Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PROJEKT ATENA ARCHIPELAG - czy da sięwybudować za 350 000 pln do zamieszkania???

Recommended Posts

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja podsumowałbym to tak;

Grunt to wiedzieć czego sie chce i mocno tego chcieć ....a potem ..... wszystko się już jakoś ułoży.

Rozpoczęliśmy naszą budowę w 2008 roku kiedy wszystkich ogarnął szał budowlany a po zwykłe pustaki jeżdzono do Niemiec lub Czech bo w Polsce kosztowały nawet po 15 zł/szt. za pianowego Solbetu no a wykonawcy windowali ceny albo z wielką łaską podejmowali rozmowę o budowie.

Teraz jest inaczej, wszystko dostepne od ręki albo na zamówienie, normalne ceny a robotnicy nie cierpią na nadmiar pracy. Więc?

Czemu miałoby się nie udać?

Nasz dom, a mamy cichą nadzieję zamieszkać w nim jeszcze w tym roku, kosztował nas do tej pory:

niecałe 250 tyś. PLN

a że jest to taki sam projekt jak Twój Archi więc jestem przekonany że;

DASZ RADE !

Pozdrawiam

Ja podsumowałbym to tak;

Grunt to wiedzieć czego sie chce i mocno tego chcieć ....a potem ..... wszystko się już jakoś ułoży.

Rozpoczęliśmy naszą budowę w 2008 roku kiedy wszystkich ogarnął szał budowlany a po zwykłe pustaki jeżdzono do Niemiec lub Czech bo w Polsce kosztowały nawet po 15 zł/szt. za pianowego Solbetu no a wykonawcy windowali ceny albo z wielką łaską podejmowali rozmowę o budowie.

Teraz jest inaczej, wszystko dostepne od ręki albo na zamówienie, normalne ceny a robotnicy nie cierpią na nadmiar pracy. Więc?

Czemu miałoby się nie udać?

Nasz dom, a mamy cichą nadzieję zamieszkać w nim jeszcze w tym roku, kosztował nas do tej pory:

niecałe 250 tyś. PLN

a że jest to taki sam projekt jak Twój Archi więc jestem przekonany że;

DASZ RADE !

Pozdrawiam[/quote

I tu się z Tobą zgadzam MrButton! Tymi optymistycznymi słowami właśnie dodałeś nam otuchy i wpompowałeś sporo wiary :)

Według moich dokładnych wyliczeń na SSO wydam około 150 000 pln (z dachówką ceramiczną, w przecież dach będzie kluczowym wydatkiem)

Więc 200 000 pozostanie na resztę, nadzieja jest że się uda :)

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Obejrzalam projekt i mysle, ze troche Wam braknie.

My na nasz dom 116 m+27 garaz w bryle domu wydalismy 300 tys. (w dzienniku do 15 lutego 2008). Mielismy tynk zew, szary (sciana jednowarstwowa), brak plytek na schodach i tarasie, rynien oraz podbitki. W srodku wszystko było wykończone na gotowo: sciany, plytki (w garazu tez), mielismy łazienkę i kuchnie z calym agd, meble i lozko w pokoju syna, wypoczynek nowy i to tyle. Zabraklo na pozostale meble, lampy, firany itd. Duzo robil maz sam, a my do dzisiaj nie mamy sypialni.

Budowaliśmy w okresie kiedy material kupowalo się nie pytając się o cene (człowiek się cieszyl, ze przywiezli pustaki albo styropian – cena nie grala roli).

Odnośnie ceny za postawienie domu i fundamenty to wydaje mi się ona duza.

• 3 weeks później...
My już mieszkamy w Atenie, na razie użytkujemy sam parter i robimy górę. Z bólem serca stwierdzam, że to nie jest tani w budowie dom. Dach wyszedł nas drogo bo dachówka jest z wyższej półki, na pewno z czegoś tańszego da radę zapłacić wiele mniej. My wyszliśmy z założenia że porządny gospodarz powinien mieć porządny dach nad głową :) Uważam, że parter powinien mieć więcej przestrzeni. Zrekompensuję sobie za to górą, nie robiąc tam żadnych pokoików. Jedna z poprzedniczek wyraziła zdanie, że dzisiejsze projekty to przerost formy nad treścią. Podobnie jak ona uważam, że dom może być z zewnątrz normalny, a w środku mieć to co powinien. My z mężem zbyt pochopnie się zdecydowaliśmy na ten dom. Marzeniem jest Jaskółka. Atena to typowy przerost formy nad treścią. mnóstwo malutkich pomieszczeń, mniej oddechu, mimo, że domek należy z zewnątrz do ładniejszych ...

Archi jak koszty?

Poczytałam całe forum od początku do końca. Juz pisałam ci kiedyś, że my też chcemy się zmieścić w 350 tys i obstawiam, że nie damy rady.

Po pierwsze uważam, że nie ma racji kasia pisząc, że bank nie jest głupi i wie ile kosztuje budowa takiego domu i nie pożyczy kasy, bo się nie da za te pieniadze budować. Moim zdaniem to nieprawda. najlepszym przykładem jest fakt, że nam bank pieniadze pożyczył, a mamy podobny projekt :)

Po drugie uważam, że nie powinniście zmieniać projektu tylko dlatego, że macie, według forumowiczów, za małą kwotę na budowę. Nie wiem jak inni, ale ja buduję dom na całe życie. Nie wybuduję już drugiego. I dlaczego ma on mi się nie podobać?! Chcę się nim zachwycać. Zarówno wnętrzem jak i patrząc na niego z ogródka. Też wybraliśmy projekt ze skomplikowanym dachem. Dlatego, że był piekny, uroczy i miał idealny układ pomieszczeń. prawie nic nie zmienialiśmy w tym projekcie.

Dalej - mając 350 000 zl trzeba do tematu budowlanego podchodzić realnie. My założyliśmy, że nie będziemy oszczędzać na materiałach, z których wykonane są najtrwalsze elementy. Zdecydowaliśmy się na dobry pustak, dachówkę ceramiczną, która nam się bardzo podoba. Dobre okna i bramę garażową. Oczywiście zawsze można było kupić lepsze i droższe, wybieraliśmy w granicach rozsądku szukając dobrego kompromisu pomiędzy ceną a jakością. Wychodzę z założenia, że panele, kuchnie czy wanne mogę sobie wymienić za parę lat, a ściany, dach i okna pozostana na wiele wiele lat. Druga sprawa to fakt, że zamierzamy bardzo dużo pracy włożyć sami i ile się da zrobic własnymi rękami lub z pomocą znajomych i rodziny. i oczywiście nie łudzę się, że w tej kwocie bedę miała płot czy kostkę brukową. Chciałabym mieć wykończony parter + sypialnię na górze.

Na ten moment wszystko wskazuje, że SSZ wyjdzie nas 220 000 zł. I mam nadzieję, że tylko tyle :D.

Powodzenia w budowie.

Edytowane przez monika i lukasz

Monika i Łukasz tym postem zmobilizowaliście mnie bym przedstawić już koszty jakie poniosłem do tej pory. W tym co piszesz masz sporo racji i zgadzam się z tym.

Dom buduję w POROTHERM PROFI na zaprawę klejową. Dachówka - ROBEN Glazurowana - Czarno-brązowa, chyba nazywa się TOBAGO. Okna plastiki z roletami elektrycznymi. To takie ogólniki, liczę że stan zamknięty zakończę w kwocie 180 000pln.

Jak do tej pory na stan zero (maiłem wysokie fundamenty i weszło sporo piachu) wydaliśmy - 37 000pln. Mury: parter i poddasze, to liczę na około 65 000pln (koszty łączne materiał + robota) oraz dach (więźba, dachówka, obróbki blacharskie, wszystko z robotą) to około - 65 000pln, tak więc SSO -167000pln + okna 7000pln (mam już ofertę,bez rolet) Drzwi zewnętrzne - 4000pln, brama garażowa - 4100pln, tak więc SSZ - 182 000pln, bez instalacji i schodów wejściowych oraz tarasu.

350 000pln, to w moim przypadku będzie jednak za mało, po działka nie pgrodzona jeszcze no i największy wydatek to wykończenie...

Myślę że 100 000 może mi braknąć, tak więc 450 000 to kwota w której na pewno się zamknę, ale będę próbował wydać jak najmniej i liczę po cichu że 400 000pln to będzie kwota realna :)

Archi ja też szacuje, ze zabraknie mi 100 000 zł :) mamy tez podobne wybory. Również budowałam z pustaka porotherm i na dachu mam dachówkę ceramiczną robena, czarno-brązową glazurowaną :)

U nas do tej pory jest tak:

- fundamenty 34 500

- ściany 32 800

- strop 19 800

- kominy 8 000 zł

- dach 58 000 zł ( ale dojdzie do tego jeszcze jakieś 7 tys)

- okna i rolety z montażem 28 000

- brama z montażem 5 350

Czyli jakieś 194 000 zł do tego jeszcze drzwi. W 200 000 zł powinniśmy zamknąć SS.

Kochani, macie racje, my też już dziś widzimy, że ok. 100 tys. dołożymy, żeby zamieszkać jak ludzie...

Gdzieś tu na forum czytałam, żeby nie szaleć z wydatkami na początku budowy, bo potem może zabraknąć...

Ale czytałam też inny wątek, żeby zbudować solidnie swój dom, nawet kosztem tego, że przez pierwsze lata zamiast drogich kafli na podłodze będzie leżał gumolit.

My nie żałowaliśmy kasy na SSO, ale zamiast dachówki będzie blachodachówka SSAB, okna z miejscowej firmy, kafelki i panele w średniej cenie.

Na hydraulice i ogrzewaniu nie będziemy oszczędzać i na izolacjach oraz ociepleniu też.

I jeszcze ciągła zmiana niekompetentnych wykonawców, też ma wpływ na koszt budowy.

Joanno ja należe do tego drugiego nurtu - nie oszczędzać na tym co ma być trwale, solidne i na bardzo długie lata.

Myślę też, że wydawaniekupy kasy na wykończenówkę nie ma sensu. Bo jak ci się za 5 - 10 lat znudzi łazienka i zapragniesz nowych trendów to dużo łatwiej jest wywalić kafle za 100 zł za m2 niż za 300 zł za m2....

Jeżeli chodzi o wykonawców - tu masz rację. Szybkie szukanie czytaj drożej. Do tego zniszczony materiał i nerwy.

Jest jeszcze jedna sprawa, która podraża koszt budowy. Nieprzemyslane decyzje, ewentualnie zbyt późno pomyślane. Jak musisz szukać amteriałów na szybko, kupujesz bo jest bez negocjowania / sprawdzania ceny. Albo np robisz niestandardowy wymiar jakiegoś otworu, a potem bach i takie okno czydrzwi już kosztuję razy dwa

No to i ja napiszę o sobie i moim domku. Nie był to gotowy projekt tylko mojego autorstwa. Oczywiście ktoś tam się pod nim podpisał bo ja nie mam uprawnień.

Dom Podpiwniczony na połowie parterowy plus poddasze użytkowe. Powierzchnia po podłogach 170 m2 plus podpiwniczenie około 40 m2. czyli około 210 m2 użytkowego. Piwnica to ogromny koszt, w porównaniu do reszty. Dach kopertowy. Pokrycie blachodachówka. 6 szt okien dachowych, klapowych.

Na chwilę obecną w środku są już wszystkie instalacje: elektryka, wod-kan, wentylacja mechaniczna z rekuperatorem, podłogówka na całości domu, wylewki, tynki okna z pakietem 3 szybowym, ogrzewanie za pomocą Pompy ciepła, odwierty pionowe, a i jeszcze Centralny odkurzacz. Nie wiem jak jak to jest...czy ta SSO czy zamknięty

Na chwile obecna została typowa wykończeniówka czyli: pomalować ściany, zakupić mebelki, położyć panele (nie jestem wymagający co do podłóg a panel jak mi się nie spodoba to zrywam i dziękuje...za 2tys nie szkoda).wykończyć łazienkę i kuchnię te dwa ostatnie czyli łazienka i kuchnia trochę kasy "zeżrą"

No i teraz najciekawsze koszt....koszt jest całości, czyli wchodzę na pusta działkę i zaczynam od projektu, przyłączeń itp, itd. A i jeszcze taczki łopaty i temuż podobne. Koszt całkowity to 200 tys.

Liczę jeszcze około 70 tys. Dla zainteresowanych na Priv cała tabelka kosztów.

No muszę tu dodać że sporo w tym pracy mojej i moich 2 braci, ale tylko po godzinach bo sami pracujemy w innych branżach aczkolwiek ja w bardzo podobnej. Ale jako że pochodzimy z rodziny o budowlanych tradycjach wszystko mieliśmy opanowane. A ta nasza praca to w wielkim skrócie postawienie całego domu, łącznie z więźbą. Zaprzyjaźnionego murarza pytałem o koszt postawienia takiego domu razem z więźba, powiedział mi że wykonałby za 40 tys. Pokrycie dachowe, instalacje, tynki, wylewki robili już fachowcy.

Czas pracy??? Początek wrzesień 2009 do grudnia 2009 i od kwietnia 2010 do września 2010. Reszta na następny rok. No i oczywiście wszystkie nasze prace były wykonywane po pracy etatowej i w soboty.

Zdaje sobie sprawę ze nie wszyscy maja ten komfort w postaci takiej po0omocy, ale nie należy straszyć ludzi kwotami po 600 tys za dom o pow około 200m2. Ja się nie chce ruszyć tyłka albo troche pokombinować, pomyśleć tylko wziąć ekipę, płacić i wymagać to tak wychodzi. Ja liczę że zamknę sie całkowicie w kwocie 300 tys. W tym sama pompa ciepła i rekuperator to ponad 70 tysięcy. I nie przesadzajmy tez z tym ze jak sie robi samemu to zaoszczędzi się Bóg wie ile... Myślę ze max 60 tys jestem do przodu, nie więcej.

także Archi100 jak sie przyłożysz to napewno dasz radę. Ale trzeba tez wiele spraw przemyslec i wiele materiałów zastąpić innymi wcale nie gorszymi. Ale niestety dach z ceramiki kosztuje, a przede wszystkim robocizna takiego dachu, parametry więźby też juz są inne. I tak na wszystkim można. Dlatego jak chcemy się pokazać innym to niestety ale kosztuje. Ja wolałem zrobić blachodachówkę i ogrzewać dom Pompą ciepła

Edytowane przez photos

photos zgadzam si e w 100% im więcej zrobisz sam tym więcej zaoszczędzisz. Jesteś napewno do przodu więcej niż 60 tys na robociźnie.

Ale nie zgadzam sie co do ceramiki - ja mam taka dachówkę. i wcale nie dlatego, że się chce pokazać innym, że mma duzo kasy. Poprostu się zakochałam w tej konkretnie dachówce i wole spać na gołej ziemi, żeby ją mieć. Wiem też, że nie będe wymieniać dachu za 10 czy 20 lat, więc dla mnie jest to inwestycja w przyszłość.

Zgadza się. Ale jak się nie ma wystarczającej kwoty to niestety trzeba opanować sztukę kompromisu...Dla mnie najważniejszą rzeczą przy budowie była i jest ekonomia, zarówno budowy jak i użytkowania. Może użytkowania nawet lekko wiecej. Nie zrozumcie mnie tylko źle. Ja nie oszczędzałem na materiałach...Na dom poszło mi około 4 tony stali i betony tylko gotowe z gruszki. Konstrukcja musi być sztywna.

monika i łukasz ja jestem z branży pokryć dachowych i wiem co to znaczy dachówka, ale tez wiem ze na mój żywot wystarczy blachodachówka. Co się komu podoba. Tak jak pisałem z te i kilka innych różnic było mnie stać na taki a nie inny system ogrzewania i wentylacji. I kiedy wy będziecie płacić około 3 tys za sezon ogrzewania ja będę około 1,5...

Każdy ma inne priorytety, dla Ciebie ważna jest dachówka dla mnie pompa, Dla innego Plazma na ścianie, a dla jeszcze innego parkiet z egzotycznego drzewa. Ja zamierzam się w tych 300 wyrobić a inni za te kwotę dopiero zamkną dom, bo np mają podmokły teren i dom musi być extra izolowany. Dlatego chyba raczej nie można jednoznacznie komuś odpowiedzieć czy się wyrobi czy nie...dlatego Archi100 cofam wczesniejsze slowa ze dasz rade :) Bo nie wiem co jest dla Ciebie ważne. Jak widzę ze na samą stolarkę okienna przeznaczasz prawie 30 k to mysle ze napewno nie dasz rady...a przepraszam to monika i lukasz :) chyba drewniane okna bo nie wierze ze PCV