Gelo_26 18.05.2010 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Witam Chciałbym was zapytać czy ktoś z was używał płyt OSB3 do szalowania stropu i jeśli tak to jakich grubości i w jakim rozstawie miał podpory.Ja posiadam płyty 18mm i mój kierownik budowy oraz znajomi budowlańcy mówią że spokojnie tak płyta wytrzyma ( podpory - kantówki 6x12 co 55cm ).Ale ja mam pewne obawy, choć według danych technicznych to dopuszczalny nacisk przy takim rozstawie podpór i dla takiej płyty to coś ponad 6kN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 18.05.2010 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Przy takim rozstawie , spokojnie wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 18.05.2010 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Ale czy jak ona nasiąknie wodą, to czy się nie rozpadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 18.05.2010 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Nie, nie rozpadnie.Wskazane jest posmarowanie jej np. separbetem , łatwiej rozszalować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 18.05.2010 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 policzmy, płyta osb kosztuje 22zł/m2deska szalunkowa, 400zł /m3 daje z m3 25mm gdubości wychodzi no utnijmy, 40m2 ale ja myślę, że wyjdzie 30m2 z metra czyli 14zł/m2.Weźmy załóżmy powierzchnię szalowania 80m2(zawyżona na odpady) deska wyjdzie 1120 a płyta 1740, 600zł różnicy. Pytanie do czego może mi się przydać deska, wiem, że ją oczyszczę i dam na dach, ale czy osb też? Jeśli tak to w zasadzie ujmuję sobie dość sporo roboty z tą płytą?!Hmmmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 19.05.2010 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 (edytowane) Do czego może się przydać płyta OSB Otóż do budowy ścianek działowych na poddaszu , dodatkowo płytą osb dużo szybciej wykonuje się szalunek tak jak wspomniałeś. Edytowane 19 Maja 2010 przez Gelo_26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 19.05.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Do czego może się przydać płyta OSB Otóż do budowy ścianek działowych na poddaszu , dodatkowo płytą osb dużo szybciej wykonuje się szalunek To nie jest prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 19.05.2010 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Do czego może się przydać płyta OSB Otóż do budowy ścianek działowych na poddaszu , czy to aby zdrowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 19.05.2010 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Zbigniew ja mówię o szalowaniu regularnych kształtów gdzie nie trzeba robić docinek itp u mnie akurat płyty pasują idealnie od ściany do ściany no i mówię o szalowaniu stropu freetask - czy zdrowe hmm trzeba by było spytać się wszystkich tych co budują domy szkieletowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 19.05.2010 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 freetask - czy zdrowe hmm trzeba by było spytać się wszystkich tych co budują domy szkieletowe ale ich nie ma co pytać do budowy domu albo bierzesz jakieś płyty z certyfikatem na niską emisję formaldehydów albo bierzesz co popadnie i udajesz, że problemu nie ma (w końcu masa ludzi nadal np. w azbeście żyje), a do szalowania to weźmiesz przecież najtańsze płyty (byle by wytrzymałość była odpowiednia) i potem do domu sobie to ładować? Poza tym czy nie ma jakichś ograniczeń co do stosowania płyt OSB w pomieszczeniach zamkniętych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts