dobrzykowice 30.08.2002 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2002 jeżeli te dane nic Ci nie mówią, a chcesz się dowiedzieć co to takiego to może wystarczy zapytać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 30.08.2002 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2002 Jubba - ja odpowiedziałem na anonimus, który się pytał co to jest jednostkowe dopuszczenie [prawidłowo mwiąc "dopuszczenie do jednostkowego zastosowania"] Uważam, że wyjaśnienie jest zrozumiałe. Te współczynniki o których mówisz to są potrzebne do obliczania sztywności okien - ale to jest wtedy wymagane jak okna są bardzo duże lub jak będą wbudowywane w wysokim budynku. Wtedy się liczy wymagane momenty bezwładności Jx przekrojów profili [usztywnień, wymiarw poprzecznych] przy występującym obciążeniu wiatrem [liczonych zgonie z normą "wiatrową"]. Metoda jest dosyć prosta, bardzo prosta. Są to trzy wzorki. A do obliczeń wystarcza kalkulatorek. Podejrzewam jednak, że nie mieszkasz na 20 piętrze ani nie będziesz wstawiał okien o wysokości 3 metrów. Co do Twoich wątpliwości o zakup okien - to po prostu zadaj pytanie. Okien na rynku jest multum, a rodajów jak mrówków. Ja nie jestem przedstawicielem handlowym żadnej firmy. Udzielam natomiast odpowiedzi. Pozdrawiam [ Ta Wiadomość była edytowana przez: plonskij dnia 2002-08-30 14:46 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.08.2002 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2002 Plonskij,doradź mi proszę jakie okna mam wstawić w otwór ok. 280 cm wys / 300 cm szerokości. Czy aluminiowe są najsztywniejszymi z okien. Wiem, że stosuje się je w biurowcach. Duża jest różnica w cenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 02.09.2002 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2002 Musisz tę wielką dziurę podzielić słupkami i ślemionami [taki poziomy słupek] na mniejsze kwatery. Np - trzy skrzydła po 100 cm i wysokości np. 230 cm na dole a na górze trzy szklenia stałe.Możesz to wtedy zrobić z PVC czy z drewna z tym, że przy takiej wysokości [280 cm] w PVC muszą być sztywniejsze słupki a w drewnie szerokie słupki [szersze niż standardowe].W aluminium zrobisz to bez kłopotu - będzie to najsztywniejsze. Cena wyższa o około 50 % niż w PVC. Można podzielić jeszcze inaczej i zrobić coś w rodzaju przesklonej witryny. Np. jedno skrzydło otwierane a obok dwa szklenia stałe [zamiast skrzydeł]Podaj jakieś szczegóły. Podział jednak chyba jest najlepszy bo będzie to dobrze wydlądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.09.2002 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2002 Plonskij,Jest to pomieszczenie ok. 32 m kw. na piętrze. Żona chce zrobić sobie tam sypialnię. Chce by była widna. Otwór jest usytuowany w szczycie ściany, z wyjściem na mały ( 90 cm ) balkon. Może tak wielkie okno będzie nie funkcjonalne, ale wygląda imponująco. Wiesz jest to pierwszy budowany przez nas dom, więc tak naprawdę nie wiemy jeszcze czy to co fajnie wygląda, daje pełne oświetlenie pokoju będzie O.K w użytkowaniu. Czy nie będzie za ciężkie przy otwieraniu bądź przesuwaniu. A może lepiej przesuwane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 02.09.2002 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2002 Znaczy się że jest to wielka dzuira w ścianie a Toja żona chce ją przeszklić. Z tym, że tak - ściana szklana będzie zimniejsza niż ta murowana - straty ciepła - pamiętaj o tym. Najkorzystniejszy wsółczynnik U dla takiego przeszklenia to 1,1 W/m2K. Więcej można wydusić ale takie szyby mogą być bardzo kosztowne. Jest jeszcze problem - jak wstawić tak duże szklenie i problem bezpieczeństwa - szyba wyleci a Ty razem z nią. Możesz zrobić drzwi na Twój balkon [otwierane] a obok całość przeszklić od podłogi do sufitu z tym, że nie może być to wtedy otwierane - bo po drugiej stronie nie ma już balkonu - jest piętro i spadasz do dołu i kłopot z myciem - o czym dalej. CHYBA!!!, że zrobisz zewnętrzną barierkę zabezpieczającą. To tak może być - otwierane. Wychodzi Ci więc w wariancie pierwszym zastosowanie drzwi balkonowych i z boku szklenia stałego - jak nie zastosujesz barierki[obok tych drzwi] - na pozostałą szerokość ściany i na całą wysokość [taki przeszklony jedną szybą prostokąt] - dla bezpieczeństwa można go podzielić na dwie połowy - chociaż niekoniecznie. Problem z tym, że nie masz dostępu od zewnątrz do umycia - chyba, że szczotą na długim drążku albo z drabiny - tylko jak opierać drabinę. W drugim wariancie jak zrobisz barierkę to może to być otwierane - dodatkowe drzwi podwójne [lub przesuwne]. Z uwagi na wysokość to nad drzwiami balkonowymi musi być część stała [wysokość drzwi maksymalnie do 250 cm]. Ta boczna część w przypadku szklenia stałego [tego bez barierki] może być szklona do samej góry. A jak będą barierka i drzwi podwójne to stałe szklenie musi być też jak w przypadku drzwi balkonowych na Twój balkon. Jeszcze inny pomysł to stałe szklenie + barierka [dla bezpieczeństwa] i wąski pomost wzdłuż barierki do mycia tego szklenia. Uff. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 15.02.2003 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2003 Chciałbym trochę odświeżyć temat... Bo się zastanawiam nad wyborem okien i ten fiberglass wygląda nęcąco. Czy znacie jakieś minusy ? Przy okazji szperania natknąłem się na artykuł w Młodym Techniku (nie wiedziałem, że to pismo jeszcze isntnieje ): http://www.mt.com.pl/num/2_98/okna.htm i trochę wyjaśnień dotyczących "szkodliwości" PCW: http://www.oknonet.pl/art/idx/plustec001_idx.html Niestety ostatni artykuł jest sponsorowany więc trzeba trochę mrużyć oczy... [ Ta wiadomość była edytowana przez: Maco dnia 2003-02-16 00:41 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julifra 06.01.2009 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 podciagam temat. niedlugo zaczne sie budowac i zastanwiaja mnie takie okna. czy jacys nasi producenci wykonuja juz takie okna?? a moze ktos ma w domku i moze wypowiedziec sie an temat uzytkowania??pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taszana 17.02.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 niestety,moje kilkudniowe poszukiwania zakończyły się odkryciem ze w naszym kraju nie ma producenta okien z Fiberglassu ,jeśli się mylę to proszę poprawcie mnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbrozka 17.02.2009 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 no właśnie.... również szukam i szukam i nie mogę znaleźć, a telefon w ok-team pozostaje bez odpowiedzi ;( i co ja teraz zamontuje skoro miałam duże przeszklenia projektowane z myślą o fiberglassie?? ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taszana 17.02.2009 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 ok-team podobno nie istnieje od zeszłego roku,takie informacje dostałam od firmy z którą współpracowali ,swoją drogą ciekawe dlaczego?! przecież zainteresowanie jest spore Fibertech,też cisza O co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sali 22.02.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 ok-team podobno nie istnieje od zeszłego roku,takie informacje dostałam od firmy z którą współpracowali ,swoją drogą ciekawe dlaczego?! przecież zainteresowanie jest spore Fibertech,też cisza O co chodzi? wysypali sie jako podwykonawca i zbankrutowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 22.02.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 no właśnie.... również szukam i szukam i nie mogę znaleźć, a telefon w ok-team pozostaje bez odpowiedzi ;( i co ja teraz zamontuje skoro miałam duże przeszklenia projektowane z myślą o fiberglassie?? ;( Aluminium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbrozka 22.02.2009 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 ale aluminium rdzewieje.... i trzeba o nie dbać ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 22.02.2009 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 ale aluminium rdzewieje.... i trzeba o nie dbać ;(O wszystko trzeba dbać Elewacja się też brudzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbrozka 23.02.2009 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 ciekawa jestem jak cenowo miał się fiberglass do aluminium, ale już się chyba nie dowiem... a może ktoś wie? a może ktoś jednak ma jakieś dojścia do fiberglassu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldiM 23.02.2009 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 ale aluminium rdzewieje.... i trzeba o nie dbać ;( Poszło do złotych myśli, dawno się tak serdecznie nie roześmiałem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 23.02.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 ale aluminium rdzewieje.... i trzeba o nie dbać ;(nieprawda Aluminium zżerają korniki Jejku, z jakiej choinki się urwałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbrozka 23.02.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 o jejku, jejku - od razu złote myśli z tym rdzewieniem to był taki skrót myślowy - chodziło mi o to, że fiberglass jest w zasadzie "bezobsługowy" a aluminium niestety nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 23.02.2009 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 ...fiberglass jest w zasadzie "bezobsługowy" ....jasne bezobsługowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts