yaro672 20.05.2010 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Archi, orko dobrze radzi, 350 tys to za mało na taki dom , a przecież jeszcze trzeba płacić raty no i jakoś żyć jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laschlo 20.05.2010 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 A moze zleć wykonanie pełnego kosztorysu.Co prawda trzeba za to zapłacić,ale będziesz wiedział na czym stoisz.Mozesz posprawdzać względem niego ceny materiałów,koszty robocizny.A przede wszystkim nie będziesz zgadywał tylko dokładnie wiedział ile konkretny etap moze kosztować przy zastosowaniu różnych materiałów.Najgorsze co może być to wybranie projektu,którego budowa pomimo oszczędności i tak okazuje się zadroga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 20.05.2010 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Albo zakasać rękawy i do roboty Budowałem co prawda inny budynek 150m2 w parterze ale Co do kosztów to zwróć uwagę na te pozornie nieliczalne W moim przypadkuNp co do dachu 300m2 dachówka 10 000, pierdoły czyli klamerki, druciki, rynny, papa, szczotki, podkładki listewki etc 15 000. nieźle co?Co do reszty. Stan surowy zamknięty 220t ale za to wykończenie drugie tyle i końca nie widać Można z tego odjąć jakieś 30 000 (zbudowałem 3 litrowca a taka właśnie wyszła różnica w cenie)(robocizna własna)Jak będziesz stawiał z ekipą to taki domek wyjdzie cię jakieś 600 - 700 tSamemu zaoszczędzisz minimum 200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 20.05.2010 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Kurcze, czytając te wszystkie posty troszkę dostałem gęsiej skórki.... Pewnie wiele w tym racji, ale już papiery są w drodze o PnB, więc wycofać się jest dość ciężko.... Kurcze...mam mieszkanie własnościowe, chyba jednak będę musiał je sprzedać, tylko czy warto. Trochę przykro wywalać tyle kasy...Projekt tego domu nie jest skomplikowany i specjalnie drogi, prócz ... DACHU. Serdeczne dzięki Wszystkim za podpowiedź, jeszcze raz muszę wszystko przeliczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezka 21.05.2010 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Kurcze, czytając te wszystkie posty troszkę dostałem gęsiej skórki.... Pewnie wiele w tym racji, ale już papiery są w drodze o PnB, więc wycofać się jest dość ciężko.... Kurcze...mam mieszkanie własnościowe, chyba jednak będę musiał je sprzedać, tylko czy warto. Trochę przykro wywalać tyle kasy... Projekt tego domu nie jest skomplikowany i specjalnie drogi, prócz ... DACHU. Serdeczne dzięki Wszystkim za podpowiedź, jeszcze raz muszę wszystko przeliczyć... no nie tylko dachu,balkony,te elementy na zewnątrz na rogach -przypory,to wszystko kasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 21.05.2010 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 no nie tylko dachu,balkony,te elementy na zewnątrz na rogach -przypory,to wszystko kasa A te przypory, to jaka skala w pln? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 21.05.2010 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Już ci wszystko napisali. Dodam tylko, że mnie kosztował 350 tyś dom 124 m2 typu stodółka (dach dwuspadowy, 1 okno dachowe).bez balkonu i bez garażu. Również bez mebli. Murarz wziął z tego tylko 16 tyś. Wyliczenia podałam w dzienniku. Ostatnie 20 tyś władowałam w dzialkę, a nawet nie robialm płotu, bo był! Zacznij szukać kupca na mieszkanie Cezka, w jednym się mylisz. Po 2 latach mieszkania to, czego bardzo załuję, to brak balkonu, który określiłaś jako francuski. Nawet powoli zastanawiam się, czyby nie wybić ściany i nie zrobić jednego, tylko, że teraz to kupa pracy i kasy, a przy budowie byłoby tak prosto... Każdy ma swoje potrzeby, mnie taki balkon jest potrzebny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 22.05.2010 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Dom nie jest taki duży , przecież to 148m2 , Zanim zaczniesz zrób rozeznanie u "fachowców" ile będą cię kosztować poszczególne etapy prac . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 22.05.2010 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Archi jak sprzedasz mieszkanie, weźmiesz 350 kredytu to wybudujesz. a jak nie chcesz sprzedawać mieszkania to zmień projekt. nikt nie chce być złośliwym, albo cię straszyć ale ten kto się niedawno budował, albo teraz buduje wie że szacowanie kosztów bywa nie do oszacowania... ale to wychodzi dopiero podczas budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 23.05.2010 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Archi jak sprzedasz mieszkanie, weźmiesz 350 kredytu to wybudujesz. a jak nie chcesz sprzedawać mieszkania to zmień projekt. nikt nie chce być złośliwym, albo cię straszyć ale ten kto się niedawno budował, albo teraz buduje wie że szacowanie kosztów bywa nie do oszacowania... ale to wychodzi dopiero podczas budowy Tak wiem, i bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi i komentarze. Serce chce budować ale rozum podpowiada że kaski może braknąć. Z drugiej strony może jak już się zacznie działać to i myślenie się wyostrzy i jakieś rozwiązania przyjdą do głowy. Teraz w Polsce jest powódź, obawiam się że za miesiąc, dwa mocno skoczą materiały budowlane i zupełnie będzie ciężko.... JEszcze raz dzięki za podpowiedzi, jeżeli ktoś chciałby coś podpowiedzieć to czekam na każdy komentarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 26.05.2010 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Jednak się zdecyduje na budowę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 03.06.2010 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 najwyżej będzie skromniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 03.06.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 Witam, może zamiast sprzedawać mieszkanie lepiej wziąć większy kredyt a mieszkanie wynająć. Powinno zarobić na powiększoną ratę kredytu z nawiązką. A sprzedać wrazie czego można zawsze pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 06.06.2010 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 Też prawda, ale muszę jeszcze raz wszystko wyliczyć Tylko że nigdy nie da się przewidzieć wszystkiego na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elzinia70 07.06.2010 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Witampowiem takte pieniążki co masz to na pewno za małoale jeśli umiecie przeczekać trudności tojest wiele rodzin które robią wszystko do wykończeniówki i się wprowadzająi przez jakiś czas mieszkają "na wylewkach " czy bez kafelek w np. gornej łazienceja np.na kuchnie czekałam dwa lata na tymczasowych starych meblach rolety do połowy domu zamówiłam dopiero dziś po żyrandole jedziemy jutroale ocieplenie zrobione juz rok temu wiec trzeba ustalić rzeczy ważne i ważniejsze a najważniejsze jest to ze moje dzieciaczki bawią sie w własnym (bądz sąsiedzkim) ogrodzie pałaszują nie pryskane owoce a i na grila nie mamy dalekotak wiec głowa do góryPOWODZENIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 10.06.2010 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Masz rację elzinia70, marzenia trzeba spełniac Co oni porobili z nowymi dziennikami budowy??? Jak teraz trudno się odnaleźć? Po co takie zmiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jędruśki 17.06.2010 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Właśnie to miałem na myśli. Dziś troszkę poczytałem ten wątek. Każdy z wpowiadających się ma rację. Ja też mam swoją osobistą teorię dlaczego są tacy którzy potrafią wybudować się za x PLN a są tacy którym y jest za mało. Bardzo bliskie są mi wypowiedzi cezki.Praktyk cholera jasna Już niedługo w swoim dzienniku dojdę do momentu decyzji w jakiej technologii i z kim budujemy. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 19.06.2010 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Myślę, że jednak wiele zależy od wykończenia, choć z wieloma postami muszę się zgodzić. I faktycznie, projekt typu stodoła jest tańszy i praktyczniejszy.. ale mam nadzieję że i na moim projekcie uda mi się troszkę zaoszczędzić, pożyjemy zobaczymy. NAjgorsze to będzie jak mi przybraknie kaski pod koniec realizacji inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 19.06.2010 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Kolega na etapie wykończeniówki powiedział: "Na początku nie patrzysz na kasę za bardzo, w pewnym momencie zaczynasz przyglądać się każdemu tysiącowi - a potem to już każdą stówkę dokładnie oglądasz". Coś w tym jest;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aguleczka 20.06.2010 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Nie spróbujesz nie będziesz wiedział , chciała bym wydać tyle na budowę domu niestety u mnie wyszło to jakieś 3 razy więcej z wyposażeniem ogrodzeniem no do wejścia ale znam kogoś kto systemem gospodarczym budował dom i 400 tys to już na gotowo wyszło tak więc trzeba dobrze rozeznać teren szukać dobrych a tanich wykonawców i może się udać .Projektu nie zmieniaj domek jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts