Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Górka - nie górka, woda do piwnic wpływa, bo ziemia nią nasiąknęła jak gąbka. Wreszcie cieszę się z tego, że nie mamy piwnic! Zrezygnowaliśmy z przyczyn finansowych, ale później czasem żałowałam. Za to piwniczkę na pc zalało :(

Mieszkamy na górze, ale woda z opadów stoi na okolicznych łąkach. Kiedy szukaliśmy działki, od razu odrzuciliśmy te leżące nisko. Teraz część domów tam niżej już stoi w wodzie, w innych miejscach ludzie nerwowo wyglądają przez okna i popatrują na wały.

Deszcz pada uparcie zacinając od zachodu, woda jakimś cudem zaczęła przedostawać się koło okien. Nie wytrzymała też obróbka komina i po nim cieknie. Najgorsze, że póki leje nic z tym nie można zrobić. Przydałoby się kilka dni słońca, ale na to się nie zanosi.

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeżeli możecie, to piszcie kochani, co u was na zalanych terenach! Może Wam coś potrzeba? trzymamy kciuki cały czas, żeby naszą forumową rodzinę ominęła wielka fala lub chociaż nie dokonała zbyt wielu zniszczeń ...

Patrzymy w niebo z niepokojem ...

Oto odpowiedź od Pana Rzecznika gminy Łomianki jaką dziś otrzymałem.

O godzinie 14 .oo odbyło się posiedzenie Gminnego Zespołu Reagowania Kryzysowego. Omawiano sprawy przygotowań związanych z sytuacją zbliżania się fali.

O wszystkich działaniach mieszkańcy będa informowani na bieżaco.

Przewidujemy dyżury całodobowe. Podamy telefony. Przygotujemy piasek, worki i ekipy. Każdy

kto będzie mógł włączyć się do pomocy jest mile widziany. W przypadku

zagrożenia, będę informował o tym gdzie zbierają sie ekipy. Na razie Wisła na naszej wysokości jest w korycie.

Jutro kolejne spotkania. Ustalanie planu działania. Dziękuję Panu za reakcję i zgłoszenie . Proszę śledzić info na stronie http://www.lomianki.pl

Wojciech Asiński

rzecznik prasowy UM

w Łomiankach

Nitu a wiesz, pomyslałam o Kachni dzis rano jak podali, ze wały przerwało. Nawet nie wiedziałam gdzie dokładnie Oni mieszkają....:( Strasznie mi przykro, że i ich to dotknęło:(

... ja od razu wiedziałam, bo moi teściowie mieszkają od Kasi jakies 5km.... teraz i oni się boją... bo ponoc woda z Wisły robi cofkę do rzeki Trześniówka.... ale wody jest tak wiele, że się przelewa nad wałami :o

a ni mieszkają 5 km od tych wałów... czekajć co będzie.... już mieli alert.... i propozycje ewakuacji, ale się nie zgodzili.... taki typ człowieka, ale ja chyba tez bym się nie ruszyła....

Oglądałam własnie tv. Widok z samolotu na zalany Sandomierz zatrważający :( Strasznie mi szkoda wszytkich tych ludzi ale siłą rzeczy bardziej martwimy się o tych, którzy są nam bliscy :(

Powiaty kozienicki i garwoliński już czekają i się przygotowują. Pewnie też miejscami zaleje :( Ja się boję o Kozienice bo od nich mam prąd a elektrownia na Wiśle :(

Oto odpowiedź od Pana Rzecznika gminy Łomianki jaką dziś otrzymałem.

O godzinie 14 .oo odbyło się posiedzenie Gminnego Zespołu Reagowania Kryzysowego. Omawiano sprawy przygotowań związanych z sytuacją zbliżania się fali.

O wszystkich działaniach mieszkańcy będa informowani na bieżaco.

Przewidujemy dyżury całodobowe. Podamy telefony. Przygotujemy piasek, worki i ekipy. Każdy

kto będzie mógł włączyć się do pomocy jest mile widziany. W przypadku

zagrożenia, będę informował o tym gdzie zbierają sie ekipy. Na razie Wisła na naszej wysokości jest w korycie.

Jutro kolejne spotkania. Ustalanie planu działania. Dziękuję Panu za reakcję i zgłoszenie . Proszę śledzić info na stronie http://www.lomianki.pl

Wojciech Asiński

rzecznik prasowy UM

w Łomiankach

-

O kurna .

Sledze uwaznie .

Zastanawia mnie co czuja teraz mieszkancy tych roznych nowych osiedli w Warszawie zbudowanych prawie przy Wisle - po zwolenia na budowe tam n i g d y nie po winny zostac wydane .

-

Edytowane przez barakuda1

Z przerażeniem i łzami w oczach oglądam wiadomości... Nie potrafię sobie wyobrazić, co czują ludzie, którzy w jednej chwili stracili dorobek całego życia i często zostali tylko w tym, co mieli na sobie.

My też nie zdecydowaliśmy się na piwnice, ze względu na koszty i potem często bardzo tego żałowaliśmy. Teraz nasi sąsiedzi wypompowują ze swoich ogromne ilości wody. Ziemia jest tak nasiąknięta, jak gąbka (glina) i woda w niektórych miejscach po prostu stoi na działce. Mieszkamy na Śląsku.

Co za rok? Zaczęło się od trzęsienia ziemi na Haiti i nie ma miesiąca, by coś tragicznego się nie wydarzyło.

Za Asią powtarzam,

Jeżeli możecie, to piszcie kochani, co u was na zalanych terenach! Może Wam coś potrzeba? trzymamy kciuki cały czas, żeby naszą forumową rodzinę ominęła wielka fala lub chociaż nie dokonała zbyt wielu zniszczeń ...

Patrzymy w niebo z niepokojem ...

Piszcie Kochani!!! Wiemy, że nie sposób opisać to co teraz przeżywacie, ale jak by czegoś było potrzeba stoimy z ręcami otworem.

Oglądam właśnie TVN24- na antenie rozmawiają z ludźmi uwięzionymi na strychach, a nawet siedzących już na dachach zalanych domów- aaaach trwoga, przerażenie, łzy w oczach....

Och Mój Boże !!! Jak Nas Doświadczasz.....

Do Warszawy właśnie wpływa fala powodziowa... siedzę jak na szpilkach, w tamtym roku zalało Nam garaż a w nim samochód i jakieś duperele...

Byłam na stronie starostwa- a tam nie ma żadnej informacji!!!!!!!!- co to k....wa ma być??? Czy my żyjemy w średniowieczu- gdzie do cholery jest informacja społeczeństwa???? Wszystkie informacje jakie (widzę, że Wy też) posiadamy są głównie z mediów! A gdzie jest informacja od samorządów- No to do ch.olery nie podobne! A co z ewentualną ewakuacją- skąd mam wiedzieć co i jak?????????

WRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

... ale wody jest tak wiele, że się przelewa nad wałami :o

..

Dziewczyny - bardzo Wam i Waszym rodzinom wspólczuję. Moja najblizsza rodzina - tez z Waszych okolic i tez - niestety - mocno poszkodowani- w Tarnobrzegu hotele i internaty zapełnione ewakuowanymi, na dodatek pogoda wciąz nieciekawa i deszcz wisi w powietrzu :(