Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PROJEKT ATENA ARCHIPELAG - czy da sięwybudować za 350 000 pln do zamieszkania???

Recommended Posts

W chwili obecnej kończymy parter i wydaliśmy około 600 tysięcy. Sam dach rok temu to koszt 100 tyś zł. Z tym, że mamy dość ładną lakierowaną dachówkę.Sporo prac wykonał mó M sam, gdyby nie jego wkład to koszty na pewno byłyby jeszcze wieksze... Chyba jednak te 350 tysięcy to mało będzie..no chyba że wszystko najtańsze kupisz, ale chyba nie o to chodzi, prawda ..? Ja też myślałam że będzie taniej. Jak większość budujących się ludzi przeliczyłam się i ja, bo ludzie zaczynając budowę niestety nie zdają sobie sprawy ile to wszystko kosztuje...

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli ma się działke to ogromny plus i mozna było by się w takich kosztach zmieścic :) ale nie od razu świat zbudowano więc powoli powowoli a do celu lepiej mieszkac w domku który jest naszym marzeniem a nie w stodole i potem żałować że nie wybrało się ładniejszego domku

Tak działkę już mam, tak więc do tych kosztów działki nie sumuje, te 350 000 to tylko za dom, tylko albo aż :) Choć większość forumowiczów którzy przeczytali ten post uważają że za te pieniądze nie uda mi się zrealizować marzenia :(

Ale ja będę próbował :)

ja też byłam optymistką rok temu. mamy stodołę z garażem jedno okno dachowe zero balkonów. pow użytkowa 140 m całkowita 210. ktoś wcześniej napisał że dużo osób popełnia błąd wybierając dom ładny z zewnątrz. mój nie powala ale w środku ma to co chciałam. znajomi mają z 4 spadowym dachem i na górze dostaję klaustrofobii- w tych pokojach poza łóżkiem , stolikiem i małą komodą nic się nie zmieści. jeśli zastosujesz praktycznie najtańsze materiały i dużo będziesz robił sam to ci się może udać. jest ch... dużo rzeczy o których na początku nie wiesz - takie drobiazgi- które po podliczeniu kosztują majątek. jesteśmy na etapie glazury i podłóg i mogę powiedzieć że nie doliczyliśmy 20%.

Archi, ja też cię pocieszę ;-) My też mamy budżet 350tyś i chcemy zamieszkać ;-) Już wiesz jakie to wydatki na przyłącza ;-(

my mamy powierzchnię ok 180+ bo powiększyliśmy projekt i teraz nikt tak na 100% nie wie ...

Nasze koszty:

papiery na wstęp: 7 tyś (w tym projekt i adaptacja)

Fundamenty: 27 tyś (materiały) 9 tyś (robocizna -murarka itd)

SSO do tej pory: 60 tyś (włącznie z przyłączami)

Okna nam wycenili na 22 tyś z roletami (profil veka- można lepiej np. okna ms / albo 'z krakowa' ale to koszt 25 tyś za same okna!!!!

Bramy (2 szt) 6,600 (Hormann)

Okna fakro 6 szt+ 1 świetlik; 10 tyś

Drzwi wejściowe Gerda 2,500 tyś.

Jak już będziemy po montarzach - to się ceny pewnie zweryfikują

Dachówka 14 tyś

Więźba - jeszcze nie wiem bo majster zamawia u swojego znajomego w tartaku z jakimś rabatem

a robocizna za całość od pierwszego wbicia łopaty po dach: 45 tyś.

Trzymaj się i nie trać nadziei! My ją mamy... i tak uda nam sie zamieszkać na dole a wykańczać górę etapami i własnymi łapkami ;-)

może Ci się uda

ale musisz uprościć budynek i zakasać rękawy

nie wiem jak twój poziom wiedzy technicznej ale większość rzeczy nie wymaga skomplikowanej umięjętności

poczytaj, popatrz i wszystko z głową a się wprowadzicie

projekcik macie fajny

poddasza nie musicie od razu szykować tylko skończcie roboty brudne

dacie radę :)

ps. ten dach podrażni koszta - szukaj szukaj ekipy i negocjuj ceny

PAPUCH - czyli koszty będziemy mieli podobne z tym że ja za dach zapłacę prawie dwa razy więcej niż TY :)

a nie musze mieć od razu kostkę na podwórku i wszystko na gotowo :) ale nie ukrywam że chcę zrobić na maka co się da:)

Pewnie, zamieszkamy na początek na dole jak trzeba będzie. Jak na razie cały czas czekam na odpowiedź z banków, ale jest podejrzana cisza :(

Bez kredytu nie zacznę w tym roku. Mnie wycenili samą murarkę włącznie z więźbą (robota) 38 000 pln i materiały drugie tyle, choć pewnie coś tam jeszcze dojdzie po drodze, nie ma tu wliczonych kosztów przyłączy prądu i wody oraz oczyszczalni.

manieq82 - co miałeś na myś li pisząc uprościć budynek? I cieszę się że Twój głos jest pozytywny :) Trzymaj na nas kciuki :)

(...)Zaproponowałem parę razy klientom wyrzucenie do kosza projektu i kupienie nowego ,to TYLKO ok. 2 tys.,budowanie domu na tzw. krawędzi generuje problem wyboru gorszych materiałów itp.(...) nawiązując do tematu,jeśli nie macie pozwolenia na budowę,nie jesteście nierozerwalnie zwiazani z projektem,czasami warto się zastanowić nad jego realizacją,pozdrawiam budujących - niech się mury pną do góry

Ja Ci radze dokladnie to samo. Zmien projekt. Mowie z DOSWIADCZENIA. Ja mam w domu 2 projekty, ktore kupilam i nie zrealizuje. Czlowiek popelnia bledy, ale wazne jest to aby ten blad w pore zauwazyc. Najgorsza glupota to brnac w to g.... I wcale nie stracilam tych 4 tys wydanych na projekty i dokumenty. Ja zyskalam!!! Bo moj dom bedzie tanszy w budowie i wykonczony! Nie bedzie mial 200 m ale 100. Teraz ma byc parterowka bez garazu. Mam ograniczony budzet, a kasa cudownie sie nie rozmnozy ( w totka nie gram). Ludzie kupuja projekty duzych gargamelow i placza dopiero gdy jest za pozno. Ja zrozumialam w pore i Tobie radze abys siadl i POMYSLAL.

Ja Ci radze dokladnie to samo. Zmien projekt. Mowie z DOSWIADCZENIA. Ja mam w domu 2 projekty, ktore kupilam i nie zrealizuje. Czlowiek popelnia bledy, ale wazne jest to aby ten blad w pore zauwazyc. Najgorsza glupota to brnac w to g.... I wcale nie stracilam tych 4 tys wydanych na projekty i dokumenty. Ja zyskalam!!! Bo moj dom bedzie tanszy w budowie i wykonczony! Nie bedzie mial 200 m ale 100. Teraz ma byc parterowka bez garazu. Mam ograniczony budzet, a kasa cudownie sie nie rozmnozy ( w totka nie gram). Ludzie kupuja projekty duzych gargamelow i placza dopiero gdy jest za pozno. Ja zrozumialam w pore i Tobie radze abys siadl i POMYSLAL.

Dokładnie!!!

Archi Ty masz szansę na budowę domu za 350 tys. zł, tylko nie z tym projektem. Zmień projekt na tańszy. Jeśli bank da Ci kredyt. Ale patrząc na ten projekt........ W banku nie pracują idioci i doskonale wiedzą, ile budowa takiego domu kosztuje.

120 - 140 zł SSO się wyrobisz, ale jak sam zrobisz większość prac. Wykończenie to zależy baaaardzo skromnie to i za 60 tysi(własna robota). Jak chcesz brać ekipę to 30 tysi SSO cen wykończenia nie znam. Więc zakładając budowę systemem MOCNO gospodarczym to moim zdaniem i za 200 tysi takie coś można zbudować. Jeśłi natomiast nie lubisz sobie brudzić delikatnych rączek to i pińcet będzie mało, bo jak "fachowcy" widzą człowieka, co się boi dotknąć piasku to go walą ja ta lala.

Drzwi z ościeżnicą już kupisz za 200zł, a na forum czytałem o ludziach co płacą za 5 sztuk po 60 tysi. Drzwi wejściowe możesz kupić za pińcet ale i za pięćdziesiąt tysi.

Ot i moja opinia.

Dokładnie!!!

Archi Ty masz szansę na budowę domu za 350 tys. zł, tylko nie z tym projektem. Zmień projekt na tańszy. Jeśli bank da Ci kredyt. Ale patrząc na ten projekt........ W banku nie pracują idioci i doskonale wiedzą, ile budowa takiego domu kosztuje.

Nie bardzo rozumiem co to znaczy tańszy projekt :) Wiem na pewno ze dach mam drogi i to mocno podnosi koszty, ale reszta? 148m2 to nie jest przecież mega wielki, to jest po prostu standard :)

160 000 pln sso to realistyczny plan, hmm tka mi się wydaje :)

Ale dzięki za każda opinię, to się przyda nie tylko mi, pewnie wszystkim co zaczynają :)

POZDRAWIAM

sąsiad ma podobny dom i sam dach kosztował go 70 tys. tańszy projekt oznacza w mojej opinii jak najprostszy dach, zero balkonów wykuszy. najlepiej żeby łazienka na dole i na górze były w jednym pionie. nie buduj mając kasę na styk jak nie masz zamiaru robić wielu rzeczy sam. budujesz ok 2 lat a ceny mogą zmienić się z miesiąca na miesiąc. gdybyśmy używali tańszych materiałów to dalibyśmy radę w kosztorysie się zmieścić. za dom Słoneczko z pracowni Horyzont z Wrocławia wyjdzie nam ok 380-400 tys. jak skończę to będę wiedzieć na 100% ile to kosztowało.wszystkie maedia mieliśmy na działce.mamy blachodachwkę ze średniej półki, solbet 24 cm na klej, ocieplenie to styropian 15cm genderka 032, tynk Caparol, fundamenty styrodur 10 cm.wszystkie podłogi deska lita dąb, schody dębowe, drzwi drewniane, nie oszczędzaliśmy na armaturze-hansgrohe. najlepiej zrobisz jak poszukasz w okolicy kogoś kto buduje twój wymarzony dom. poproś o możliwość zobaczenia go i wtedy podejmij decyzję. my tak zrobiliśmy i nie żałuję. nie zawsze to co na papierze wygląda ładnie na żywo też.

160 tys okej realistycznie ale późniejsze wydatki musisz liczyć razy 2 jeśli chcesz zachować jakiś standard. ja wychodzę z założenia że na tanie budowanie mnie nie stać. 2 lata temu byłam w podobnej sytuacji jak ty. też planowaliśmy wykończyć tylko dół. ale pojawiło się dziecko i trochę musieliśmy zmienić nasze plany. teraz wiem że później nie chciałoby mi się mieszkać w domu który ciągle jest w budowie. pewnie ci którzy już skończyli budowę wiedzą o czym piszę- właśnie przechodzę kryzys i zastanawiam się dlaczego nie kupiłam mieszkania.

właśnie doczytałam ze masz 51 arów działki. po co ci te balkony ? może się nie znam ale ja bym zrezygnowała. jak chcesz wykańczać górę stopniowo to lepszym rozwiązaniem byłaby zamknięta klatka schodowa. no i ten kominek na zenątrz- nam też się takie podobały ale daliśmy sobie spokój. ale twoja decyzja, zrobisz jak uważasz. pozdrawiam i powodzenia życzę.

właśnie doczytałam ze masz 51 arów działki. po co ci te balkony ? może się nie znam ale ja bym zrezygnowała. jak chcesz wykańczać górę stopniowo to lepszym rozwiązaniem byłaby zamknięta klatka schodowa. no i ten kominek na zenątrz- nam też się takie podobały ale daliśmy sobie spokój. ale twoja decyzja, zrobisz jak uważasz. pozdrawiam i powodzenia życzę.

Ale Wy już mieszkacie w tym domku? Jak długo trwała budowa?

pierwsze wbicie łopaty koniec kwietnia 2009 teraz mamy tynki, wylewki, K-g na poddaszu. w poniedziałek wchodzi ekipa od elewacji a 10 lipca glazurnik. mam umowę podpisaną na podłogi, drzwi, schody. wycenę na wszystkie łazienki i cO. mój kosztorys nie obejmuje działki, ogrodzenia, podjazdu, zagospodarowania terenu. pewnie naleci jeszcze parę dupereli. zakończyć budowę musimy w grudniu- bank tego wymaga :):):)