chriss25 17.05.2010 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Witam Forumowiczów "Muratordom"!!!mam problem z ociepleniem dachu. Wiem że temat często poruszany ale chodzi mi głównie o folie paroprzepuszczalną. Kupiłem dom którego poddasze nie jest ocieplone. Mam juz materiał wybrany i zakupiony ale nie wiem co robić z szczeliną wiatroizolacyjną? Już wyjaniam o co biega. Dach ma pełne deskowanie, na deskach jest papa a na papie (o ile sie nie myle) płyty faliste bitumiczne. teraz aby mieć wiekszą pewność iż woda nie dstanie się do wełny należy wykonać odstęp od desek 2 do 3 cm nastepnie między krokwie wyłożyc folię paroprzepuszczalną i dopiero na folie układać na lekki wcisk wełne. i do tej pory wszystko gra ale aby to powietrze mogło sobie tam krążyc winienem wyciąć kilkucentymetrową (4-5cm) dziurę tuż pod kalenicą aby to powietrze mogło mieć ujście. Dach ma 5 lat i nie chciałbym naruszać jego struktury.co robić??? Czy w ogóle robic ten 2-3cm dystans i wycinać dziurę w dachu czy może tylko wiatroizolacje przymocować d deskowania bez dystansu a może włożyć na lekki wcisk wełne i sie nie przejmiować bo skoro przez 5 lat kropelka sie nie dostała to juz nie powinna sie dostac choc jest to ryzykowne posunięcie Pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 18.05.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 ja bym wymienił ondulinę a później brałsię za poddasze...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 19.05.2010 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Dystans musi być a od wewnątrz wełna i folia paroizolacyjna.To że do tej pory nic się nie działo choć moim zdaniem raczej nic nie zauważyłeś ( a to nie musi być to samo) to zasługa bardzo dobrej wentylacji poddasza, co teraz chcesz zepsuć instalując ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chriss25 19.05.2010 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Przede wszystkim dzieki za odp. orko co masz na mysli pisząc "zepsuć?". teraz uzbierałem troszkę bibuły zatem chcę ocieplić poddasze i zamieszkać, gdyż całe poddasze ma powyżej 80m2. oczywiście poczęsci miejsce to zostanie zajęte przez szafy, szuflady itd tak aby wykorzystać skos dachu ale same deski, papa i ondulina nie dają mi ciepła. Zatem chcę ocieplic ale wiem że musze to zrobić dobrze zachowując szczeline wentylacyjna miedzy folją a deskowaniem. zatem jak zrobic aby było dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.05.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Tak dokładnie ta folia pomiędzy wełną a deskami nie ma merytorycznego uzasadnienia. Tam żadne wiatry nie hulają! Przepływy są laminarne a nie burzliwe i do tego dławione długością połaci. Szczelina wentylacyjna musi być i do tego drożna czyli wlot powietrza pomiędzy ściną zewnętrzną a deskami i wylot w kalenicy! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chriss25 20.05.2010 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Zatem wiem na czym stoje. O wielkie dzięki Andrzej Wilhelmi. co do tej folji to chciałem ja tam umieścic w razie przecieku czy też małego skraplania pod deskami aby woda skraplała sie na folję a nie na wełne ale skoro nie potrzeba to daje wełne. mam jeszcze małe pytanie. Wiadomo że czym więcej wełny tym lepsze ocieplenie. moje krokwie maja 13cm zatem chciałem na wcisk 10cm i w poprzek 10 cm wełny isover super mata czy to wystarczy czy winienem dolożyć??? prosze pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 25.05.2010 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 (...) co do tej folji to chciałem ja tam umieścic w razie przecieku czy też małego skraplania pod deskami aby woda skraplała sie na folję a nie na wełne też tak kombinuję i folia parprzepuszczalna u mnie będzie chyba, że ten pomysł może wręcz zaszkodzić.....choć wątpię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.05.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Może zaszkodzić w przypadku braku przepływu w szczelinie wentylacyjnej. Spowoduje bowiem skraplanie pary wodnej na spodzie folii i kapanie kondensatu do wełny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kliencik 02.10.2010 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 Witam, chciałabym ocieplić poddasze. W tym roku wymieniłam dac - mam blachodachówkę z niepełnym deskowaniem, Poddasze będzie zamieszkało co kłaść najpierw i w ogóle co kłaść bo czytam i czytam te wątki i już sama niewiem - mam mętlik. Proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admin1719498882 29.10.2010 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Zapraszamy do kontaktu z Ekpertem Forum. Na pytania - jeszcze tylko przez kilka dni - odpowiada URSA Porady Eksperta: http://forum.muratordom.pl/forumdisp...łna-mineralna URSA Polska jest producentem szerokiej gamy materiałów izolacyjnych. Podstawowe produkty firmy to wełna mineralna URSA GLASSWOOL oraz polistyren ekstrudowany URSA XPS, a także nowość w ofercie - biała wełna mineralna PURE ONE. Dzięki nim producent zapewnia wiele rozwiązań w zakresie izolacji termicznej i wyciszenia pomieszczeń. Materiały izolacyjne, ocieplenie dachu, ocieplenie poddasza, izolacje techniczne, izolacja ścian, sufitów i podłóg – URSA oferuje rozwiązania dla wszystkich. Czekamy na Państwa pytania Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.10.2010 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 ... mam blachodachówkę z niepełnym deskowaniem... co kłaść najpierw i w ogóle co kłaść ... Skoro wymieniłaś dach to być może już za późno na takie pytania. Jakie masz krycie wstępne? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts