Archi100 17.05.2010 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Witam, wyliczając sobie wstępnie koszty wybudowania projektu ATENA z archipelagu wyliczyłem 350 000 pln, czy dam radę? Zobaczymy. Możecie coś podpowiedzieć na jakim etapie budowy najłatwiej można zaoszczędzić? No i na czy,? Poniżej link do mojego dziennika ZAPRASZAM, może ktoś mi podpowie na co zwrócić uwagęhttp://forum.muratordom.pl/showthrea...-si%C4%99-uda-... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 17.05.2010 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Czy ktoś coś podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro672 17.05.2010 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Moim zdaniem niestety 350 tys. do zamieszkania to jednak za mało jak na taki dom. Moim zdaniem minimum to pięćset tysięcy. Ale myśle że raczej będzie potrzeba więcej kasy, około 600 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 17.05.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 wszystko zalezy od wykończenia np. drzwi mozesz kupić za 2000zł szt albo za 700zl ,podłoga za 150zł m2 lub 25zł m2 ,instalacje za 40tys zł albo 25tys i tak w kazdej dziedzinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 17.05.2010 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Ok, dzięki za podpowiedzi, to może z innej beczki, wykluczmy wykończenie. SSZ, moje wyliczenie to 180 000, dach jest kosztowny i liczę na niego około 50 000 pln. tak więc z dachem 180 000 pln, starczy? Razem z oknami tynki wewnętrzne, wylewki i hydraulika oraz prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni89 17.05.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 A ile m2 dachu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 17.05.2010 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Powierzchnia dachu to 232 m2, pewnie blachodachówka będzie tańsza, choć słyszałem takie opinie że przy tej konstrukcji dachu to będzie dużo odpadów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 17.05.2010 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 zanieś projekt do firm wykonujących dachy- zrobią wycenę i będziesz wiedzieć. ja na początku uważałam , że będzie blachodachówka.. ale jak wybrałam taką która mi sie podobałą i wg kilku fachowców- jest trwałą kolorystycznie i dobrej jakości.. to okazało się ze dach z dachówki wyszedł tylko 3 tys więcej.. bo włąsnie na anszym dachu duzo strat blachy by było.. zresztą i za robocizne różnie liczą.. w jednej firmie za blachę(ułożenie) chcieli tyle, ile ja za dachówkę zapłaciłam. nasz dach- dachówka ruppceramika ceglana angoba, 4 okna fakro, 1 właz dachowy, rynny i rury spustowe, obróbki blacharksie kominó i daszki z blachy na kominy- za materiał i robociznę -razem 37.500 pln ale na dachu membrana a nie deskowanie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 17.05.2010 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 zerknęłam w projekt- faktycznie- może się okazać że dachówka nie wyjdzie sporo drożej- właśnie ze względu na straty w przypadku blachy.. dla orientacji jakie to są "rzędy wartości"- podaję nasze wyceny, w dzienniku moim jest dom i link do projektu.. okna- hmm..sporo balkonów. u nas 5 balkonów, 12 okien- wiadomo, różne wymiary.. wycena pcv oknoplus , okucia WK!+ szyby P2- obustronna okleina- 23tyś z montażem. jesli bez dopłat za okucia i szyby- niecałe 20tyś elektryk przeszedł się po domu- ok.100 punktów- bez szaleństw.. światełka na podjeżdzie, na tarasie, wypusty na światełka w podbitce, 3 punkty tv w pokojach, w pokojach w prawie każdym rogu gniazdko, żyrandol, jakieś kinkiety, na korytarzu oświetlenie schodowe- cena z materiałem 7tyś, w tym już rozdzielnia w domu. tynki- cem-wap z agregatu, pow ścian 708mkw, 20.500 z materiałem- w tym listwy narożne. na gotowo pod malowanie. wydaje się że 180tys na SSZ to trochę mało chyba.. albo my tak za SSO przepłacilismy:D bo dobrze zrozumiałąm że planujesz 180tyś na SSZ, w tym dach 50tys..? to zostaje 130tyś- teraz strzelami luźno kombinuję- może ktoś skoryguje.. 20t. okna 7 elektryka 20 tynki 3tyś drzwi zew (tanio..) 3tys brama garażowa.(?). to razem ok 50tyś.. bo może tańsze okna, może elektryka a może mniej ścian do tynkowania.. więc.. zostaje 80tyś.. zależy ile bierze ekipa za budowę.. ale na materiły sporo idzie.. ja myślałam- e tam..troche piasku, cegieł 5tys zbrojenie, 6tys więźba-drewno (plus drugie tyle robocizna, nie uwzględniona w mojej cenie dachu!) BK nas kosztował kilkanaście tyś chyba.. beton na fundamenty cos koło 2tyś, do tego bloczki..nie pamiętam za ile strop lany- ponad 3tyś beton trochę papy ciągle tylko piach i cement..cement i piach.. rury do hydrauliki, rury do komina, cegły na komin, klinkier na komin.. zebrało się tego sporo. reasumując moja długaśną odpowiedz- nas sam SSO kosztował 180tyś, w tym 37 dach (+ więźba i jej ułożenie), majster za budowe wziął 40 tyś (przepłacilismy, ale umówiony od roku wystawił nas do wiatru na 1tyz przed wejściem na budowe i byliśmy pod ścianą..) dom wg archon- dom w rododendronach 5G2, 230mwk całkowitej podłóg, w tym garaż 2stanowiskowy, dach ok 240mkw może te moje wyceny jakoś Ci pomogą.. może podłączy się ktos, kto buduje wg Twojego projektu.. ja miałąm od forumowiczó wyliczenie ich wydatków na ten sam projekt co my- wydatki podbne.. różnica 10-15tyś za SSO.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 17.05.2010 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?103155-GRUPA-BUDUJ%C4%84CA-ATEN%C4%98-Z-ARCHIPELAGU tu się budują.. może zerknij..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro672 18.05.2010 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Ok, dzięki za podpowiedzi, to może z innej beczki, wykluczmy wykończenie. SSZ, moje wyliczenie to 180 000, dach jest kosztowny i liczę na niego około 50 000 pln. tak więc z dachem 180 000 pln, starczy? Razem z oknami tynki wewnętrzne, wylewki i hydraulika oraz prąd. Razem z tynkami, oknami, wylewkami i hydrauliką oraz prądem to na pewno 180 tys bedzie za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 18.05.2010 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Serdeczne dzięki, ekipa za mury i fundamenty powiedziała mi 38 000 pln, materiał wycenili mi na 35 000 pl, czyli same mury, fundamenty i więźba (bez pokrycia, sama robota) to: 73 000pln. A gdzie reszta... kurcze faktycznie mogę nie dać rady... Nie za bardzo wiem na czym mogę zaoszczędzić... hmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 18.05.2010 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 35 tys na materiał na cały SSO.. chyba troche mało.. ? nie wiem w jakiej technologii planujesz budowac i dokłądnie jaka jest powierzchnia jednego poziomu.. ale u nas ceny za materiał dla domu o pow 230 całkowitej.. czyli 115 na jeden poziom (całej podłogi).. budowalismy- fundamenty ławy lane, bloczki fund, strop- lany betonowy b25, ściany- BK. materiał. 7 tys stal zbrojeniowa- fundamnety i strop(projekt podobno dośc duzo ma zbrojenia..) 12 tyś BK na ściany 2.6 tys beton na ławy 5 tys bloczki na fundament 3 tys chudy beton na parter 6.5 tys więźba 2 tyś rury kwasówki do kominów 6 tyś beton na strop B25 4tys- cegły na kominy, klinkier na kominy, zaprawa do tego, kratki, strażak (kominy mamy 4!) rury kanalizacyjne 600zl i mnóstwo duperelek- piasek, cement, wapno, papa, deski i stemple, styro i dodatki na fundamenty, do tego wydatki po kilkaset pln- koparka na zdjęcie chumusu, kontener na smieci zdaje się że dużo mniejszego domu nie masz.. znacznie taniej to nie wyjdzie.. weź porawkę na ceny- budowa w okolicach Wawy.. ale żeby az takie różnice miały byc..? jeśli szukasz oszczędności to może rozważ zmiane okrągłych okien na zwykłe- okrągłę chyba 30%droższe.. zrób wycenę na podstawie projektu- będziesz wiedzieć co Cię czeka. np- my w garażu mamy okno- 1800zl. zrobimy luksfery- materiał i robocizna razem- 1000zl. nie robimy tego dla 800zl oszczędności-nie chcemy okna w garażu.. ale widać że ejdna zmiana robi różnicę.. przemyśl te okna.. dachówka- są takie po 30-40zl metr i takie po 100zl metr.. na karpiówke nawet nie zerkaj;) i poproś ekipe o przedstawienie tych materiałów za 35tys.. pogadaj z kierbudem, podjedz do składu materiałów z projektem i tym zestawieniem 35tyś.. może jest sporo rzeczy o których nie wspomnieli.. bo jakos trudno uwierzyć że dom Twój ma chyba 230m całkowitej- a matreiały tylko 35tys.. może sie mylę..ale upewnij się.. dla porównania pow i wielkośc naszego projektu http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rododendronach-5-g2/m4796f9713c754 jak ja postrzegam oszczędności- np.. szukać hurtowni i porównywac dobrze ceny na rózne materiały, targować rabaty porównać ceny dostawców piasku- u nas różnica 50zł na wywrotce, a wywrotek kilaknaście ogółem.. w betoniarni powiedz że zaczynasz budowe i prosisz rabat na całośc.. gdzie widzę że na pewno przepłacilismy- styrodur na fundamenty- tak było w projekcie ale inni robią zwykłe styro.. tu mogliśmy stracić ok 2tyś ilości cegieł, cegiełek, więżby, betonu, zbrojenia, cementu- nie przeskoczysz.. uważnie porównuj ceny dachu.. u nas jedna wycena"1" była 1tyś niższa niz ta którą wybrlaiśmy "2"- ich oszczędnośc polegała na tym, że dlai mniej rynien!! ale pokazałam "1" wycenę w wybranej hurtowni nr "2"- i zeszli z ceny dachówki-do ceny tej "1" hurtowni. wycena "3"- deski na łaty i kontrłaty 100%wyższa niż w 2 pierwszych.. porónuj, porównuj, porównuj.. i sprawdz te okna.. wiadomo- białę taniej niz obustronna okleina, niektóre firmy mają różne cney na rózne kolory.. my w salonie mamy balkon+okno + 3 okna w wykuszu- jedno chyba lub 2 zamienimy na fix.. też taniej kilkaset zl.. w domu w pokoju mam 2 okna i balkon- jedno okno otwieram tylko do mycia! ogólnie otwarta przestrzeń a parterze ma 6 okien i balkon- więc jesli 2 najmniejsze będą fixy nie udusimy się wylewki- mam cenę na 10zl robocizna i na 15zl robocizna.. przy mojej powierzchni to 1200zl róznicy.. zamiesiąc zobacze efekty tej za 10zl.. i może wezme tę ekipę elektrycy- biora za punkt 40 i 80zl.. ja mam ele za 45 z materiałem. ale pytaj co to punkt.. słyszałam że sa tacy, co wołaja 35zl za punkt- ale dla nich żyrandol i włącznik żyrandola to 2 punkty... drzwi wejściowe- są w Leroy chińskie po 1 tys, polskie drewniane po 2.5-3tyś, pcv po 4-4.5tys i dębowe po 5 i więcej.. handlowiec ostrzega przed chińskimi- jak zepsuje lub zatnie sie zamek- podobno całe drzwi do śmieci... powtarzam to co mówił.. zerknij na wymiar drzwi- jesli wysokie, uwzględnaijące świetlik góny lub boczny- też drożej.. wylewki- w projekcie mamy pape, a zrobimy folie- podobno może być, a różnica w cenie zauważalna- podobno.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 18.05.2010 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 ale na pcoieszenie dodam, że za ta kwote też chcielibysmy zamieszkać.. 180tys SSo, okna,tynki wew, ele kolejne 50tys. to już 230.. kilka tys na alarm, tyle samo na wylewki. zaokragle do 245.. tynki zew- ok 20(?).. to 265, drzwi i brama(5m)- lekką ręka 10- to razem 275. piec, grzejniki- na pewno z 10.. no zróbmy dla równego rachunku 15..(zapas bo zawsze cos wychodzi drożej..) to 290.. planujemy wykończyc na początek jedna łazienkę, kuchnia oczywiście.. podłoga na parterze- cholerne 45metrów "salonu", kuchnia. całe szczęscie że paneli ani desek w garażu nie trzeba:D przeżyję bez terakoty- pokocham beton trzeba zabudowac wełną i gk poddasze (bladego pojęcia nt cen..), nie wykańczać piętra- i może damy radę..może.. tzn- musimy dać radę tobie też tego życzę!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 19.05.2010 03:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Witam, wyliczając sobie wstępnie koszty wybudowania projektu ATENA z archipelagu wyliczyłem 350 000 pln, czy dam radę? Zobaczymy. Możecie coś podpowiedzieć na jakim etapie budowy najłatwiej można zaoszczędzić? No i na czy,? Poniżej link do mojego dziennika ZAPRASZAM, może ktoś mi podpowie na co zwrócić uwagę http://forum.muratordom.pl/showthrea...-si%C4%99-uda-... Ad czerwone. Najłatwiej na etapie projektowania.... Jak wybrałeś sobie do budowy Gargamela z skomplikowaną bryłą, dachem i dostawionym garażem, zamiast ''stodoły" to nie szukaj oszczędności, tylko płać, płać, płać, bo tak przecież wybrałeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 19.05.2010 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 no tak.... dużo za mało to 350, ale 500 bliżej i to też oszczędzając na każdym kroku(bez oszczędzania na "sztuce" budowlanej czy wykończeniowej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monti2008 19.05.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Myślę,że w 350-370 tyś. dasz radę zbudować do zamieszkania(bez mebli i wyposażenia)Dach u Ciebie to dość skomplikowana sprawa,ale wszystko zależy od ekipy.Przykładowo u mnie za 250m2 dachu(czterospadowego) w blachodachówce (z orynnowaniem Bryza) z więźbą i robocizną wyszło ok 33 tyś.Sporo czasu trzeba poświęcić na znalezienie dobrego materiału po dobrej cenie.Pamiętać trzeba o tym,że "Nie warto oszczędzać na jakości" -później płaci się x2Z własnego doświadczenia:Jeszcze przed budową sprawdź jakie masz okna,drzwi i bramę garażową (czasami koszt zmniejszenia szerokości wjazdu garażu o 10cm(100zł za materiał i robociznę) to oszczędność ok 1000zł na bramie.).Producenci mają swoje "standardy",a inne wymiary kosztują czasami dużo pieniędzy. Ja mam dom http://www.z500.pl/projekt/z56.html i stan surowy z oknami, dachem,oknami dachowymi (9 szt. Fakro) wyniósł ok 155tyś(budowa na Lubelszczyźnie). Wg moich obliczeń,ustaleń z wykonawcami itp. do zamieszkania wydam łączenie 300tyś(bez wyposażenia domu w meble itp.). I na jakości,materiałach nie oszczędzam(np.Instalacje z Viessmana). Wszystkie materiały kupowałem sam,przyznam że sporo to kosztowało nerwów i czasu,ale się opłaciło. pozdrawiam i życzę sukcesów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 19.05.2010 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Myślę,że w 350-370 tyś. dasz radę zbudować do zamieszkania(bez mebli i wyposażenia) Dach u Ciebie to dość skomplikowana sprawa,ale wszystko zależy od ekipy. Przykładowo u mnie za 250m2 dachu(czterospadowego) w blachodachówce (z orynnowaniem Bryza) z więźbą i robocizną wyszło ok 33 tyś.Sporo czasu trzeba poświęcić na znalezienie dobrego materiału po dobrej cenie. Pamiętać trzeba o tym,że "Nie warto oszczędzać na jakości" -później płaci się x2 Z własnego doświadczenia: Jeszcze przed budową sprawdź jakie masz okna,drzwi i bramę garażową (czasami koszt zmniejszenia szerokości wjazdu garażu o 10cm(100zł za materiał i robociznę) to oszczędność ok 1000zł na bramie.).Producenci mają swoje "standardy",a inne wymiary kosztują czasami dużo pieniędzy. Ja mam dom http://www.z500.pl/projekt/z56.html i stan surowy z oknami, dachem,oknami dachowymi (9 szt. Fakro) wyniósł ok 155tyś(budowa na Lubelszczyźnie). Wg moich obliczeń,ustaleń z wykonawcami itp. do zamieszkania wydam łączenie 300tyś(bez wyposażenia domu w meble itp.). I na jakości,materiałach nie oszczędzam(np.Instalacje z Viessmana). Wszystkie materiały kupowałem sam,przyznam że sporo to kosztowało nerwów i czasu,ale się opłaciło. pozdrawiam i życzę sukcesów Serdeczne dzięki, to zawsze jakaś podpowiedź, szczególnie z tymi wymiarami okien i drzwi, o tym nie pomyślałem, że może być taka różnica biorę 300 000 kredytu, działkę już mam a z oszczędności mi pozostało około 50 000, więc nie ma rady, muszę się w tym zmieścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezka 19.05.2010 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 do mnie czesto trafiaja ludzie,którzy kupili ,wybrali projekt ,kierując się wyglądem zewnętrznym,tak jakby dom miał być dla przechodnia,sasiada,walory uzytkowe,rozkład pomieszczeń, dostosowanie do funkcjonowania rodziny-rzeczy wtórne.Przeczytaja w projekcie pow. dachu pomnożą przez cenę za m2 i gra,ale ,że dach łamany,20to połaciowy z 6 lukarnami,to pikuś.Zastanowić sie też trzeba jak wygląda pomieszczenie na poddaszu o wyrafinowanym dachu,czasami,nie do mieszkania,ale dach piekny.oczywiście balkony,czy ktoś z nich później korzysta -rzecz wtórna,albo tzw. balkony francuskie,okno balkonowe z balustradą -rewelacja.popełniany przez wielu błąd w wyborze projektu mści się dylematem zjeść ciastko czy mieć ciastko - nie da się.Zaproponowałem parę razy klientom wyrzucenie do kosza projektu i kupienie nowego ,to TYLKO ok. 2 tys.,budowanie domu na tzw. krawędzi generuje problem wyboru gorszych materiałów itp.Poza tym wracając do wyrafinowanych dachów,rzecz sprawdzona - im więcej koszy,udziwnień tym większe ryzyko nieszczelności w eksploatacji, bo znaleźć miejsce gdzie cieknie a SKĄD cieknie to zasadnicza różnicanawiązując do tematu,jeśli nie macie pozwolenia na budowę,nie jesteście nierozerwalnie zwiazani z projektem,czasami warto się zastanowić nad jego realizacją,pozdrawiam budujących - niech się mury pną do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 19.05.2010 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Archi.Widzę, że chcesz mieć piękny duży dom ale nie stać cię na niego. Może należy przystopować i zmienić projekt na mniejszy z prostym dachem wtedy nie będziesz mieć problemów z wybudowaniem i wyposażeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts