Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

krusząca się wylewka

Recommended Posts

Mam pytanie czy wylewka ma prawo - może się kruszyć po przeciągnięciu po niej butem? Wylewki były robione 5 tygodni temu. Czy to prawda, że na takiej wylewce nie da rady położyć paneli podłogowych,bo będzie się kruszyć. Dodam ,że wszędzie mamy podłogówkę. Na parterze chcemy dać płytki,a na poddaszu panele. Proszę o opinię

Mam pytanie czy wylewka ma prawo - może się kruszyć po przeciągnięciu po niej butem? Wylewki były robione 5 tygodni temu. Czy to prawda, że na takiej wylewce nie da rady położyć paneli podłogowych,bo będzie się kruszyć. Dodam ,że wszędzie mamy podłogówkę. Na parterze chcemy dać płytki,a na poddaszu panele. Proszę o opinię

panele to pikuś,ale płytki sie poodrywają

widziałam Zbyszek,widziałam:yes: dziękuję za podpowiedź,ale szukam jeszcze innych

Ważne! Środki wzmacniające typu Prosfas wymagaja suchej wylewki. Wylewka cementowa nie powinna w swoim przekroju miez wyższą wilgotność niż 1,8CM%.

Mozesz użyć Wakol PU 280. Nadaje sie do wilgotności resztkowej w wylewce rzędu 4% przy dwóch warstwach. Wzmacnai i blokuje wilgoć w wylewce!

Ważne! Środki wzmacniające typu Prosfas wymagaja suchej wylewki. Wylewka cementowa nie powinna w swoim przekroju miez wyższą wilgotność niż 1,8CM%.

Mozesz użyć Wakol PU 280. Nadaje sie do wilgotności resztkowej w wylewce rzędu 4% przy dwóch warstwach. Wzmacnai i blokuje wilgoć w wylewce!

Na pewno napiszę zaraz jakąś "mądrą" rzecz,ale czy to dobrze,żeby po użyciu Wakolu,zablokować wilgoć w wylewce? Wszędzie mamy ogrzewanie podłogowe i od czerwca mamy zamiar wygrzewać podłogę. A jak rozpocznie się wygrzewanie,to wilgoć pomału będzie znikać.

Kiedy powinniśmy posmarować tą wylewkę ? Przed czy po osuszeniu?

nie ma prawa się kruszyć... albo beton jest za słaby albo za szybko odparowała z niego woda... jeżeli przejedziesz np. gwoździem po betonie i będą głębokie rysy to należy zastosować grunt głęboko penetrujący

lukasz -gwoździem po betonie,rysy głebokie,rysy płytkie,facet musi wezwać kogoś typu kolega Parkietk..,który mu powie coś o wytrzymałości,cokolwiek zrobi sam będzie sobie pluł w brodę,sam to sobie juz wylał wylewkę,teraz ma SAM stwierdzić czy jest dobra,rada rzeczywiście dobra,to może niech lepiej babci spyta -ma większe doświadczenie.Kucie tego to koszmar,zostawienie bez sprawdzenia- potencjalny koszmar,wezwij sobie chłopie kogoś do tego,może jakiegoś bardzo doświadczonego kafelkarza,który na niejedną wylewkę kładł kafle,życze powodzenia .

Na pewno napiszę zaraz jakąś "mądrą" rzecz,ale czy to dobrze,żeby po użyciu Wakolu,zablokować wilgoć w wylewce? Wszędzie mamy ogrzewanie podłogowe i od czerwca mamy zamiar wygrzewać podłogę. A jak rozpocznie się wygrzewanie,to wilgoć pomału będzie znikać.

Kiedy powinniśmy posmarować tą wylewkę ? Przed czy po osuszeniu?

Tak, po osuszeniu.

lukasz -gwoździem po betonie,rysy głebokie,rysy płytkie,facet musi wezwać kogoś typu kolega Parkietk..,który mu powie coś o wytrzymałości,cokolwiek zrobi sam będzie sobie pluł w brodę,sam to sobie juz wylał wylewkę,teraz ma SAM stwierdzić czy jest dobra,rada rzeczywiście dobra,to może niech lepiej babci spyta -ma większe doświadczenie.Kucie tego to koszmar,zostawienie bez sprawdzenia- potencjalny koszmar,wezwij sobie chłopie kogoś do tego,może jakiegoś bardzo doświadczonego kafelkarza,który na niejedną wylewkę kładł kafle,życze powodzenia .

Dzięki cezka za odpowiedź i podpowiedź:yes:.

Jak zaczną przychodzić i oceniać kafelkarze,płytkarze to zobaczymy co powiedzą o tej wylewce. Przekażę mężowi,żeby zrobił doświadczenie z gwoździem.;)

Witaj mój Kamlotku!

Byłam dzisiaj u Ciebie i to Koszmar...

Zdecydowanie nie powinna sie kruszyć wylewka, ale jeżeli tak się stało, to też dobry jest Ceresit wzmacniający, samopoziomujący. ciut drogi to biznes przyznam, ale poczytaj... ten rodzaj Ceresitu CN69 jest od 1-10 mm taki wystarczy.

http://www.ceresit.pl/produkty/produkty-do-wykonywania-i-napraw-posadzek/zaprawy-samopoziomujace-i-jastrychy/cn-69

A na Twoim miejscu wzięłabym kogoś innego od wylewek - z firmy innej, niech oceni. Przy okazji doradzi, co z tym fantem dalej.

• 5 weeks później...

Ale numer u mnie ta sama historia. Jesteśmy załamani.

Zrywaliśmy starą wylewkę (bardzo mocną w dodatku) aby położyć ogrzewanie podłogowe w kuchni. A nowa jest do bani, kruszy się nawet po przejechaniu butem. Nie wiemy co robić czy skuwać czy gruntować. Dodam, że wylewka ma 6-7cm. Chcieliśmy położyć duże kafle a tu taka jazda :(

Ale numer u mnie ta sama historia. Jesteśmy załamani.

Zrywaliśmy starą wylewkę (bardzo mocną w dodatku) aby położyć ogrzewanie podłogowe w kuchni. A nowa jest do bani, kruszy się nawet po przejechaniu butem. Nie wiemy co robić czy skuwać czy gruntować. Dodam, że wylewka ma 6-7cm. Chcieliśmy położyć duże kafle a tu taka jazda :(

Pod kafle nie ma problemu. Odkurzyć i zagruntować. sprawdź przedtem łyżeczką do herbaty czy się w wiercisz w głąb wylewki. Reklamuj.Koszty naprawy spadną na wylewkarza. Wylewka powinna mieć odpowiednią wilgotność 3% pod kafle.