Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LUSTRO ŁAZIENKOWE, lustra do łazienki

Gość

Recommended Posts

Witam,

zostaliśmy na tydzień bez naszych fachowców, a poniedziałek przyjeżdza następna ekipa, która wklejone lustro ma obudować ramą.

Musimy to zrobic sami, wiec pytanie jak w temacie.

Lustro ma wymiary 72/198cm, ma być naklejone na wytynkowaną ścianę, bez gładzi.

Dostępne mamy jak na razie klej "Denbraven" (jak usłyszałam tak zapisałam)

Szklarz poleca Nowasil, ale nie mogę go nigdzie dostać.

No i jak nałożyć ten klej?

Punktowo? Na całość?

Pomocy...

• Odpowiedzi 285
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gdzieś kiedyś na forum była taka "recepta" na wklejanie lustra.

1. Lustra klei się na specjalny klej do luster - po zwykłym silikonie mogą wyjść plamy - choć nie zawsze tak się dzieje.

2. Pod lustro daję się dylatacje ze szkła - np. paski szkła szer. na 10-15cm, a wys. na dana długość, co lustro.

Grubość dylatacji dobiera się do wnęki, tzn. grubość całej wnęki minus grubość lustra, a standardowo daje się lustro 4mm. Sama dylatacje przykleja się na zwykły silikon, a na dylatacje ze szkła pod lustro - klej do luster.

Przyłożyć powierzchnie lustra do szkła - dylatacji i następnie oderwać ja na moment od dylatacji i z powrotem przykleić. Działanie to ma na celu by substancje czynne z kleju dobrze zadziałały i odparowały, cokolwiek to znaczy.

3. Po wklejeniu lustra należy odczekać do 7 dni aż ściągnie i wtedy dać fugę - nie silikon - bo z czasem ściemnieje i żle wygląda. Te 7 dni to ważne, bo gdy wcześniej się zafuguje, to lustro może pęknąć.

Kleiłem kiedyś (ok 10 lat temu) prawie takie same lustro. Użyłem specjalnego kleju do luster (niestety nazwy nie pamiętam) najważniejszą instrukcją jaką otrzymałem od szklarza to było to, aby nałożony klej nie tworzył obszarów zamkniętych, co pozwala na ulatnianie się składników i lepsze wiązanie kleju. Oczywiście lustro musi być ze wzmocnionym podkładem. Klej był kładziony bezpośrednio na tynk.Trzyma do dziś.

Mamy w łazience zaplanowane dwa dość duże lustra do wklejenia pomiędzy płytki (100x150 i 70x230).

Mamy plan zrobić za lustrem ogrzewanie - tak by można było je załaczać odrębnym przyciskiem i aby służyło do odparowywania pary z lustra.

No i w oparciu o co to wykonać - kabel czy jakieś specjalne maty.

Kabel chyba można położyć w miarę na całej powierzchni, maty mają swoje rozmiary i wtedy stosowane są na części lustra.

Czy w ogóle ktoś robił takie podgrzewanie w oparciu o maty do luster - czy można to jakoś bezpiecznie wszystko przykleić do ściany (mata+lusto).

mieliśmy tak robić. Zrezygnowaliśmy, bo jednak koszty za duże były (kolejne kilkaset złotych - każdy wie co to oznaczana etapie wykończeniówki - poza tym cięzko było dostac specjalne maty (DEVI) do luster.

Gdy jeszcze rozważaliśmy temat, majster twierdził, że będzie "bezpieczniej" jeśli lustro oprócz przyklejenia będzie przywiercone do ściany - w fabryce luster nawiercaja odpowiednie otworki a główki srub są później zakrywane stosunkowo eleganckimi nakładkami.

Ale - jak pisałam - nie zrobiliśmy tych mat i...dobrze. Lustra zaparowują bardzo rzadko (naprawdę trzeba się wysilić ;-) ) widać wentylacja działa poprawnie. Przy okzaji ich czyszczenia przecieram je płynem zapobiegającym zaparowaniu - i jest OK.

Też rozważam położenie mat pod lustra, jeszcze mogę to zrobić. W mojej obecnej małej łazience lustro zaparowuje dość mocno, stąd pomysł na podgrzewanie lustra. W kosztorysie by się to jakoś zmieściło, ale nie wiem czy w domu też lustro będzie tak zaparowywać bo łazienki większe i wentylacja mam nadzieję sprawniejsza będzie. Gdybym nie musiała pilnować kosztów zrobiłabym na pewno. Nie wiem tylko, czy właczanie razem ze światłem, czy oddzielnym pstryczkiem.

Mamyk KSK jaki to płyn?

My planujemy włączanie oddzielnym włącznikiem. Mamy dość dużo źródeł światlła w łazience i ciężko byłoby się jakoś usztywnić pod co podłaczyć te ogrzewanie.

Zastanawia mnie inna sprawa co użyć do ogrzewania:

- kabel - wsz jasne

- mata czy folia - i już tu janości nie mam => chodzi o to czy taką folię można przykleić do lusta a następnie lustro wkleić do ściany pomiędzy płytki. Matę napewno można.

http://www.ogrzewanie-elektryczne.pl/maty-grzejne-wewnetrzne-maty-devi-pod-lustra-c-12_14.html?osCsid=6fc59d2b4fbda0da2a20fc7adb476103

Mamyk KSK dziękuję za odpowiedź. To jest płyn do mycia szyb i luster?

W nieświadomości swojej myślałam , że to jakiś kolejny drogi produkt specjalistyczny (używam takiego w pracy i przy jego cenie za małą buteleczkę raczej nie nadawał by się na duże powierzchnie :D )

Maty czy folie o dużej powierzchni są drogie, dodatkowo biorą trochę prądu (ważne gdy zapominalscy zapomną wyłączyć oddzielny pstryczek :) ) , więc nie wiem czy nie skończy się na płynie :)

• 5 months później...