panfotograf 25.05.2010 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Isomur - koszt jednego pustaka to 16 Euro 60 zł za jeden pustaczek który i tak średnio izoluje, bo w środku i tak jest beton? to raczej naciągactwo. Projekt domu w którym stan zero jest powyżej górnej granicy ściany fundamentowej a co to zmienia? płyta fundamentowa a co to zmienia? Chodzi o to że (z tego co wiem) to na razie nie ma materiału (rozsądnego cenowo) który był by skutecznym izolatorem i miał taką wytrzymałość na ściskanie żeby można było go włożyć pomiędzy fundament a ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 25.05.2010 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 60 zł za jeden pustaczek który i tak średnio izoluje, bo w środku i tak jest beton? to raczej naciągactwo. a co to zmienia? a co to zmienia? Chodzi o to że (z tego co wiem) to na razie nie ma materiału (rozsądnego cenowo) który był by skutecznym izolatorem i miał taką wytrzymałość na ściskanie żeby można było go włożyć pomiędzy fundament a ścianę. to pewnie sądzisz, że wsadzenie 5 cm styropianu (bo Twój 1cm to raczej marna izolacja termiczna, teoretycznie termicznie już jakieś 5 cm mogłoby mieć sens) w miejsce dylatacji brzegowej posadzki jest rozsądniejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 25.05.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 5 cm to przesada (bo parkiet i kafle na podłodze by tego nie wytrzymały), ale 2 cm przy zewnętrznych ścianach to (według mnie) jest dobre rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts