eniu 22.05.2011 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 (edytowane) tak sie zastanawiam nad kominkiem Kominek ISKIERKA LUX http://www.inotec.ovh.org/index.php?option=com_content&view=article&id=87&Itemid=44&lang=pl ale załamał mnie monter bo wyliczył mi tyle samo za robocizne i dodatki ok 6000 zł. Jestem lekko podłamany i sie zastanawiam jak obiąc koszty? Da sie jakos ? Pewnie nie. A moze te piece na pellet ? Sam nie wiem co robic. Pieniądze są po to by je wydawać. Jeśli boisz się je wydawać, to sprzedaj rozpoczęta budowę i wróć do bloku. Będziesz miał święty spokój , nie będziesz wyrywać sobie włosów przy każdej konieczności podejmowania decyzji. Tym bardziej ,że wtedy wydaje się je jeszcze mniej racjonalnie "wpadając z deszczu pod rynnę". Takim pomysłem wydają mi się pelety. Pomyśl logicznie , czy tańszy będzie opał przed przetworzeniem (drewno) czy wymagający dodatkowych nakładów pracy , dodatkowej energii i specjalnej logistyki dostaw - pellet ? Edytowane 22 Maja 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mochitto 22.05.2011 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Przechodzisz ze skrajnosci w skrajnosc.Ja mam na mysli racjonalne, oplacalne , przyszlosciowe - zródlo cieplo Bo mam solary, mam piec kondensacyjny, ale chce miec kominek , albo piec CO ( bo to wychodzi cenowo najtaniej ) a i moze pompa ciepla wyjdzie taniej ( i nie trzeba biegac , pilnowac ) Ale prosze tu o pomoc w wyborze moze czegos innego , ciekawego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.05.2011 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Skoro FM i temat o kominku z płaszczem wodnym z oczywistych oczywistości ,najlepiej by zabierali głos ci którzy takowy już użytkują.Kolega wyżej zastanawia się nad dodatkowym źródłem ciepła ale już na wstępie zapomina,że ten dodatek musi być dopasowany i dobrze przemyślany by spełniał w naszym domu swoja rolę.Nie tylko kasa jest najważniejsza."Konia z rzędem temu...."co przyzna się ,że źle wybrał dodatkowe źródło ciepła i ,że w ogóle jest mu nieprzydatne..............Jak widać ma już i solary i kondensata ale coś mu szepce by mieć jeszcze racjonalne, oplacalne , przyszlosciowe - zródlo cieplo Ja to bym miał pytanie z jeszcze innej bajki.Jak już takowe ktoś mu wskaże jak je wkomponuje w domek bo domniemam ,że skoro ma solary i kondensata to chałupa stoi na dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.05.2011 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 ..............Pomyśl logicznie , czy tańszy będzie opał przed przetworzeniem (drewno) czy wymagający dodatkowych nakładów pracy , dodatkowej energii i specjalnej logistyki dostaw - pellet ? eniu nie dziw mu się chłopina chce ustrzelić najlepsze urządzenie by mieć spokojną przyszłość to się nad tym nie zastanawia.Sam przeca mam solary (wpięte dodatkowo w CO) ,PG,KZPłW (wpięty do WCWU) i palę drewnem ale dla przypomnienie alternatywnym paliwem czyli brykietem z węgla kamiennego.To co bym zmienił i tu znowu ukłon w stronę foresta to jakiś lepszy wkład także przemyślany i dopasowany do wymogów stawianych przez np. kubaturę itp mego domciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.05.2011 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 zaraz ten post wykasuje ale nigdzie nie mogę nic napisać bo blokuje mnie problem po stronie FM.Czy wy także macie to samo?????? Database errorThe Forum Murator database has encountered a problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 23.05.2011 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Ja również nie mogę odczytać niektórych tematów. Jakiż błąd bazy danych...Jedyne wyjście to poczekać, aż programiści zatrudnieni w muratorze go usuną.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 23.05.2011 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Witam. ale chce miec kominek , albo piec CO ( bo to wychodzi cenowo najtaniej ) a i moze pompa ciepla wyjdzie taniej ( i nie trzeba biegac , pilnowac ) Mochitto - zastanów się najsampierw po co Ci tak właściwie kominek? Jeżeli patrzysz na to tylko pod kątem ekonomiki i "taniości" ogrzewania, to go sobie na samym początku odpuść. Jest dużo tańszych od niego rozwiązań. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 23.05.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 tak sie zastanawiam nad kominkiem Kominek ISKIERKA LUX http://www.inotec.ovh.org/index.php?option=com_content&view=article&id=87&Itemid=44&lang=pl ale załamał mnie monter bo wyliczył mi tyle samo za robocizne i dodatki ok 6000 zł. Jestem lekko podłamany i sie zastanawiam jak obiąc koszty? Da sie jakos ? Pewnie nie. A moze te piece na pellet ? Sam nie wiem co robic. Wiesz ,na forum jednym z głównych problemów to pisanie i czytanie ze zrozumieniem. Sam często się na tym łapię , że odpowiadam nie na temat i dopiero kolejne posty doprowadzają do wzajemnego zrozumienia "o co chodzi" . Niestety najczęściej uprzedzenia powodują ,że do kolejnych postów nie dochodzi...Albo dyskusja zaczyna dotyczyć tego ,że nick "eniu" jest be , a inne są cacy Niepotrzebnie wyjechałeś z tym biadoleniem na ceny ,wprowadzając nas w błąd . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 23.05.2011 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 (edytowane) A może coś takiego? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?153597-JAK-M%C4%84DRZE-I-TANIO-OGRZA%C4%86-MA%C5%81Y-DOM/page25 w poscie #483 opisałem krótko o co chodzi z pieco kominkiem Edytowane 23 Maja 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annndrzej 25.05.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 też jestem przed wyborem kominka z płaszczem wodnym - widziałem działającą 8 kw Byrski całkiem znajomy sobie chwali - grzeje 100 m2 - cena z automatyką pod układ zamknięty - pogadałem z instalatorem - za 4600 netto z montażem wydaje się całkiem korzystnie - oczywiście jeszcze dojdzie materiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house4live 25.05.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Co do kominków z płaszczem wodnym, szczerze polecam produkty Lechmy.Ponadto dla uzyskania lepszego efektu z kominka z płaszczem wodnym radziłbym połączyć go z zbiornikiem buforowym. Dodatkowo pod taki zbiornik można podłączyć solary czy piec miałowo-węglowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 25.05.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Witam.Co Cię tak w nich zachwyciło?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house4live 25.05.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Ogólnie za w miarę przyzwoitą cenę, otrzymujemy dobry produkt. W standardzie jest chłodnica płaszcza wodnego. Sprzedają wkłady, które mogą pracować zarówno w systemie otwartym jak i w systemie zamkniętym. Posiadają TUV:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 25.05.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Witam.Hmm ... wypada uszanować Twoje zdanie ... chociaż mam całkiem inne.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwek.k 26.05.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 zgadzam się, Lechma niestety to przecież raczej niska półka, ani to sprawne, ani to ładne, Byrski przynajmniej ma imponującą pojemność płaszcza, która przedkłada się na spalanie drewna i szybkość uzyskania ciepła. Trochę tego sprzedałem, nie mam zastrzeżeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi08 26.05.2011 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Witam Jestem użytkownikiem wkładu wodnego Firmy BYRSKI 20kW narożny i muszę Wam powiedzieć, że naprawdę super wkład.Bardzo jestem zadowolony i szczerze polecam. W sezonie grzewczym spaliłem w nim raptem 15 metrów drewna przy 200m2 powierzchni użytkowej domku i wogóle nie włączaliśmy pieca gazowego i do tego ciepła woda z bufora 1000l. Jeśli ktoś stoi przed wyborem zakupu wkładu to polecam Byrskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.05.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Witam Jestem użytkownikiem wkładu wodnego Firmy BYRSKI 20kW narożny i muszę Wam powiedzieć, że naprawdę super wkład. Bardzo jestem zadowolony i szczerze polecam. W sezonie grzewczym spaliłem w nim raptem 15 metrów drewna przy 200m2 powierzchni użytkowej domku i wogóle nie włączaliśmy pieca gazowego i do tego ciepła woda z bufora 1000l. Jeśli ktoś stoi przed wyborem zakupu wkładu to polecam Byrskiego. I uważasz ,że to dobre osiągi??? 15 m3 x 170 zyla daje kwotę = 2550 zyla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwek.k 27.05.2011 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Oczywiście, nawet uważam że to świetny wynik. Po pierwsze 15 m3 x 130 zł, bo po tyle kupujemy drzewo, wystarczy sprowadzić dużą ilość dla kilku osób a nie 170 zł, to już Ci daje 1950 zł, podziel to przez 7 m-cy tj 278,60 m- cznie za 24 stopnie w domu 200 mkw + cały czas gorąca woda dla 5 osób. Świeży dom, jeszcze nie ocieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi08 27.05.2011 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Brawo Sylwek.K widzę że mamy identyczne zdanie i nie tylko ! Mi się udało kupić 40m3 drewna po 100zł za metr buczyny.Ten kominek Byrskiego naprawdę super mi się sprawdza. Ekonomia po pierwszym sezonie odczuwalna.Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 27.05.2011 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Realne zużycie drewna zależy od sprawności kominka .. znam takich co spalili 18-20 metrów w sezonie i są zadowoleni z "ekonomicznego wkładu":D O takim drobnym szczególe jak wilgotność drewna nawet nie wspomnę . Dobry wodny wkład kominkowy , dobrze/ fachowo zainstalowany , odpowiednio dobrany pod względem mocy płaszcza wodnego jest naprawdę ekonomicznym źródłem ciepła . Najczęściej obserwowanym przez nas błędem w kominkach wodnych jest przewymiarowanie mocy w stosunku do realnego zapotrzebowania .. i zaczyna się cyrk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts