Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PROJEKT ATENA ARCHIPELAG - czy da sięwybudować za 350 000 pln do zamieszkania???

Recommended Posts

zacytuję może niedokładnie kolegę forumowego z wątku o poddaszach. Na pytanie ile kosztuje obróbka okna dachowego:

- "To zależy"

- "Od czego?"

- "Od wielkości garażu..."

tu nie za bardzo wiedziano o co chodzi dopóki kolega Rom-Kon nie wytłumaczył:

" Jak garaż podwójny to 400. jak pojedynczy to 300, czasami i 200 jest drogo :)"

i podobnie jest z rejonizacją, na pytanie ile często słyszałem "w okolicach warszawy to biorę xxx"

a wracając do tematu - uda się czy sie nie uda - Jestem za tym pierwszym czyli jak będą rozsądni dadzą radę!

Powodzenia

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja zaczynam szukać rozsądku :) i to napoważnie :) przyjmę każdą ilość :) a co myślicie o liście wydatków? Tak sobie kombinuję, żeby na ten ostatni etap zaplanować dokładnie wydatki i najbardziej jak to możliwe się tego trzymać. Bo teraz to przyznam szczerze taka wolna amerykanka była. Chyba trochę nie mieliśmy świadomości co ile kosztuje i że tak dużo stan surowy.

Moim zdaniem lista wydatków zawsze się przyda. My liczymy wydatki etapami, ogólnie z dużą nadwyżką i fajnie jest jak okazuje się, że zmieściliśmy się w planowanej kwocie.

Wiem też z doświadczenia, że jak wiemy, że gdzieś zaoszczędziliśmy, to dajemy upust przy innych wydatkach i to już jest niefajne, choć bardzo się staramy wydawać rozsądnie, bo życie nas tego nauczyło...

• 2 weeks później...
witam, według mnie za 350 tys uda się zbudować i wykończyć taki domek. My na nasza koniczynke do tej pory wydaliśmy 180 tys a mamy juz wszystkie przyłącza, hydraulike, elektryke i poddasze ocieplone wełną. Materiały kisana, wełna isover, grzejniki Regulus.

I tego nam trzeba;)

Obtymistyczne wieści zawsze podgrzeją atmosferę:D

• 1 month później...

Archii a ja myslę ,że dasz radę pod dwoma warunkami:

1. Solidna wiedza, żeby nie dać się oszukać i ograbić na robociźnie i materiałach

2. Sporo pracy własnej

No i jeśli dla kogoś wanna z hydromasażem jest warunkiem niezbędnym do zamieszkania to wcale się nie dziwię ,że dla kogoś 350tyś. to mało :eek:

Tak jak już ktoś pisał można kupić kafle do łazienki za 30zl ( pierwszy gatunek, nie jakieś gówno) albo paradyż za 150zl i tak naprawdę przeciętny człowiek nie zauważy różnicy między jednym a drugim :yes:

My też nie planujemy wydać więcej ale robimy systemem mocno gospodarczym: sami stawiamy piwnicę, dopiero potem kredyt. Instalacje robimy sami ( kanalizacja, woda, elektryka, ogrzewanie) i myślę, że się uda :) sami kładziemy kafle, podłogi, robimy łazienki...

a znajomi zbudowlai dom za 220tyś :yes: mieli więcej kredytu ale już nie chcieli brać. A wcale nie mają skromnie.

Taki przykład jeszcze podam: mąż robił instalacje ( u kogoś) to znaczy poprawiał po po wcześniejszym elektryku , który kupował wszystkie materiały w miejscowym małym sklepiku :eek: a maż te same materiały ma w hurtowin polowę taniej.

więc trzeba oglądać każdą złotówkę i trzymam mocno kciuki! i nie dajcie się ograbić :D

Ja nie widzę też nic złego w ty, że sama pomaluje ściany :eek: wiem, że zrobię to lepiej niż nie jedna firma ( partaczy niestety nie brakuje) i uwierzcie mi jesli wiedziałabym, że sobie z tym nie poradzimy, wcale bysmy się za to nie brali.

Jeszcze jeden przykład: mąz robił bramę u pewnych ludzi, w tym samym czasie "fachowiec " ( wcale nie tani) montował piec i pyta się mojego jak ma podłączyć te rurki bo...yyyhhh zapomniał :eek: niestety ludzie często myslą, że jak zapłacą więcej to będzie lepiej zrobione...guzik prawda!!!!

Jesli szukasz oszczędności to zrezygnuj z kominka jeśli go masz, my nie będziemy robić, bo nie chcemy robić z salonu kotłowni :) kurzy się z tego niemiłosiernie i mozna zapomnieć o bilaych ścianach i firankach :)

Edytowane przez msdracula
dopisane

msdracula trzymam kciuki żeby się udało.

musisz tylko brać pod uwagę to ze większość budujących wynajmuje fachowców. masz to szczęście że dużo rzeczy zrobi twój mąż i koszty robocizny odpadają i na wiele niepotrzebnych rzeczy nie zostaniecie naciągnięci.u nas wszystko robili fachowcy bo maż sie nie zna na tym a poza tym ile mozna zrobić samemu bez niczyjej pomocy.ja lubię jasne sytuację tzn piszę ze wybudowałem za 250 tys ale większość zrobiłem sam. wiadomo ze biorąc pod uwagę materiały ze średniej półki to 2/3 materiały a 1/3 robocizna.

jeśli chodzi o kafle za 30 i 150 zł to nie oszukujmy się ale widać różnicę. moze nie zawsze ale w większości przypadków tak. ja szarpnełam się na płytki za 120 zł i było warto bo łazienka wyszła super. płytka prościutkie, trzymają wymiar i nie chodzi o to że zawieszę sobie metkę z ceną na nich ale wiesz mi robią wrażenie. kupiłabym je gdyby kosztowały 30 zł ale nie znalazłam tak ładnych w tej cenie.

msdracula trzymam kciuki żeby się udało.

musisz tylko brać pod uwagę to ze większość budujących wynajmuje fachowców. masz to szczęście że dużo rzeczy zrobi twój mąż i koszty robocizny odpadają i na wiele niepotrzebnych rzeczy nie zostaniecie naciągnięci.u nas wszystko robili fachowcy bo maż sie nie zna na tym a poza tym ile mozna zrobić samemu bez niczyjej pomocy.ja lubię jasne sytuację tzn piszę ze wybudowałem za 250 tys ale większość zrobiłem sam. wiadomo ze biorąc pod uwagę materiały ze średniej półki to 2/3 materiały a 1/3 robocizna.

jeśli chodzi o kafle za 30 i 150 zł to nie oszukujmy się ale widać różnicę. moze nie zawsze ale w większości przypadków tak. ja szarpnełam się na płytki za 120 zł i było warto bo łazienka wyszła super. płytka prościutkie, trzymają wymiar i nie chodzi o to że zawieszę sobie metkę z ceną na nich ale wiesz mi robią wrażenie. kupiłabym je gdyby kosztowały 30 zł ale nie znalazłam tak ładnych w tej cenie.

no racja, trzeba pisać konkretnie da się, ale....nie da się bo....

a nie posty w stylu "nie da się bo ja wybudowałem za więcej "

Wracając do kafli :) to jeśli jest pierwszy gatunek tych za 30zł to bedą tak samo równe jak te za 150zł, reszta to kwestia gustu i wyglądu kafli. Ale nie wypowiadam się na ten temat bo jeszcze się nie rozglądałam i nie wiem jakie wpadną mi w oko, do kafli mam jeszcze daleko :)

łeee

ja w casto trafiłem chiński gresik - caramstic w promocji 27 zł

rozmiar 50x50 poler :)

zobaczymy jak za kilka lat - na razie super

to że chińskie nie koniecznie będzie oznaczać ,że jest beeee...teraz większość firm wykonuje swoje produkty w chinach np. jedna z forumowiczek pisała ,że kupiła "włoskie" kafle ( drogie) które były produkowane w chinach :) więc pozory mylą. Tak samo jest z innymi produktami wystarczy spojrzeć chociażby na mętkę np. ciuchów z H&M wszystko Made in china ;) mam nadzieję, że gresik posłuży :D

są ludzie którzy mówią ,że nigdy żadnej chińszczyzny nie kupią, a tak naprawdę nie wiedzą ile tych rzeczy mają w domu :-P

wiem że klasa I musi mieć określoną tolerancję. tylko dlaczego wszystkie płytki klasy I a tylko te za 120 są równe. pozostałe mam z paradyża, opoczno i cersanit i wolę się nie wypowiadać jak te trzymają wymiar. sąsiad fachowiec powiedział że te za 120 zł są wypalane duże płyty i dopiero później cięte na mniejsze. stad takie równe. nie wiem czy ściemniał z tym czy nie.

wiem że klasa I musi mieć określoną tolerancję. tylko dlaczego wszystkie płytki klasy I a tylko te za 120 są równe. pozostałe mam z paradyża, opoczno i cersanit i wolę się nie wypowiadać jak te trzymają wymiar. sąsiad fachowiec powiedział że te za 120 zł są wypalane duże płyty i dopiero później cięte na mniejsze. stad takie równe. nie wiem czy ściemniał z tym czy nie.

ale są krzywe czy nie trzymają wymiaru przy ułożeniu? bo jeśli to drugie to może taki fachowiec po prostu :-P jeśli płytki mają I gatunek to muszą spełniać pewne wymogi bez wzgędu na to ile kosztują ;) cena to nie tylko jakość, płaci się też za markę i modę, tak jest ze wszystkim :yes:

Ale ty piszesz o klasie a to kryterium ścieralności i I klasa praktycznie nie występuje :) w hipermarketach np. używa się klas V ( najlepsza, najtwardsza)

Edytowane przez msdracula

okej pomyłko chodziło mi o gatunek a nie klasę. muszą trzymać wymiar ale odstępstwa mogą być jak duze w I klasie?- max 5 mm czy jak? jak chcesz zrobić jak najmniejszą fugę to różnica 5 mm jest zauważalna. nie twierdzę że mój wykonawca to super mistrz ale do partaczy go nie zaliczę. mam płytki w I gatunku z wyprzedaży 15 zł i co nie udało mi się ich złożyć żadnym bokiem. no ale to przecież I gatunek no nie :)