Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chyba jednak dobra wadomośc o VAT

RYSZARD

Recommended Posts

Przeczytałem że Komisja Finansów Publicznych wprowadziła poprawki, ktore mają być rozpatrywane 17 lutego. Wynika z nich ze przy zakupie matariałów budowalnych po 1 maja 2004 wystarczy złożyć oświadczenie że wykorzystują go na budowę, remont lub modernizację domu lub mieszkania a będzie obowiązywał wtedy 7% VAT.

Pozdrawiam.

Mnie tez się coś obiło o uszy, a w zaprzyjaźnionej hurtowni budowlanej też coś przebąkiwali, że z 22% VATem od maja nie jest jeszcze przesądzone.

po 1 maja 2004 wystarczy złożyć oświadczenie że wykorzystują go na budowę, remont lub modernizację domu lub mieszkania a będzie obowiązywał wtedy 7% VAT.

Ale gdzie składać to oświadczenie? W US, to skąd w hurtowni będą wiedzieć, że ktoś coś takiego ma? Chyba, że jakieś zaświadczenie z US? No bo w hurtowni to każdy może złożyć takie oświadczenie.

Taka informacja (o której pisze RYSZARD) pojawiła się już na forum - http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=19735&highlight=kryminogenne

Niemniej zacytuję ponownie moją wypowiedź z tamtego wątku

Nie powiem.... byłoby to bardzo wygodne rozwiązanie dla inwestorów.

Niemniej byłoby to również rozwiązanie kryminogenne.

Jestem przekonany, że wiele osób budujących np. domki letniskowe, ogrodzenia, budynki przeznaczone do prowadzenia działalności gospodarczej lub też ........ , składałoby fałszywe oświadczenia o przeznaczeniu zakupionych mat-bud. No cóż Polak Potrafi .

Ale tutaj już wkracza nie tylko UKS ale i kodeks karny.

Dotyczy to wszystkich budujących, czy tylko tych którzy nie korzystali z żadnych ulg?

Gdzieś czytałam, że tylko tych którzy nie korzystali z żadnych ulg... niestety.

P.S. Jest na to "rada". Wystarczy tylko wziąć rozwód we współmałżonkiem (jeśli oczywiście przed ślubem tylko jedno z was wykorzystało ulgę) :lol:

Kurcze, ale tę bajkę to już kiedyś w tym kraju przerabiali.....

Cały czas się zastanawiałem i zastanawiam, co rząd wywinie z tym VAtem.

Przeciąganie do końca 2003r z potwierdzeniem przedłużenia 7% na pierwsze miesiące 2004r i teraz zwlekanie (mimo nacisków ze strony PO itp. że można ominąć, że nie trzeba wprowadzać pełnej stawki) z decyzjami nakręca w sumie koniukturę w budownictwie. Wprowadzenie pełnej stawki w maju mogłoby jednak drastycznie ją przerwać. A tak proszę! Tylko ci którzy po często zawyżanych już cenach zamawiają na wyścigi materiały budowlane się wku.... No, ale tego się rząd z pewnością nie boi. Nie ma już prawie nikogo w tym kraju, kto by ich lubił.

Ale z tego artykułu powyżej wynika wiele ogranizeń :-(

no i co z osobami, które wyrzekły się ulg w podatku dochodowym w zamian za liniowe 19% ? Z tego powodu mają nie odzyskać VATu?

pozdrawiam

Robert

Przeciąganie do końca 2003r z potwierdzeniem przedłużenia 7% na pierwsze miesiące 2004r i teraz zwlekanie (mimo nacisków ze strony PO itp. że można ominąć, że nie trzeba wprowadzać pełnej stawki) z decyzjami nakręca w sumie koniukturę w budownictwie.

W w kwietniu ogłoszą, że stawka 7% pozostanie do końca roku i tym samym sytuacja jaką mamy obecnie, powtórzy się jesienią.

I wtedy usłyszymy, że koło zamachowe naszej gospodarki kręci się coraz szybciej :evil:

• 3 weeks później...

Na usługi budowlane ma być 7%.

Firmy będą kupować oczywiście też z 22%, ale jak to co kupią opchną na jednej fakturze jako usługę budowlaną, to zapłacą 7% VAT, a te 22% wydane w sklepie będzie im się należeć do zwrotu.

Kwestia tylko, by takiego wykonawcę "zmusić", by nam inwestorom policzył materiały z 7% ewentualnie 12,5% VAT.

Polecam wątek:

Vat 7% przy budowaniu przez firmę?

pozdrawiam

Robert

Czytałem na ten temat tutaj:

http://www.gazetaprawna.pl/dzialy/27.html?numer=1148&dok=1148.27.3.2.4.3.0.3.htm

Zakładają, że trzeba będzie płacić 22% Vat-u przy zakupie.

Wg tego projektu ustawy US ma zwracać różnicę pomiędzy 22% a 7% w ciągu 3 miesięcy. Ale tylko tym którzy przekroczą jakis tam dolny limit wydatków (jeszcze nie wiedza ile).