Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

solbet 36cm ?

Gość Barbara 17

Recommended Posts

Domek jest ładny bo biały :D a bloczki (500 - taką chciałem) są faktycznie "ciepłe" w dotyku, klej solbetu lub atlas trzyma tak, że jak się chce coś zdemonotwać to już amen - pęknie bloczek a klej nie puści. Z transportem bloczków to ostrożnie bo jak za mocno się go gdzieś rzuci to lubi pęknąć lub ukruszy się , ale w całości ze stropem (ja mam jeszcze 5 szt. żelbetowych słupów zamiast wew. ścian nośnych) to już kruche nie jest i stanowi ze stropem, dachem itd. masywny monolit. Teraz dałem 20cm wełny na poddasze (dom jeszcze nie ocieplony styropianem) to jest dość przyjmnie - można pracować wewnątrz.

Z moich wcześniejszych obserwacji na forum dowiedziałem się, że dużo buduje z kl.600 bo mniej krucha, ale są i tacy jak ja, którzy z premedytacją wybrali 500, żeby było lepsze ciepełko - czyli termosik.

Jeśli kogoś interesuje rzut okiem na biały domek, to z mogę go tu zamieścić, tylko nie wiem jak to zrobić, może ktoś mi podpowie, to go zamieszczę.

lechu5

Gość mg2004

ja zbudowałem z solbetu ( Kolbuszowa ) 36 cm , ale klasy 400 . ten współczynnik ma wynosić 0.29 W /m2/ 24 h. ichyba tak jest ,bo dzisiaj na dworze +6 ,a u mnie w domku w okolicach zera .jak było _15 ,to wewnątrz około _ 3 st C. murowałem na kleju. znam 2 przypadki budowy z tego materiału _są zachwyceni : za gaz za sezon grzewczy (ok 160m2) zapłacili okolo1500 pln.

grzegorz -podkarpacie

• 3 weeks później...
Gość baK
ja zbudowałem z solbetu ( Kolbuszowa ) 36 cm , ale klasy 400 . ten współczynnik ma wynosić 0.29 W /m2/ 24 h. ichyba tak jest ,bo dzisiaj na dworze +6 ,a u mnie w domku w okolicach zera .jak było _15 ,to wewnątrz około _ 3 st C. murowałem na kleju. znam 2 przypadki budowy z tego materiału _są zachwyceni : za gaz za sezon grzewczy (ok 160m2) zapłacili okolo1500 pln.

grzegorz -podkarpacie

Jestem na etapie planowania budowy z BK. Czy możesz przekazać jakieś info o ekipach budujących (dobrze!) z tego materiału w podkarpackim?