krzysztofko 18.05.2010 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 (edytowane) Witam.Mam taką sytuacje - Strop lekki, w płytach G/K oprawy halogenowe, nad nimi ocieplenie z wełny mineralnej.Tutaj mam pytanie, czym zabezpieczyć oprawę halogenową z góry, żeby ocieplenie z wełny mineralnej pod wpływem ciepła wydzielanego z halogenu nie sypało się do oprawy i przez nią? Edytowane 18 Maja 2010 przez krzysztofko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laschlo 18.05.2010 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Sypać się nie powinno.Jednak na wszelki wypadek wszystkie oprawy oświetleniowe osadzone w płytach gk z warstwą ocieplenia zostały odizolowane od niego.Z tym ,że znając ich dokladne rozmieszczenie,zostało to wykonane jednocześnie z rozprowadzaniem przewodów elektr. podczas montaz płyt gk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 18.05.2010 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Ceramiczne doniczki rozwiążą Twój problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofko 18.05.2010 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 z warstwą ocieplenia zostały odizolowane od niego.Czym? znając ich dokladne rozmieszczenie,zostało to wykonane jednocześnie z rozprowadzaniem przewodów elektr. podczas montaz płyt gk.Własnie jestem na etapie rozmieszczania lamp i rozprowadzania przewodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtr 18.05.2010 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Porzuc ten pomysl.Mialem u siebie w domu tak zrobione. Sufit z plyt K-G na tym welna mineralna, male halogenki przykryte doniczka ceramiczna. Po trzech latach swiecenia w miare okazjonalnego (lazienka) jak wszystko rozebralem to sie przerazilem i dziekowalem Bogu ze mi dom nie splonal. Wszystkie kable stopione, a welna mineralna az czarna od wysokiej temperatury. Jak chcesz isc w tym kierunku to daj oswietlenie led'owe. Choc ono samo jeszcze kiepsko daje swiatla, ale jest w 100% bezpieczne. Halogeny tak zamontowane to tykajaca bomba atamowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert.k 19.05.2010 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Można tak:http://rab.ict.pwr.wroc.pl/~bobby/remont/poddasze/web_dscf2481.jpg Wymiary skrzynek muszą być przystosowane do praw i mocy żarówek. Informacje te są zawsze dostępne na ulotce dołączonej do oprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgiee 15.09.2010 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Czyli jesli mam sufit: plyta k-g i bezposrednio nad nia foli i welna to niemoge tak wstawic halogenow ? Jak to rozwiazac zeby bylo bezpiecznie ? Dodam ze niechce dodatkowo obnizac sutitu bo jest to na poddaszu i niema na to miejsca. Prosze o jakies wskazowki. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek-P 16.09.2010 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Witam zrób skrzyneczkę i zamontuj halogeny LED!!. zwykłe okropnie się grzeją i ja osobiście nie montował bym takich wogóle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 16.09.2010 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Są do kupienia specjalne puszki pod halogeny ale dobrym pomysłem są doniczki. Osobiście z własnego doświadczenia jestem na nie halogenom i to zdecydowanie.- montując je utrudniamy poprawne izolowanie sufitu- halogeny są drogie w exploatacji mała sprawność - wydzielają dużo ciepła [częsta wymiana oprawek ryzyko pożaru i inne problemy]- estetyka punktowego oświetlenia jest mocno przereklamowana [można zastąpić innymi lampami, ledami w paskach, punktach itd.] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 16.09.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Z mojego doświadczenia wiem, że halogeny pod wełną mineralną to niewypał bo jak ktoś wcześniej nadmienił, temperatury podczas eksploatacji są bardzo wysokie i po kilku latach eksploatacji z kostek instalacyjnych skręcanych pozostaje tylko to co metalowe. Wszystko inne po prostu jest stopione. Ja osobiście proponuje zaślepki od rur kanalizacyjnych fi 110 ale dla oświetlenia LED'owego. W przypadku dużej przestrzeni (bez jakiegokolwiek ocieplenia) dopuszczam stosowanie halogenów na życzenie klienta.Współcześnie, w dobie ekologi i szukania sposobów na oszczędności już całkowicie odchodzi się od halogenów. Tak na czasie w jednym centrum handlowym w Gdyni, wczoraj, dla pani przedstawiciel jednej firmy oferującej osprzęt LED'owy zamontowałem w tradycyjnej oprawie świetlówkowej (150cm) świetlówkę LEDową. Pierwszy raz takie coś montowałem. Czas testów ma być 10 dni a jak dyrekcja centrum handlowego będzie "za" to moja firma zajmie się wymianą wszystkich świetlówek na LEDowe. Co z tego wyjdzie to sam nie wiem ale osobiście to bardzo mi się podobały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 17.09.2010 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 Ciekawe jaka cena takiej świetlówki? Jak się dowiesz to daj znać. I napisz jakie światło i ile luxów daje taka świetlówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 18.09.2010 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Ciekawe jaka cena takiej świetlówki? Jak się dowiesz to daj znać. I napisz jakie światło i ile luxów daje taka świetlówka. Oferta jest na poniższej stronie: http://www.euroledlighting.com/oferta_swietlowki_liniowe.html Świetlówka LED SMD T10 1500/30mm klosz matowy, barwa światła zimna biała 6000-7000K, strumień światła 2025Lm, Diody SMD 3528, ilość diód 300, obudowa - poliwęglan-aluminium. Cena? Jedyne 280 netto! Sporo. Powiem wręcz - drogo jak cholera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts