Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PROJEKT ATENA ARCHIPELAG - czy da sięwybudować za 350 000 pln do zamieszkania???

Recommended Posts

Jezeli jednak uprzesz sie na ten projekt to mysle, ze przy duzym wkladzie pracy wlasnej wystarczy Ci kasy. Sa przeciez ludzie niezamozni, ktorzy postawili domy. Oczywiscie musisz od samego poczatku nastawic sie na tanie budowanie. Mozesz zdecydowac sie np na dom z klockow styropianowych (tych najcienszych).

Chyba zdajesz sobie sprawe, ze bedziesz mial biale okna standardowe PCV, panele, ktore sam ulozysz, sciany wlasnorecznie pomalowane, drzwi wewnetrzne z castoramy za 300 zl, wanne bez hydromasazu, kominek bez trawertynu, niezagospodarowany teren wokol... Odpowiedz czy jest to dla Ciebie oczywiste???

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

autor nie odpowiedział na podstawowe pytanie - czy lubi chce może potrafi pobrudzić sobie ręce

ja zamierzam zbudować za niewiele więcej ale jak wielu pisąło już projektując zmieniłem dach z podobnego na kompromis między estetyką a ceną (dziennik)

cena - całość od podstaw ok. 40 tyś.

uprościć - nie rób tych balkonów

ja mam dwa

tylko problemy, żadnego pożytku i kupa kasy żeby sensownie wyglądały

oczywiście daruj sobie te bonie na rogach fikuśne tarasy

przy dużej ilości pracy samodzielnej można zrobić ten dom za tą kasę super!!

przy niewielkim stopniu pracy samodzielnej MOŻNA go pobudować ale w standardzie słabym (jak ktoś wspominał są drzwi za 500 i 5000)

ale jak już masz projekt to buduj

najwyżej rościągniesz inwestycję w czasie i sam będziesz tyrał :)

autor nie odpowiedział na podstawowe pytanie - czy lubi chce może potrafi pobrudzić sobie ręce

ja zamierzam zbudować za niewiele więcej ale jak wielu pisąło już projektując zmieniłem dach z podobnego na kompromis między estetyką a ceną (dziennik)

cena - całość od podstaw ok. 40 tyś.

uprościć - nie rób tych balkonów

ja mam dwa

tylko problemy, żadnego pożytku i kupa kasy żeby sensownie wyglądały

oczywiście daruj sobie te bonie na rogach fikuśne tarasy

przy dużej ilości pracy samodzielnej można zrobić ten dom za tą kasę super!!

przy niewielkim stopniu pracy samodzielnej MOŻNA go pobudować ale w standardzie słabym (jak ktoś wspominał są drzwi za 500 i 5000)

ale jak już masz projekt to buduj

najwyżej rościągniesz inwestycję w czasie i sam będziesz tyrał :)

też prawda :) Projektu już nie zmienię, mieszkam w bloku i tu też mam panele:) więc jakby musiał mieć je i w domu świat się nie zawali, ale na szczęście mam brata który robi parkiety, więc będzie taniej i zamiast paneli będę miał parkiet lub deski. (wciąż rozważam) mam również znajomego w tartaku więc też powinno być taniej. Faktycznie wiele pracy będę musiał sam zrobić lub z pomocą znajomych i tak pewnie będzie :)

Ale faktycznie ile osób tyle opinii, i prawdą jest że budują ludzie i bogaci i mniej zamożni:)

Najbardziej obawiam się tego dachu :) Czytałem dziennik osób którzy budowali ten sam projekt lub podobne i generalnie ta suma jest realna :)

Pożyjemy zobaczymy; jak na razie nie mam jeszcze kredytu i budowa nie rozpoczęta a już wydałem ponad 7000 pln :) (papierki)

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam,

Trzymam kciuki żeby się dało wybudować za te 350:)My właśnie rozpoczeliśmy budowę, pieniądze idą jak woda (rzeczywiście nie liczy się w stówkach tylko w tysiącach), ale ja mam nadzieję ze 350 to będzie już z kostką i ogrodzeniem:)pozdrawiam wszystkich. Cierpliwości i wiary na placu budowy:)

