Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lampa halogenowa w płycie G/K

Recommended Posts

Witam.

Mam taką sytuacje - Strop lekki, w płytach G/K oprawy halogenowe, nad nimi ocieplenie z wełny mineralnej.

Tutaj mam pytanie, czym zabezpieczyć oprawę halogenową z góry, żeby ocieplenie z wełny mineralnej

pod wpływem ciepła wydzielanego z halogenu nie sypało się do oprawy i przez nią?

Edytowane przez krzysztofko

Sypać się nie powinno.Jednak na wszelki wypadek wszystkie oprawy oświetleniowe osadzone w płytach gk z warstwą ocieplenia zostały odizolowane od niego.Z tym ,że znając ich dokladne rozmieszczenie,zostało to wykonane jednocześnie z rozprowadzaniem przewodów elektr. podczas montaz płyt gk.

Porzuc ten pomysl.

Mialem u siebie w domu tak zrobione. Sufit z plyt K-G na tym welna mineralna, male halogenki przykryte doniczka ceramiczna. Po trzech latach swiecenia w miare okazjonalnego (lazienka) jak wszystko rozebralem to sie przerazilem i dziekowalem Bogu ze mi dom nie splonal. Wszystkie kable stopione, a welna mineralna az czarna od wysokiej temperatury. Jak chcesz isc w tym kierunku to daj oswietlenie led'owe. Choc ono samo jeszcze kiepsko daje swiatla, ale jest w 100% bezpieczne. Halogeny tak zamontowane to tykajaca bomba atamowa.

• 3 months później...

Są do kupienia specjalne puszki pod halogeny ale dobrym pomysłem są doniczki. Osobiście z własnego doświadczenia jestem na nie halogenom i to zdecydowanie.

- montując je utrudniamy poprawne izolowanie sufitu

- halogeny są drogie w exploatacji mała sprawność

- wydzielają dużo ciepła [częsta wymiana oprawek ryzyko pożaru i inne problemy]

- estetyka punktowego oświetlenia jest mocno przereklamowana [można zastąpić innymi lampami, ledami w paskach, punktach itd.]

Z mojego doświadczenia wiem, że halogeny pod wełną mineralną to niewypał bo jak ktoś wcześniej nadmienił, temperatury podczas eksploatacji są bardzo wysokie i po kilku latach eksploatacji z kostek instalacyjnych skręcanych pozostaje tylko to co metalowe. Wszystko inne po prostu jest stopione.

Ja osobiście proponuje zaślepki od rur kanalizacyjnych fi 110 ale dla oświetlenia LED'owego. W przypadku dużej przestrzeni (bez jakiegokolwiek ocieplenia) dopuszczam stosowanie halogenów na życzenie klienta.

Współcześnie, w dobie ekologi i szukania sposobów na oszczędności już całkowicie odchodzi się od halogenów. Tak na czasie w jednym centrum handlowym w Gdyni, wczoraj, dla pani przedstawiciel jednej firmy oferującej osprzęt LED'owy zamontowałem w tradycyjnej oprawie świetlówkowej (150cm) świetlówkę LEDową. Pierwszy raz takie coś montowałem. Czas testów ma być 10 dni a jak dyrekcja centrum handlowego będzie "za" to moja firma zajmie się wymianą wszystkich świetlówek na LEDowe. Co z tego wyjdzie to sam nie wiem ale osobiście to bardzo mi się podobały.

Ciekawe jaka cena takiej świetlówki? Jak się dowiesz to daj znać. I napisz jakie światło i ile luxów daje taka świetlówka.

Oferta jest na poniższej stronie:

http://www.euroledlighting.com/oferta_swietlowki_liniowe.html

Świetlówka LED SMD T10 1500/30mm klosz matowy,

barwa światła zimna biała 6000-7000K,

strumień światła 2025Lm,

Diody SMD 3528, ilość diód 300,

obudowa - poliwęglan-aluminium.

Cena? Jedyne 280 netto! Sporo. Powiem wręcz - drogo jak cholera.