Agduś 19.05.2010 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Górka - nie górka, woda do piwnic wpływa, bo ziemia nią nasiąknęła jak gąbka. Wreszcie cieszę się z tego, że nie mamy piwnic! Zrezygnowaliśmy z przyczyn finansowych, ale później czasem żałowałam. Za to piwniczkę na pc zalało Mieszkamy na górze, ale woda z opadów stoi na okolicznych łąkach. Kiedy szukaliśmy działki, od razu odrzuciliśmy te leżące nisko. Teraz część domów tam niżej już stoi w wodzie, w innych miejscach ludzie nerwowo wyglądają przez okna i popatrują na wały. Deszcz pada uparcie zacinając od zachodu, woda jakimś cudem zaczęła przedostawać się koło okien. Nie wytrzymała też obróbka komina i po nim cieknie. Najgorsze, że póki leje nic z tym nie można zrobić. Przydałoby się kilka dni słońca, ale na to się nie zanosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bold 19.05.2010 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 jest gorzej niż źle, woda w szybkim tempie zbliża się do moich rejonów, samochody już ewakuowałemhttp://polskalokalna.pl/raport/poludnie-polski-walczy-z-woda/galerie/polska-lokalna/przerwany-wal-na-wisle-w-krakowie/zdjecie/duze,1265321,1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 19.05.2010 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 .... ja dzis rano rozmawiałam przez telefon z koleżnanka naszą forumową z Sandomierza..... zalało jej dom do wysokości sufitu, a fala kulminacyjna jeszcze przed nią... zostali ewakuowani - bo nie byo wyjścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 19.05.2010 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 jesoooooooo...jak się to czyta to ciarki po plecach biegają;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 19.05.2010 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Jeżeli możecie, to piszcie kochani, co u was na zalanych terenach! Może Wam coś potrzeba? trzymamy kciuki cały czas, żeby naszą forumową rodzinę ominęła wielka fala lub chociaż nie dokonała zbyt wielu zniszczeń ... Patrzymy w niebo z niepokojem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 19.05.2010 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Nitu a wiesz, pomyslałam o Kachni dzis rano jak podali, ze wały przerwało. Nawet nie wiedziałam gdzie dokładnie Oni mieszkają.... Strasznie mi przykro, że i ich to dotknęło:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mim 19.05.2010 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 W piątek woda dojdzie do Warszawy. Ciekawe, czy wał w Łomiankach wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barakuda1 19.05.2010 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 .... ja dzis rano rozmawiałam przez telefon z koleżnanka naszą forumową z Sandomierza..... zalało jej dom do wysokości sufitu, a fala kulminacyjna jeszcze przed nią... zostali ewakuowani - bo nie byo wyjścia - Horror . Czy w koncu przestanie padać ? - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 19.05.2010 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 - Horror . Czy w koncu przestanie padać ? - To ty tego nie wiesz? Horror! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mim 19.05.2010 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Oto odpowiedź od Pana Rzecznika gminy Łomianki jaką dziś otrzymałem. O godzinie 14 .oo odbyło się posiedzenie Gminnego Zespołu Reagowania Kryzysowego. Omawiano sprawy przygotowań związanych z sytuacją zbliżania się fali.O wszystkich działaniach mieszkańcy będa informowani na bieżaco. Przewidujemy dyżury całodobowe. Podamy telefony. Przygotujemy piasek, worki i ekipy. Każdykto będzie mógł włączyć się do pomocy jest mile widziany. W przypadku zagrożenia, będę informował o tym gdzie zbierają sie ekipy. Na razie Wisła na naszej wysokości jest w korycie. Jutro kolejne spotkania. Ustalanie planu działania. Dziękuję Panu za reakcję i zgłoszenie . Proszę śledzić info na stronie http://www.lomianki.pl Wojciech Asińskirzecznik prasowy UMw Łomiankach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 19.05.2010 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Jak widać są władze i urzędnicy biorący pensję.Wybory lokalne za pasem, niektórzy widać nie chcą kolejnej kadencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 19.05.2010 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Nitu a wiesz, pomyslałam o Kachni dzis rano jak podali, ze wały przerwało. Nawet nie wiedziałam gdzie dokładnie Oni mieszkają.... Strasznie mi przykro, że i ich to dotknęło:( ... ja od razu wiedziałam, bo moi teściowie mieszkają od Kasi jakies 5km.... teraz i oni się boją... bo ponoc woda z Wisły robi cofkę do rzeki Trześniówka.... ale wody jest tak wiele, że się przelewa nad wałami a ni mieszkają 5 km od tych wałów... czekajć co będzie.... już mieli alert.... i propozycje ewakuacji, ale się nie zgodzili.... taki typ człowieka, ale ja chyba tez bym się nie ruszyła.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 19.05.2010 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Oglądałam własnie tv. Widok z samolotu na zalany Sandomierz zatrważający Strasznie mi szkoda wszytkich tych ludzi ale siłą rzeczy bardziej martwimy się o tych, którzy są nam bliscy Powiaty kozienicki i garwoliński już czekają i się przygotowują. Pewnie też miejscami zaleje Ja się boję o Kozienice bo od nich mam prąd a elektrownia na Wiśle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 19.05.2010 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 .... moi teściowie juz mają 80 cm wody w domu nic wody nie zatrzymało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 19.05.2010 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Współczuję Nitu:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barakuda1 19.05.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 (edytowane) Oto odpowiedź od Pana Rzecznika gminy Łomianki jaką dziś otrzymałem. O godzinie 14 .oo odbyło się posiedzenie Gminnego Zespołu Reagowania Kryzysowego. Omawiano sprawy przygotowań związanych z sytuacją zbliżania się fali. O wszystkich działaniach mieszkańcy będa informowani na bieżaco. Przewidujemy dyżury całodobowe. Podamy telefony. Przygotujemy piasek, worki i ekipy. Każdy kto będzie mógł włączyć się do pomocy jest mile widziany. W przypadku zagrożenia, będę informował o tym gdzie zbierają sie ekipy. Na razie Wisła na naszej wysokości jest w korycie. Jutro kolejne spotkania. Ustalanie planu działania. Dziękuję Panu za reakcję i zgłoszenie . Proszę śledzić info na stronie http://www.lomianki.pl Wojciech Asiński rzecznik prasowy UM w Łomiankach - O kurna . Sledze uwaznie . Zastanawia mnie co czuja teraz mieszkancy tych roznych nowych osiedli w Warszawie zbudowanych prawie przy Wisle - po zwolenia na budowe tam n i g d y nie po winny zostac wydane . - Edytowane 19 Maja 2010 przez barakuda1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 20.05.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Z przerażeniem i łzami w oczach oglądam wiadomości... Nie potrafię sobie wyobrazić, co czują ludzie, którzy w jednej chwili stracili dorobek całego życia i często zostali tylko w tym, co mieli na sobie. My też nie zdecydowaliśmy się na piwnice, ze względu na koszty i potem często bardzo tego żałowaliśmy. Teraz nasi sąsiedzi wypompowują ze swoich ogromne ilości wody. Ziemia jest tak nasiąknięta, jak gąbka (glina) i woda w niektórych miejscach po prostu stoi na działce. Mieszkamy na Śląsku. Co za rok? Zaczęło się od trzęsienia ziemi na Haiti i nie ma miesiąca, by coś tragicznego się nie wydarzyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niwa 20.05.2010 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Za Asią powtarzam,Jeżeli możecie, to piszcie kochani, co u was na zalanych terenach! Może Wam coś potrzeba? trzymamy kciuki cały czas, żeby naszą forumową rodzinę ominęła wielka fala lub chociaż nie dokonała zbyt wielu zniszczeń ... Patrzymy w niebo z niepokojem ... Piszcie Kochani!!! Wiemy, że nie sposób opisać to co teraz przeżywacie, ale jak by czegoś było potrzeba stoimy z ręcami otworem. Oglądam właśnie TVN24- na antenie rozmawiają z ludźmi uwięzionymi na strychach, a nawet siedzących już na dachach zalanych domów- aaaach trwoga, przerażenie, łzy w oczach.... Och Mój Boże !!! Jak Nas Doświadczasz..... Do Warszawy właśnie wpływa fala powodziowa... siedzę jak na szpilkach, w tamtym roku zalało Nam garaż a w nim samochód i jakieś duperele... Byłam na stronie starostwa- a tam nie ma żadnej informacji!!!!!!!!- co to k....wa ma być??? Czy my żyjemy w średniowieczu- gdzie do cholery jest informacja społeczeństwa???? Wszystkie informacje jakie (widzę, że Wy też) posiadamy są głównie z mediów! A gdzie jest informacja od samorządów- No to do ch.olery nie podobne! A co z ewentualną ewakuacją- skąd mam wiedzieć co i jak????????? WRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 20.05.2010 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 ... ale wody jest tak wiele, że się przelewa nad wałami .. Dziewczyny - bardzo Wam i Waszym rodzinom wspólczuję. Moja najblizsza rodzina - tez z Waszych okolic i tez - niestety - mocno poszkodowani- w Tarnobrzegu hotele i internaty zapełnione ewakuowanymi, na dodatek pogoda wciąz nieciekawa i deszcz wisi w powietrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 20.05.2010 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Mój znajomy buduje dom 20 m Odry. Pytałem się go przed budową czy to bezpieczne. Powiedział, że tylko raz zalało jego teścia w 97, teraz kładzie worki koło domu a dom dopiero w stanie surowym. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts