Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przymierzam sie do zakupu okien od tego producenta. Okna z okuciami Winkhaus. profil pieciokomorowy Brugman(Active Plus) kolor dwustronny, dwuszybowe.

Czy to będzie dobry wybór? Może ktoś sie orientuje jak te okna wypadają w porównaniu z oknami firmy Vetrex(profil pieciokomorowy Veka, okucia Roto)?

Różnica w cenie to. ok 800zł na korzysć Vetrexa.

Przymierzam sie do zakupu okien od tego producenta. Okna z okuciami Winkhaus. profil pieciokomorowy Brugman(Active Plus) kolor dwustronny, dwuszybowe.

Czy to będzie dobry wybór? Może ktoś sie orientuje jak te okna wypadają w porównaniu z oknami firmy Vetrex(profil pieciokomorowy Veka, okucia Roto)?

doplac te 800 i zapomnij o vetrex-ie

Obydwu wam dziekuję. Posłucham:) Jeszcze jednym pytaniem zawrócę gitare; w oknoplus mają też okna trójszybowe, profil tej samej szerokości co w dwuszybowych.

nie pytałem jeszcze jak jest różnica w cenie. Jeśli by to było jakieś 2-3 tys, to może bym sie zdecydował. Tylko trochę sie boję ciężaru tej trzeciej szyby, jaki to bedzie miało wpływ na całe okno? W końcu profil nie jest szerszy od tego z wersji dwuszybowej.

Edytowane przez rtg
d.opis

Oknoplus to generalnie dobre okna. Bardzo mili i profesjonalni ludzie. Zarówno Brügmann, jak i Winkhaus rokują zadowolenie z okien. Mała porada: Winkhaus ma w okuciach wiele ciekawych dodatków, takich jak u zamek bezpieczeństwa montowany na dolnej części profilu okna i prawie niewidoczny, wielostopniowy uchył albo wysokiej jakości zatrzask balkonowy z pochwytem. Warto o to zapytać. Przemyśl też zammianę Brügmanna na profil Salamander: lepsze uszczelnienie i ciekawsza kolorystyka.

wyprostuje błędy w powyższej wypowiedzi

Salamander ma tylko w jednym kolorze ciekawa kolorystykę - w kolorze białym, okleiny nie różnią się od innych profili zaś ich gama jest o wiele mniejsza

zamek bezpieczeństwa - zapewne przedmówca nie do końca zapamiętał lekcje - jest to blokada rozwarcia skrzydła i nie jest taka mała - tak jakbyś na dole skrzydła przymocował 2 złote ;)

Wielostopniowy uchył w praktyce ma tych stopni 3, czwarty niewiele różni się od rozszczelnienia

Wysokiej jakości zatrzask balkonowy jest po prostu zatrzaskiem balkonowym - umożliwia domkniecie skrzydła przy wyjściu na zewnątrz

wyprostuje błędy w powyższej wypowiedzi

Salamander ma tylko w jednym kolorze ciekawa kolorystykę - w kolorze białym, okleiny nie różnią się od innych profili zaś ich gama jest o wiele mniejsza

zamek bezpieczeństwa - zapewne przedmówca nie do końca zapamiętał lekcje - jest to blokada rozwarcia skrzydła i nie jest taka mała - tak jakbyś na dole skrzydła przymocował 2 złote ;)

Wielostopniowy uchył w praktyce ma tych stopni 3, czwarty niewiele różni się od rozszczelnienia

Wysokiej jakości zatrzask balkonowy jest po prostu zatrzaskiem balkonowym - umożliwia domkniecie skrzydła przy wyjściu na zewnątrz

Tak się składa, że przedmówca 8 lat pracował w Winkhausie i zna się na jego okuciach naprawdę dobrze, nie potrzebując dodatkowych lekcji z tego forum. Za dobre chęci jednak dziękuję.

Swoją drogą odsyłam do katalogów Salamandra.

Proponuję też nie mylić blokady rozwarcia skrzydła z zamkiem bezpieczeństwa. Ja pisałem o zamku bezpieczeństwa o którym niektórzy najwyraźniej nie wiedzą ;P

Zatrzask balkonowy Winkhausa jest często montowany nawet przez klientów Roto, gdyż jest porządniej wykonany i sprężynki się tak szybko nie wyrabiają. Żeby nie posądzać mnie o stronniczość dodam, że dobry zatrzask ma również Siegenia.

poproszę o numer katalogowy tego "zamka bezpieczeństwa", jako były pracownik Winkhausa nie powinieneś mieć kłopotów z jego podaniem

Porównaj katalog Salamandra np. z katalogiem kolorów Schuco

Zgadza się, nie mam z tym najmniejszych problemów. Zamek FSV.

Kolor biały:

stary numer: 1073360 nowy numer: 2328229

kolor brązowy:

stary numer: 1073378 nowy numer: 2328237

Teraz wystarczy tylko wrzucić numer na googla ;)

Jeśli mogę w czymś jeszcze pomóc to wal śmiało, mam duże doświadczenie w takich "dyskusjach" ;)

Kolega otwierający wątek mówił o Brügmannie, więc kolorystykę porównywałem z Brügmannem a nie Schüco.

Edytowane przez Oknosalon

A ja tylko dopowiem, że Salamander ma kilka odmian, więc posługiwanie się jedynie marką Salamander jest mało precyzyjne, żeby nie rzec mało profesjonalne. Jedyną, "jaszczurką" którą poleciłbym osobiście jest SALAMANDER 3D. To jest profil z PVC. Reszta, to taki sam plastik jak "reszta" plastików, zwykłe PCV:-).

Pozdrawiam

No, tak już lepiej brzmi ;)

"Zamek bezpieczeństwa FSV" to oficjalna nazwa w WH. Blokadą rozwarcia skrzydła prędzej nazwałbym ogranicznik rozwarcia OBVA (1564490). Niemniej spotykałem się już z różnymi określeniami elementów okuć. Najpopularniejsze to "dzyndzelek", "pierdolnik" albo "grzebień". Zdążyłem się przyzwyczaić ;)

Witam

To może ja was pogodzę, Roto ma tą kwestię dużo bardziej elegancko rozwiązaną, okucie Tilt-first, żadnych "pierdolników " na skrzydle, przekonstruowana rozwórka i klamka z kluczykiem.

Ale cóż, Roto to Roto.....

.

.

.

.

.

.

.

.

Przepraszam, jakoś tak musiałem ;-)

Pozdrawiam

...... Mała porada: Winkhaus ma w okuciach wiele ciekawych dodatków, takich jak u zamek bezpieczeństwa montowany na dolnej części profilu okna i prawie niewidoczny, wielostopniowy uchył albo wysokiej jakości zatrzask balkonowy z pochwytem. Warto o to zapytać. Przemyśl też zammianę Brügmanna na profil Salamander: lepsze uszczelnienie i ciekawsza kolorystyka.

Dorzucę coś od siebie po nocy.

Nie raz było tu mówione, że okucia czołowych producentów w "wypasionej " wersji "prawie" między sobą różnią dla potencjalnego zjadacza chleba.

Skoro jednak Kolega taki chętny do porad to zadam kilka pytań, bo z cytowanego tekstu zrozumiałem, że tylko Winkhaus ma coś tam takiego..... a jeśli inni nieopatrznie to wprowadzili to są daleko w tyle:

1. Zamek bezpieczeństwa . Czym to tak się wyróżnia ??? Nawiercenie (gdzieniegdzie dodatkowo konieczność frezowania) dziur w oknie i wstawienie zamka. A co z tym zrobić za kilka lat jak dziecko podrośnie??? Zostawić czy kitem zalepić- "prawie" nie znaczy, że nie widoczny ? Porównaj sobie Tilt First w Roto - uchylanie przed rozwieraniem, zmiana przesuwu + klamka z kluczem i po kłopocie.

2. Wielostopniowy uchył. Inni tez go mają. Znacznie łatwiej zamontowany a zasada działania taka sama. Wyjaśnij zwykłemu nabywcy jak go zamontować dodatkowo skoro 3/4 montażystów okien tego nie potrafi ...

3. Wysokiej jakości zatrzask balkonowy. "Grubszy chwytak" na ościeżnicy i w zasadzie tyle. Widziałeś wysokiej jakości zatrzask magnetyczny w Roto - jednym paluszkiem przysuwasz skrzydło i trzyma.

Przemyśl też zammianę Brügmanna na profil Salamander: lepsze uszczelnienie i ciekawsza kolorystyka.

Nie wiem, którego porównujesz Salamandra, lecz nawet biorąc wersję 3D i trzy uszczelki to nie mogę potwierdzić lepszego uszczelnienia - wyniki na wodoszczelność są podobne, Brugmann ma sztywniejsze skrzydła, kolorystyka taka sama - jeden koncern. Jak powiedział jareko ciekawszą kolorystykę ma Salamander tylko w kolorze białym- jest to najbielszy profil na rynku.

Chyba tyle.....