gonsiorek 16.05.2010 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Ekipa od dachu poczyniła mi taką konstrukcję: http://zapolice.pl/uploadf/prv/dach.jpg Poddasze użytkowe jest zadeskowane i będzie ocieplone wełną (30 cm ) a ściany zewnętrzne styropianem (20 cm ). Teraz wyszło, że szczelina na belce ma 8 cm i po zastosowaniu przerwy na wentylacje (2-3 cm) zostaje mi w najwęższym miejscu 5-6 cm na ocieplenie. Co z tym fantem zrobic? Użyć na belce wełny czy zrobić zakład ze styropianu w strone pomieszcznia ? Może poddłutować troszkę belkę alby zwiększyć prześwit ? Dach jest niewielki bo wystepuje na pomieszczeniu o pow. 3x3 m (dobudowa do istniejącego budynku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 16.05.2010 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Poddasze użytkowe jest zadeskowane i będzie ocieplone wełną (30 cm ) a ściany zewnętrzne styropianem (20 cm ). Teraz wyszło, że szczelina na belce ma 8 cm i po zastosowaniu przerwy na wentylacje (2-3 cm) zostaje mi w najwęższym miejscu 5-6 cm na ocieplenie. Co z tym fantem zrobic? Użyć na belce wełny czy zrobić zakład ze styropianu w strone pomieszcznia ? Może poddłutować troszkę belkę alby zwiększyć prześwit ? Dach jest niewielki bo wystepuje na pomieszczeniu o pow. 3x3 m (dobudowa do istniejącego budynku) Nie ma obawy , drewno też jest dobrym izolatorem. A ocieplenia będzie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonsiorek 17.05.2010 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Nie ma obawy , drewno też jest dobrym izolatorem. A ocieplenia będzie więcej. [ATTACH=CONFIG]10817[/ATTACH] OK, dziękuję! Cóż jednak zrobić z obszarem na zielono ? Uzupełnic wełną czy przykleić styropian ? http://zapolice.pl/uploadf/prv/dach2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
To_masz 17.05.2010 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Daj styropian z zachowaniem szczeliny o której pisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.05.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Nic złego się nie dzieje. Murłatę otul wełną grubości 5 cm i będzie wszytko dobrze. Tak jak wcześniej wspomniał "Zbigniew100" drewno jest dość dobrym izolatorem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 25.05.2010 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Witam A do jakiej wysokosci poprowadzic styropian? Jak zabezpieczyc prawidlowo szczeline przed owadami i gryzoniami (ptakami), dom bez podbitki? Bede wdzieczny za wypowiedzi. Czy wystarczy szczelina miedzy deskami pod kalenica szerokosci 0,5 cm na calej dlugosci? Tu rowniez bede wdzieczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.05.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Styropian należy zaciąć pod kątem tak aby płaszczyzna cięcia była równoległa do płaszczyzny dachu. Pasek drobnej siateczki metalowej (miedzianej, mosiężnej itp.) zatopionej w kleju, którym zaciągamy styropian. Otwór w kalenicy po 5 cm na stronę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 25.05.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Nie wiem czy wystarczajaco jasno sie wyrazilem. Chodzi mi o szczeline w warstwie pelnego deskowania. Planuje zostawic szczeline miedzy ostatnimi deskami na dachu (sciety czubek). W tamtej czesci zostawie odpowiedni odcinek deskowania bez papy.... cos takiego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts