat 80

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/27e3618b00eb110a.html

Sytuacja przedstawia sie nastepujaco:

kolorem niebieskim oznaczyłem droge asfaltowa przez wieś

czerwonym droge która pierwotnie była i jest droga dojazdowa do pól dr 576

czarnym droge która była droga wewnetrzna,i została wciagnieta na mapke. dr 575

Na po jakich przesłanek droga została wciagnieta na mapki.??

W jaki sposób moge wyegzekwowac zniesienie tej drogi z mapki i oznaczenie jej statusem wewnetrzej bedacej moja własnościa.

Pozdrawiam

Edytowane przez P:)apolinek

Gdzie mogę sprawdzić kto jest właścicielem drogi.??

Trochę to dziwne ze został nadany jej numer bez wiedzy poprzedniego właściciela.

Ja mam drogę (a w zasadzie dojazd wyłącznie do mojej działki) której nawet nadano nazwę bez mojej wiedzy i zgody! Nawet nie była wydzielona geodezyjnie.

Zacznij od geodezji - niech podadzą na piśmie na jakiej podstawie prawnej droga została wpisana na mapy i nadany jej numer. Ciąg dalszy będzie zależał od tego co odpiszą.

Troche niezrecznie sie wyraziłem,działkę przejołem w spadku po rodzicach.Podczas pomiarów geodezyjnych kiedy to Panowie palikowali działke paliki były umiejscowione tuz przy działce sasiada.Z tego wynika jakby droga była częscia dzialki,wiec dlaczego nadano jej bezprawnie numer i przekształcono na polna.

Jakim prawem ktos moze droge wewnetrzna przekształcic na droge polna??

Dzwonisz do rejestru gruntów, podajesz numer działki i nazwę okręgu numeracyjnego i dostajesz informację o właścicielu i numerze księgi wieczystej, lub zarządcy terenu.

Jeśli jesteś właścicielem tej działki(w KW jest albo nie ma), zgłoś budowę ogrodzenia tej działki i zobacz co się stanie, jak po miesiącu nie dostaniesz sprzeciwu, to ogrodź i po sprawie.