Tania kostka 30-40 pln za metr, drugie tyle to ułożenie. Do tego dojdzie jakiś piach i cement i robi się koło 100pln/m2. Koło domu może być 100-200 m2 i już się robi spora kwota. Ogrodzenie nawet z siatki też swoje kosztuje. Może warto policzyć koszty budowy od końca ? Aby było tanio trzeba większość robić samemu a to bardzo wydłuża czas budowy. pozdr adam

Hej Archi, u nas więźba kosztowała 11 tyś i całkowity koszt pokrycia dachu tzn dachówa, akcesoria, rynny (teraz ich nie zakładamy i nie zamawiamy- dopiero na wiosnę), okna dachowe (7 sztuk) równa się 30 700zł . Wychodzi suma 41,700. Robotę za dach trudno wycenić (bezcenna jeśli nie przecieka ;-) bo robi ekipa całokształt za 45tyś.

Niestety już teraz przybił nas instalator wod-kan-gaz-co-cw bo wycenił na 39 tyś ale całkowita kwota materiał+ robocizna razem z kominkiem z płaszczem wodnym itd. Na elektryku wydaje mi sie że nie przepłacimy bo mamy cenę 25zł za punkt- a zrobi nam konieczne minimum bo małż potrafi też bawić się elektryką więc w każdym pokoju po dosłownie kilka najważniejszych punktów i tyle.

pozdrawiam

CEZKA ma całkowitą rację.

Jeśli masz kaski na styk to warto było by zrobić kosztorys. Jeśli wyjdzie ci kasy na styk z kosztorysem to przy targowaniu się o cenę ze sprzedawcami i wykonawcami oraz używaniu materiałów wg jakości jak w kosztorysie powinno się udać. Jeśli brakuje Ci sporo to wyjściem jest albo zmienić projekt albo większoć prac wykonać samodzielnie (co w założeniach jest proste ale w wykonawstwie już nie do końca, zwłaszcza jak budowa się przedłuża to coraz mniej się chce robić samemu.

Hej Archi, u nas więźba kosztowała 11 tyś i całkowity koszt pokrycia dachu tzn dachówa, akcesoria, rynny (teraz ich nie zakładamy i nie zamawiamy- dopiero na wiosnę), okna dachowe (7 sztuk) równa się 30 700zł . Wychodzi suma 41,700. Robotę za dach trudno wycenić (bezcenna jeśli nie przecieka ;-) bo robi ekipa całokształt za 45tyś.

Niestety już teraz przybił nas instalator wod-kan-gaz-co-cw bo wycenił na 39 tyś ale całkowita kwota materiał+ robocizna razem z kominkiem z płaszczem wodnym itd. Na elektryku wydaje mi sie że nie przepłacimy bo mamy cenę 25zł za punkt- a zrobi nam konieczne minimum bo małż potrafi też bawić się elektryką więc w każdym pokoju po dosłownie kilka najważniejszych punktów i tyle.

pozdrawiam

A czym kryjecie dach? Jaka ta dachówka? A, i ile metrów ma dach?

Jak odszukam gdzieś metraż dachu to ci napiszę ale nigdzie w projekcie nie mogę tego znaleźć (dziwne troche!) Dachówka cementowa brass romańska z powłoką cisar (niby coś gładkiego dla lepszego schodzenia brudów). Miała być bałtycka ale kiedy przyszło co do czego to pan od zamawiania dachu zasmucił nas że ta dachówka po prostu 'wyszła' i będzie w produkcji na październik ;-((( ale teraz jak patrzę na dach to nawet lepiej że wyszła ;-)

Zobacz foty- dach już się składa do kupy ;-)

Mój projekt - Alabaster 2g.

Też mamy 350 tys, ale wątpię, że wystarczy. na ten moment juz wydaliśmy 94 000, do tego dach 60 000, okna 20 000, brama garażowa 6 000. A to tylko, żeby zamknąć stan surowy.

ja się strasznie stresuje, że braknie. Ale z drugiej strony na wykończeniówce uda nam sie dużo zaoszczędzić, Brat robi tynki i KG, mój facet malowanie, panele, ocieplanie dachu, kafelarz kumpel 30 zł/m2. więc może nie będzie tak źle....