mr6319 16.05.2010 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Witam.mam wykonane pełne deskowanie dachu z pokryciem papą:http://foto2.m.onet.pl/_m/ae7c5055339c07e88b8a3c0690ea94ee,10,19,0.jpg Podczas ostatnich deszczowych dni zauważyłem, że w kilku miejscach dach przecieka i kapie do środka domu.Czy jest to błąd wykonawcy pokrycia dachowego (deskowania i pokrycia papą), czy nie jest to błędem a przecieki zlikwiduje się przy kładzeniu finalnego pokrycia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 16.05.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 ewidentny bład wykonawcy , przed kładzeniem ostatecznego pokrycia należy istniejące papowanie naprawic a jesli nie bedzie mozliwosci to wykonac ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 18.05.2010 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 A czy można na istniejące dać drugą warstwę papy. Pierwsza była zwykła więc drugą powiedzmy termozgrzewalną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henter2 18.05.2010 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Można na tą zwykłą dać termozgrzewalną.Na zdjęciu widać że to prosty dach,myślę że przyczyną przecieku są obróbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 18.05.2010 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 A kto powinien ponieść koszty związane z zakupem drugiej warstwy papy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 19.05.2010 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 chyba ktoś wziol pieniądze za wykonanie tego wstępnego krycia, jak sama nazwa wskazuje wskazane aby było szczelne ,byc moze wina tylko obrobek ale w dalszym ciagu poprawic powinien to ten kto to robił, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 19.05.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 morze przeciekać na papiakach dobrze jest zamazać je smarowidłem dekarskim jeśli dalej będzie ciekł to wina wykonawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.05.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 No może nie do końca tak. Ważne kto dostarczył (zakupił) tą papę? Jak inwestor to jego problem a jak dekarz to jego. Dach jest prosty więc błędu dekarza raczej nie ma. W moim przekonaniu przyczyny są następujące: kiepska jakość papy i papiaki bite na całej powierzchni papy. Naprawa dość prosta lepik na zimno (taki do podklejania gontów bitumicznych) i zaszpachlować gwoździe. Proponowałbym również przed montażem przesmarować spody kontrłat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 20.05.2010 04:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Andrzej Wilhelmi napisał: No może nie do końca tak. Ważne kto dostarczył (zakupił) tą papę? Jak inwestor to jego problem a jak dekarz to jego. Dach jest prosty więc błędu dekarza raczej nie ma. W moim przekonaniu przyczyny są następujące: kiepska jakość papy i papiaki bite na całej powierzchni papy. Naprawa dość prosta lepik na zimno (taki do podklejania gontów bitumicznych) i zaszpachlować gwoździe. Proponowałbym również przed montażem przesmarować spody kontrłat. Pozdrawiam. Papa została dostarczona przez dekarza. Wczoraj dekarz latał po dachu, kleił, podklejał i smarował. Teraz przy najblizszym deszczu zobaczymy czy dało to skutek. Na dachu ma być w przyszłości położony gont. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 20.05.2010 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 u mnie też przeciekał dach. oglądali go ze trzy razy, rozebrali dachówki przy kominach i okazało sie że daszek po zimie ciut usiadł (350m2 dachówki ceram.) i wyrwał obróbki z kominów. wszystkie obróbki zostały wymienione na koszt wykonawcy dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.05.2010 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 ...Na dachu ma być w przyszłości położony gont. A w jakiej przyszłości? Taka papa pod gont się nie nadaje bo wyjdą wszystkie pofalowania. Pod gont najlepszy jest podkład systemowy. W przypadku gdy docelowe krycie będzie wykonane w późniejszym czasie np. rok należy od razu dać drugą warstwę papy gdyż jedna nigdy nie gwarantuje szczelności i nie jest to wina dekarza. Może się okazać, że przed kryciem docelowym konieczne będzie usunięcie tej papy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.05.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 ... wszystkie obróbki zostały wymienione na koszt wykonawcy dachu. A skoro dach osiadł to powinny być wymienione na koszt projektanta. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 21.05.2010 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Przyszłość to najprawdopodobniej latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 21.05.2010 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 A skoro dach osiadł to powinny być wymienione na koszt projektanta. Pozdrawiam. firma która "sprzedała" mi dach z wykonaniem poprawiła go na własny koszt bo dekarze przez 3 miesiące od momentu zgłoszenia zacieków nie byli w stanie "odkryć" czemu one są, rekompensując moje nerwy właściciel poprawił daszek na własny koszt, a swoją ekipę zbeształ, byli na dachu przynajmniej 3 razy i za każdym razem mówili że wszystko ok, a po kominach się lało, reszta prac na poddaszu wstrzymana. podobno taka specyfikaka dachów "gargamelów", a jeszcze stał całą zimę obciążony czapą śniegu( ogromną bo dom nieogrzewany) no i stało się plus taki że przez 3miesiące schudłam tak ze 3 kilo, więc rozmiar na lato 36 to jedyny plus budowania się, ale dla kobiety bezcenny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 21.05.2010 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 " podobno taka specyfikaka dachów "gargamelów" " Pierwszy raz spotykam się z tym określeniem na dach i jestem ciekaw co to za dach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 22.05.2010 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 gargamel to taki ciut pokręcony dach, który składa się z kliku dwuspadowych, i te części położone są w stosunku do siebie poprzecznie i podłużnie, im bardziej namotane tym bardziej gargamelja buduję sułtana2g z pracowni dominanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaras40 05.07.2010 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Obróbki na kominie powinny byc dwórzędowe, wtedy gdy więżba osiądzie nie ma prawa niczego wyrwać z komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 05.07.2010 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 O !!. Jaras mądrze prawi. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 05.07.2010 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 po tym jak prawie dostałam zawału, po 4 wizytach dachowców i stwierdzeniu że wszystko na dachu ok, tylko że kominy mokre przyjechał zakur.... właściciel firmy od której kupiłam materiał, wszedł na dach i kazał założyć dodatkowe obróbki. teraz czekam na pożądny deszcz, zresztą Właściel Firmy (nie wymienię z nazwy bo go lubię i uważm że to nie jego wtopa te przecieki) również oczekuje z niecierpliwością opadów. więc mam nadzieję że Jaras40 mądrze mówisz! bo kolejnych mokrych kominów mogę nie przeżyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaras40 09.01.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 To zależy jakie masz te kominy i z czego. Puste fugi i cegła sitówka na dodatek bez czapki, kominy będą stale mokre mimo najleprzej obróbki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts