Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach z pełnym deskowaniem i papą przecieka...

mr6319

Recommended Posts

Witam.

mam wykonane pełne deskowanie dachu z pokryciem papą:

http://foto2.m.onet.pl/_m/ae7c5055339c07e88b8a3c0690ea94ee,10,19,0.jpg

Podczas ostatnich deszczowych dni zauważyłem, że w kilku miejscach dach przecieka i kapie do środka domu.

Czy jest to błąd wykonawcy pokrycia dachowego (deskowania i pokrycia papą), czy nie jest to błędem a przecieki zlikwiduje się przy kładzeniu finalnego pokrycia?

No może nie do końca tak. Ważne kto dostarczył (zakupił) tą papę? Jak inwestor to jego problem a jak dekarz to jego. Dach jest prosty więc błędu dekarza raczej nie ma. W moim przekonaniu przyczyny są następujące: kiepska jakość papy i papiaki bite na całej powierzchni papy. Naprawa dość prosta lepik na zimno (taki do podklejania gontów bitumicznych) i zaszpachlować gwoździe. Proponowałbym również przed montażem przesmarować spody kontrłat. Pozdrawiam.

Andrzej Wilhelmi napisał:

No może nie do końca tak. Ważne kto dostarczył (zakupił) tą papę? Jak inwestor to jego problem a jak dekarz to jego. Dach jest prosty więc błędu dekarza raczej nie ma. W moim przekonaniu przyczyny są następujące: kiepska jakość papy i papiaki bite na całej powierzchni papy. Naprawa dość prosta lepik na zimno (taki do podklejania gontów bitumicznych) i zaszpachlować gwoździe. Proponowałbym również przed montażem przesmarować spody kontrłat. Pozdrawiam.

Papa została dostarczona przez dekarza.

Wczoraj dekarz latał po dachu, kleił, podklejał i smarował. Teraz przy najblizszym deszczu zobaczymy czy dało to skutek. Na dachu ma być w przyszłości położony gont.

...Na dachu ma być w przyszłości położony gont.

A w jakiej przyszłości? Taka papa pod gont się nie nadaje bo wyjdą wszystkie pofalowania. Pod gont najlepszy jest podkład systemowy. W przypadku gdy docelowe krycie będzie wykonane w późniejszym czasie np. rok należy od razu dać drugą warstwę papy gdyż jedna nigdy nie gwarantuje szczelności i nie jest to wina dekarza. Może się okazać, że przed kryciem docelowym konieczne będzie usunięcie tej papy. Pozdrawiam.

A skoro dach osiadł to powinny być wymienione na koszt projektanta. Pozdrawiam.

firma która "sprzedała" mi dach z wykonaniem poprawiła go na własny koszt bo dekarze przez 3 miesiące od momentu zgłoszenia zacieków nie byli w stanie "odkryć" czemu one są, rekompensując moje nerwy właściciel poprawił daszek na własny koszt, a swoją ekipę zbeształ, byli na dachu przynajmniej 3 razy i za każdym razem mówili że wszystko ok, a po kominach się lało, reszta prac na poddaszu wstrzymana.

podobno taka specyfikaka dachów "gargamelów", a jeszcze stał całą zimę obciążony czapą śniegu( ogromną bo dom nieogrzewany) no i stało się

plus taki że przez 3miesiące schudłam tak ze 3 kilo, więc rozmiar na lato 36

to jedyny plus budowania się, ale dla kobiety bezcenny

• 1 month później...
po tym jak prawie dostałam zawału, po 4 wizytach dachowców i stwierdzeniu że wszystko na dachu ok, tylko że kominy mokre przyjechał zakur.... właściciel firmy od której kupiłam materiał, wszedł na dach i kazał założyć dodatkowe obróbki. teraz czekam na pożądny deszcz, zresztą Właściel Firmy (nie wymienię z nazwy bo go lubię i uważm że to nie jego wtopa te przecieki) również oczekuje z niecierpliwością opadów. więc mam nadzieję że Jaras40 mądrze mówisz! bo kolejnych mokrych kominów mogę nie przeżyć

• 6 months później...