r7m8 16.05.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 W jednym pomieszczeniu w piwnicy mam zamiar urządzić spiżarnię. Pomieszczenie jest dość spore bo ma ok. 4x3m. Ma też jedno okienko nadające się tylko do wymiany. No i mam dylemat czy wstawić tam nowe okno czy w ogóle z niego zrezygnować czyli zamurować to miejsce. Argumenty za pozostawieniem okna: - zawsze będzie trochę dziennego światła - można od czasu do czasu wywietrzyć pomieszczenieArgumenty za zlikwidowaniem: - światło dzienne w spiżarni jest niepożądane (?) - planuję wentylację mechaniczną - w upalne dni okno będzie powodowało niepożądany wzrost temperatury we wnętrzu.Wypowie się ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 16.05.2010 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 światło dzienne jest zawsze pożądane, tylko czasami niepotrzebne-dobra zasłonka i po sprawie. wentylacja mech. załatwi optymalną wymienna powietrza, wilgoci, a okno da światło. ja bym zostawiła+żaluzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 16.05.2010 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Okno to przede wszystkim dziura w izolacji. W przypadku okna piwnicy, to nawet podwójna dziura, bo zarówno w izolacji termicznej, jaki i przeciwwilgociowej. Być może dla tego domu nie robi to jednak zauważalnej różnicy... A z drugiej strony: ile czasu zamierzasz spędzać w _spiżarni_, że potrzebujesz tam dziennego światła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 17.05.2010 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Powiem tak - mam okienko w spiżarni i cały czas zasłoniętą roletę. Teraz wiem, że okno tam nie jest mi potrzebne jedynie dla ewentualnej wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r7m8 17.05.2010 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Przede wszystkim dziękuję za zainteresowanie.Coraz bardziej jestem przekonany do tego aby nie inwestować w nowe okno.Może będzie mi trochę szkoda tego światła ale korzyści z likwidacji okna wydają się większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertmm 17.05.2010 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Ja mam spiżarnie na parterze miała być z oknem ale zrezygnowałem z tego okna. Okno tylko miejsce zajmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 17.05.2010 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Jak spiżarnia to bez światła dziennego ale za to z możliwością regulowania temperatury i wilgotności poprzez odpowiednią wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts