Egon 16.05.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Chcę kupić rozdzielnię na budowę wyposażoną w dwa gniazda 230V/16A i jedno trójfazowe - do wyboru 16 A lub 32 A. Ponieważ z elektryki jestem zupełnym ignorantem proszę o poradę, którą opcję wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola6 17.05.2010 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 wszystko zależy od narzędzi czy maszyn jakie będziesz używał na budowie czy to ma być rozdzielnie z układem pomiarowym http://images46.fotosik.pl/294/14d185b9d1662be3med.jpg np. czy może wystarczy coś takiego http://www.allegro.pl/item1011719730_rozdzielnica_skrzynka_budowlana_ip44_typ_jura.html gdzie jest gniazdo 16A i 32A wiekszość maszyn na budowie ma zasilanie przez gniazda 3fazowe 16A Staszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 17.05.2010 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Bierz tą z gniazdem 16A,na 99% przypadków wystarczy. A jesli nawet trafisz na pozostały 1%, zawsze można zrobić przejściówkę, zresztą właściciele urządzenia na mur będą mieli swoją. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alphatom79 17.05.2010 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Tak jak pisze przedmówca wystarczy 16A w końcu nie będziesz używał wszystkich możliwych urządzeń naraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 17.05.2010 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Kup taką używaną jak na tym zdjęciu. Według mnie na czas budowy to 3-fazowe 32 A. Na tym zdjęciu też chybajest takie. U mnie wszystkie ekipy takimitylko się posługiwały. Później w domu toi może być 16 A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 17.05.2010 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 A wszystkie moje ekipy miały na urządzeniach wtyczki 16A i gdzieś na przyczepie kłąb przedłużaczy 3F z przeróżnymi rodzajami wtyczek (bo niestety, w tym temacie, nawet licząc jedynie te najpopularniejsze, spotykanych typów wtyczek/gniazd jest coś koło 6). J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 17.05.2010 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 No tak ale jak mi przyjechali z nagrzewnicą27 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 17.05.2010 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 OK, u mnie takich bydlaków nie używali J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 17.05.2010 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Typ gniazda siłowego nie jest aż tak ważny.Budowlańcy są przygotowani na takie "niespodzianki" i mają na swoim wyposażeniu różne wtyczki i rozgałęziacze.Kup z gniazdem 32A, mniejsza szansa stopienia styków. Rozdzielnica przedstawiona powyżej (z aukcji Allegro) niestety nie jest dobra.Problemem jest ilość wolnego miejsca na zabezpieczenia.Minimum to 8 modułów - różnicówka 4m, S-ka 3m, S-ka 1m.Ideałem wyposażenia byłaby dodatkowa różnicówka 1f - co w sumie daje 9 modułów miejsca. Idealna rozdzielka posiada jeszcze przełącznik obrotów LEWO-0-PRAWO.Wówczas żadna ekipa nie ma potrzeby rozbierania rozdzielki, co czynią namiętnie na placach budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 17.05.2010 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Rozdzielnica jest z Allegro, a z opisu i korespondencji ze sprzedającym wynika, że gniazdo 16 A lub 32 A są w tej samej cenie. Rozumiem, że kluczyk zamyka dojście do głównego włącznika? http://img06.allegroimg.pl/photos/oryginal/10/25/01/47/1025014704 szerzej na temat oferty http://www.allegro.pl/item1025014704_rozdzielnica_rozdzielnia_budow_slupkowa_rbs_1b.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 17.05.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Do tej wytypowanej przez Ciebie trzeba jeszczedużo elementów dołożyć. No i praca elektryka.Jeżeli nie chcesz kupić używanej rozdzielnicyto moim zdaniem o dużo lepszym wyborem będzie http://www.allegro.pl/item1030057552_kompletna_erbetka_rozdzielnia_budowlana_skrzynka.html A tak na marginesie się zastanawiam jak maszdoprowadzone napięcie na działkę. Może jużmasz jakąś rozdzielnicę z zabezpieczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 17.05.2010 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Do tej wytypowanej przez Ciebie trzeba jeszcze dużo elementów dołożyć. No i praca elektryka. Jeżeli nie chcesz kupić używanej rozdzielnicy to moim zdaniem o dużo lepszym wyborem będzie A tak na marginesie się zastanawiam jak masz doprowadzone napięcie na działkę. Może już masz jakąś rozdzielnicę z zabezpieczeniami. Mam skrzynkę ENEI z licznikiem, ale jestem na etapie poszukiwania kluczyka od niej, bo poprzednia właścicielka twierdzi, że go nie ma. Nie widziałem więc, co jest w środku. Jakie elementy trzeba dołożyć do skrzynki, którą wkleiłem z Allegro? Można ją zamknąć na klucz i ustawić na słupku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 18.05.2010 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Skrzynke musisz wyposażyć w minimum:- wyłącznik różnicowo-prądowy 40A/30mA - 3 fazy - 1szthttp://www.allegro.pl/item1029434853_wylacznik_roznicowopradowy_40a_30ma_roznicowka.html- wyłącznik nadprądowy C16A lub C20A - S303 - 1szthttp://www.allegro.pl/item1043005672_wylacznik_nadpradowy_c_16a_bezpiecznik_c16_s303.htmlGniazda 230V powinny być (ale nie muszą) zabezpieczone oddzielnie:- wyłącznik różnicowo-prądowy 40A/30mA - 1faza - 1szthttp://www.allegro.pl/item1029434825_wylacznik_roznicowopradowy_40a_30ma_roznicowka_fv.html- wyłącznik nadprądowy C16A lub C20A - S301 - 1szthttp://www.allegro.pl/item1042978551_c_16a_s301_wylacznik_nadpradowy_bezpiecznik_c16.htmllub możesz kupić 2 ostatnie elementy jako zespolony wyłącznik.http://www.allegro.pl/item1030344642_p312_20a_30ma_1_faz_roznicowka_z_czlonem_nadpr.html Podałem Ci najtańsze opcje z Allegro, możesz w ramach zasobności portfela kupić HAGER, LEGRAND, MOELLER.... itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 18.05.2010 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Sporo tego. Jako laik myślałem, że te wszystkie "flaki" są w środku.Zapytam więc, co używanego można kupić za podobne pieniądze, bez konieczności instalowania tych wszystkich podzespołów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 18.05.2010 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Żeby kupić używane to trzeba szukać np.w anonsach. Nie wierzę żeby ktoś sprzedałponiżej 200 zł.Ja podałem Tobie link do rozdzielni za 299zł. W niej masz wszystko i tylko podłączaszjakiś kabel typu linka OWY 5x4.Ja to bym jednak podłączył kabel do skrzynkitej zakładu energetycznego. A z drugiej stronywziąłbym kawałek deski i na niej zainstalowałgniazdo 3-fazowe 32A i jakiś przedłużacz na230 V bez wtyczki. Koszt wszystkiego bez kabla to około30 zł. Topikowe bezpieczniki typu gL są jużw skrzynce zakładu energetycznego. Jest w niejteż wyłącznik główny.Kupił bym kilka bezpieczników topikowych na zapas i bym się nie przejmował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 18.05.2010 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Dzięki za wszystkie informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 19.05.2010 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 samm, a kto ci odbierze i podłączy taką "rozdzielke" bez zabezpieczeń przeciwporażeniowych? Sposób, który opisałeś (deska, jakieś gniazda, kawałek przypadkowego kabelka) możesz zastosować w jakiejś szopie, gdzie nikt poza Tobą nie odniesie większych obrażeń.... Zasilanie placu budowy jest większym wyzwaniem (w sensie bezpieczeństwa) niż zasilanie domu. Budowa to żywioł. Na budowie pojawiają się przypadkowi ludzie, którzy pracują przypadkowymi nie do końca sprawnymi urządzeniami. Jak lektura Forum pokazuje Ci ludzie często nie wiedzą nawet co i jak mają robić. A ty chcesz ich podłączyć ot tak wprost w sieć Normalny kierownik budowy widząc takie coś nie powienien nawet wystartować z pracami na budowie bo odpowiada za bezpieczeństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 19.05.2010 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 robertszOczywiście, że masz rację. Ktoś taki jak Tyna pewno nie może sobie pozwolić na udzielenietakiej rady jak dałem ja. Ja też bym zachęcał abyEgon kupił taką gotową za 299 zł. Nie namawiałbym go do tego, żeby kupił sobie te części, które wymieniłeśbo na pewno sam by tego nie potrafił zainstalować.A gdyby szukał fachowca, który by mu to zrobił, tojuż są jakieś dodatkowe koszty.robertsz egon ma już skrzynkę z zabezpieczeniamiwięc nie ma problemu, żeby prosty, zakończony wtykiem przedłużacz zastosować. A że ten wtyk zamocujemy na desce a nie zostawimy swobodnym tonie jest żadne uchybienie.robertsz ja aktualnie mieszkam w bloku, oczywiściewiesz jakie są w bloku zabezpieczenia - żadnychróżnicówek, żadnych esek. Może jesteś młodym człowiekiem i dlatego nie pamiętaszjak instalacje były jeszcze do niedawna projektowanei wykonywane.Ja takie prowizorki często widzę. Nikt nie szuka elektrykówdo odbioru prowizorek budowlanych. A ostateczna instalacjato już coś innego. Taka jest praktyka, może zła ale tania.U Egon będą różne ekipy i to one powinny się martwić o swoje i swoich maszyn bezpieczeństwo. Dostają takie anie inne źródło energii, z takimi a nie innymi zabezpieczeniamii niech sobie radzą. Mogą sobie nawet elektryka wynająć.Ja jako inwestor na pewno do ich maszyn nie mam obowiązkudobierać zabezpieczeń i zabraniać im robić połączeń w takichkonfiguracjach jak sobie chcą. Tak samo jak ja kierownik budowyteż się tym nie będzie interesował. On po prostu się na tym niezna. I tak sobie mógłbym pisać dalej. Jeżeli jednak Egon dałsię Tobie nastraszyć to niech stosuje się do Twoich rad. Ostatecznie to tylko kolejne 500 zł na wykonaną i uruchomionąprzez fachowca z uprawnieniami rozdzielnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 20.05.2010 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 .... Jeżeli jednak Egon dał się Tobie nastraszyć to niech stosuje się do Twoich rad. Ostatecznie to tylko kolejne 500 zł na wykonaną i uruchomioną przez fachowca z uprawnieniami rozdzielnię. Moim postem nie chciałem nikogo nastraszyć. Aktualnie mam klienta dla którego robię taką skrzyneczkę budowlaną. Chcę ją zrobić na gotowo taniej od pustej skrzyneczki oferowanej na Allegro! Na dzień dzisiejszy, skrzynka (1 siła, 2 gniazda 230V), zamek, słupek ocynkowany i mocowania kosztowały mnie 157zł. Pozostały jeszcze: zabezpieczenia, kabel i uziemienie. Komplet wszystkich materiałów zamknie się w kwocie 260-280zł (brutto). Wszystko kupowane ze sklepu/hurtowni na faktury, żadna część nie pochodzi z odzysku lub kradzieży Słowem da się taniej, "tylko trzeba mieć troszkę pomyślunku" jak mawiał Adam Słodowy. Jak opadnie trochę woda będę to montował, dajmy na to w poniedziałek wrzucę fotkę jak wygląda całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 28.05.2010 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Jak kupisz oferowaną w linku RB za 299 i sprzedasz ją potem za pół ceny, to też zmieścisz się w kwocie 150 A i wszystko będzie jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts