tomek131 28.05.2010 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Jak zawsze z Praefy Na garaż to by by była super Praefa,tylko jakby z 30-40% tańsza od tradycyjnie murowanego była A tak a propos garażu - płacić tyle kasy ,żeby śnieg nie padał na auto?Jest sens?Widziałem takie gotowe z blachy obłożonej styropianem ,wytynkowane tynkiem strukturalnym (w kolorze domu oczywiście) , dach ładny (w kolorze domu oczywiście), brama na pilota itp .Z zewnątrz wygląda jak murowany.Koszt dwustanowiskowego chyba 15tys z montażem i przywiezieniem na miejsce.Podłoga z kostki zrobić i wszystko.Zaoszczędzoną kasę przepić albo sobie auto zmienić. Dziwią mnie te dwustanowiskowe w bryle domu.50m powierzchni to 100tys nie wyjęte.Nie lepiej dać 15 a za 85 kupić żonce jakąś brykę? lub sobie drugą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 29.05.2010 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 Tomek 131 na auto to mi może padać ale na moto to już nie Napiszę dokładne (albo tu albo w dzienniku) koszty postawienia garażu, mam nadzieję nie przekroczyć tych 15 tyś. Nie rozumiem jaki to mają być dane konstrukcyjne ? Wymiar szerokośći jest taki, że typowa belka stropowa spina ściany (6m wewnątrz), na długości jakieś braki można uzupełnić belkami stropowymi lub dolać betonem. Dach ma być płaski, brama 5 m. Grunty pod garaż dobre, jakaś ława do wylania i to wszystko. Może za mało się znam na budownictwie i jako laik nie dostrzegam pewnych istotnych problemów ale od tego są fachowcy. Jak mówię, że potrzebuję coś takiego to oni mają mi zaproponować gotowe rozwiązania. Dzwoniąc do producenta stropów podałem wymiary i otrzymałem wycenę na cały strop. Powierzchnię ścian jakoś policzyłem. Murarz na oko rzucił kwotę za ile to zrobi. Projekt leży w starowstwie i nabiera mocy ale konstrukcji to tam wielkich nie ma, to prawie zwykła szopa a nie Pałac Kultury Herakles, jeśli chodzi o cenę ( a nie mam pojęcia o jaki rząd wielkości chodzi) to gdybym szybko za pierwszym razem otrzymał odpowiedź, że kosztuje to xxx, że mam wpłacić kasę, Panowie to robią w tydzień, przyjeźdżają 08.06.10 o 8,00 a kilka dni później (max 3) mogę wjechać do garażu to myślę, że można wołać nawet pozornie wyższą kasę. Ja mam problem z głowy i temat szybko załatwiony. Ale jeśli to ma trwać tyle co murownie ( a myślę, że to bedzie max 3 dni z zalaniem stropu) to już konkurencyjności nie widzę. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 30.05.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 I od razu szkice do budowy na zgłoszenie dają.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 30.05.2010 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Noi lufa.Tylko dach zrobić jak na chałupie dwuspadowy lub czterospadowy.Za 15-20 zrobi dwustanowiskowy,dlatego uważam ,że płacenie za niego 100tys w bryle domu jest bez sensu.Albo i nie jeśli komuś 80tys nie robi różnicy.W sumie to dużo i b.mało jednocześnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 30.05.2010 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Praefa za ile zrobicie taki sam??Powiedzmy jednostanowiskowy? Macie tam rysunki i wymiary,coś jeszcze wam potrzebne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 30.05.2010 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Jednostanowiskowy 2800 plus podłoga 800 plus transport i razy dwa i robi się ponad 10000. Za tyle to chyba da się wymurować i będzie bez ścianki działowej w środku. Jakoś nie jest łatwo garaż wycenić a wymiary proste i dach płaski. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 31.05.2010 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Drzwi kosztują 200zł, miejmy ich 6 daje 1200. Dodajmy zewnętrzne za 1000zł. Kominek i piec to jest poza stanem developerskim w moim odczuciu, ale niech będzie, weźmy wkład za 3000 i piec za 2500 do tego obudowa kominka za 1500 daje 7000. Nic mnie bardziej nie wkur...a od ciepłej podłogi, więc u mnie odpada koszt podłogówki, ale w zasadzie to koszt rurki mieszacza i pompy. Ty naliczyłeś za to 50 tysi a u mnie wychodzi niecałe 20. A elektryka to 1000m kabla za 2,5 plus trochę plastikowych puszek plus 1500 na skrzynkę z bezpiecznikami na CITO. no, ja też gratuluję dobrego samopoczucia zbuduj, zakup to wszystko a potem przedstaw rachunki, drzwi wewn + zewnętrze za 2200, elektryka to 1000m kabla, podłogówka trochę rurek. Życzę szczerze takiego podsumowania, ale obawiam się, że rzeczywistość w którymś momencie brutalnie przypomni o sobie nie do końca rozumiem te ataki. Jest firma, sprzedaje produkt, za jakoś tam skalkulowaną cenę, wydaje Wam się drogo? Nie kupujcie, skąd w Was ta heroiczna, przemożna chęć uratowania innych przed "wtopieniem" w takie rozwiązanie. Podają cenę, mówią co za to dostajecie, w czym problem? Hyundai też może zacząć sprzedawać limuzyny za 300tyś, jeśli przegną to nikt po prostu tego nie kupi, nie widzę tu nachalnego marketingu. Firma przyszła, powiedziałą dziendobry, jesteśmy XY, żadna kryptoreklama, nie twierdzą, że jabłka, które sprzedają to pomarańcze, chociaż twierdzą, że najzdrowsze i sprzedają po 20zł/kg, ale takie ich prawo... Kto woli mandarynki niech bierze mandarynki. Rzeczową dyskusję podjął Slawek9000 i dzięki niemu czegoś można się dowiedzieć, atakowanie producenta, "bo drogo sprzedaje" mija się z celem, z resztą nie ma co porównywać produktu gotowego z "manufakturą" - wiadomo, że inna skala kosztów... Pozdrowienia i jak macie firmę na forum to rzeczowo pytajcie, chętnie poczytam odpowiedzi i dowiem się czegoś nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 31.05.2010 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Rzeczowo pytam o cenę garażu. Może nie uzyskuję odpowiedzi bo nie przedstawiam projektu ale myślę, że przy tak prostej konstrukcji można to wycenić bez tego. Aż tak wielkich ataków to nie widzę. Większość typowych systemów jest droga np. Legalett a i tak ludzie robią. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 02.06.2010 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 mpoplaw wkleił link do garaży z prefabrykatów betonowych.Odtąd Praefa zamilkła , bo na podstawie tego linku można zrobić wycenę garażu A jakby wycenili to wiecie , wielu by spadło z krzesła pewnie Że już nie wspomnę o ile by było drożej od tych prefabrykatów z linku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Praefa 02.06.2010 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 e tam, pewnie mają już długi weeeeekend, i odeszli od komputerów aż do poniedziałku Nie, nie mają wolnego weekendu Po prostu czekamy na konkretny projekt od Forumowicza. Napisaliśmy już wyraźnie, że bez niego nie jesteśmy w stanie zrobić wyceny. Nie lubimy stwierdzeń "będzie za to około...". Bo to stwarza - w późniejszym etapie - niepotrzebne nieporozumienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 03.06.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 Zróbcie taki sam garaż jak w linku mpoplaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 05.06.2010 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2010 Czy taki garaż może być podziemny ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekpx 06.06.2010 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 To, że dom Ci si Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 17.07.2010 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Cześć.Kiedyś robiłem porównanie domku z40 http://www.z500.pl/projekt/z40.html, oczywiście były to ceny orientacyjne.W imieniu Praefy są wyceny 2 firm ze Śląska (takie same zresztą), pozostałe firmy to domy drewniane (prócz lokalnej) :Stan surowy zamknięty (ceny netto)Praefa - 265 tysDomy Silesia - 258 tysPolski Dom 2000 - 269 tys (ale bez fundamentów)Tadeks - 232 tys (bez f.)Mawit - 219 tysLokalna firma (Ytong) - 240 tys - ale stan dev. (czyli plus 50tys ok) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 17.07.2010 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Zakładamy 15+15, czyli U=0,256, a nie 0,27 . Cóż za precyzja, dobrze że nie podajecie do 8 miejsca po przeciunku. w Zaokrągleniu to jest U=0,26 Czasami nie warto być zabawnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 24.08.2010 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Cóż za precyzja, dobrze że nie podajecie do 8 miejsca po przeciunku. w Zaokrągleniu to jest U=0,26 Czasami nie warto być zabawnymNiestety precyzja oparta na błędnych założeniach. Wartość U=0,256 jest wyliczona tutaj : http://www.praefa.com/files/lb15s.pdf , ale dla styropianu o grubości 12cm Nie wspominam tu już o bardzo optymistycznie przyjętej wartości lambda dla styropianu (0,034W/(m*K)). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 24.08.2010 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Ja już dziesiąty raz próbuje się dowiedzieć jaki współczynnik ma sama ściana 15cm BEZ OCIEPLENIA.Bo to przecież taki ciepły materiał.....Ale nie są w stanie odpowiedzieć,ściemniacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 24.08.2010 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 No litości, beton to przewodnik, po co pytasz, przecież wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 24.08.2010 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 No litości, beton to przewodnik, po co pytasz, przecież wiadomo. Też nie bardzo wiem po co, ale skoro chce wiedzieć, proszę bardzo : U=2,76W/(m2*K). Zgodnie z danymi ze strony http://www.praefa.com/files/lb15s.pdf . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 24.08.2010 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 No zaraz,jak to po co.Wszędzie chwalą się jakie to ich ściany są ciepłe.Kładę nacisk na słowo ściany!Oto pierwsze zdanie z ich strony głównej: "Materiałem, na którym bazuje nasza technologia jest keramzyt (LWA). Wypalone w temperaturze ok. 1200°C kuleczki gliny o doskonałych właściwościach termoizolacyjnych " Wszędzie czy to w prospektach czy rozmowach jedną z zalet jest ciepła ściana , więc ja się pytam jaka ciepła jest ta ściana?Nie styropian na ścianie ani ściana obłożona styropianem tylko ściana. Czy arkusz blachy oblozony styropianem bedzie blacha o doskonalych parametrach termoizolacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts