Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta OSB - szalowanie stropu

Recommended Posts

Witam

Chciałbym was zapytać czy ktoś z was używał płyt OSB3 do szalowania stropu i jeśli tak to jakich grubości i w jakim rozstawie miał podpory.

Ja posiadam płyty 18mm i mój kierownik budowy oraz znajomi budowlańcy mówią że spokojnie tak płyta wytrzyma ( podpory - kantówki 6x12 co 55cm ).

Ale ja mam pewne obawy, choć według danych technicznych to dopuszczalny nacisk przy takim rozstawie podpór i dla takiej płyty to coś ponad 6kN.

policzmy, płyta osb kosztuje 22zł/m2

deska szalunkowa, 400zł /m3 daje z m3 25mm gdubości wychodzi no utnijmy, 40m2 ale ja myślę, że wyjdzie 30m2 z metra czyli 14zł/m2.

Weźmy załóżmy powierzchnię szalowania 80m2(zawyżona na odpady) deska wyjdzie 1120 a płyta 1740, 600zł różnicy. Pytanie do czego może mi się przydać deska, wiem, że ją oczyszczę i dam na dach, ale czy osb też? Jeśli tak to w zasadzie ujmuję sobie dość sporo roboty z tą płytą?!

Hmmmmm

freetask - czy zdrowe hmm trzeba by było spytać się wszystkich tych co budują domy szkieletowe :)

ale ich nie ma co pytać ;) do budowy domu albo bierzesz jakieś płyty z certyfikatem na niską emisję formaldehydów albo bierzesz co popadnie i udajesz, że problemu nie ma (w końcu masa ludzi nadal np. w azbeście żyje), a do szalowania to weźmiesz przecież najtańsze płyty (byle by wytrzymałość była odpowiednia) i potem do domu sobie to ładować?

Poza tym czy nie ma jakichś ograniczeń co do stosowania płyt OSB w pomieszczeniach zamkniętych?