Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje kompletny kominek z płaszczem wodnym???

ostros0204

Recommended Posts

tak sie zastanawiam nad kominkiem Kominek ISKIERKA LUX

http://www.inotec.ovh.org/index.php?option=com_content&view=article&id=87&Itemid=44&lang=pl

ale załamał mnie monter bo wyliczył mi tyle samo za robocizne i dodatki ok 6000 zł.

Jestem lekko podłamany i sie zastanawiam jak obiąc koszty?

Da sie jakos ? Pewnie nie.

A moze te piece na pellet ?

Sam nie wiem co robic.

Pieniądze są po to by je wydawać. Jeśli boisz się je wydawać,

to sprzedaj rozpoczęta budowę i wróć do bloku. Będziesz miał

święty spokój , nie będziesz wyrywać sobie włosów przy

każdej konieczności podejmowania decyzji. Tym bardziej ,że

wtedy wydaje się je jeszcze mniej racjonalnie "wpadając

z deszczu pod rynnę". Takim pomysłem wydają mi się pelety.

Pomyśl logicznie , czy tańszy będzie opał przed przetworzeniem

(drewno) czy wymagający dodatkowych nakładów pracy ,

dodatkowej energii i specjalnej logistyki dostaw - pellet ?

Edytowane przez eniu

• Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przechodzisz ze skrajnosci w skrajnosc.

Ja mam na mysli racjonalne, oplacalne , przyszlosciowe - zródlo cieplo

Bo mam solary, mam piec kondensacyjny, ale chce miec kominek , albo piec CO ( bo to wychodzi cenowo najtaniej ) a i moze pompa ciepla wyjdzie taniej ( i nie trzeba biegac , pilnowac )

Ale prosze tu o pomoc w wyborze moze czegos innego , ciekawego.

Skoro FM i temat o kominku z płaszczem wodnym z oczywistych oczywistości ,najlepiej by zabierali głos ci którzy takowy już użytkują.Kolega wyżej zastanawia się nad dodatkowym źródłem ciepła ale już na wstępie zapomina,że ten dodatek musi być dopasowany i dobrze przemyślany by spełniał w naszym domu swoja rolę.Nie tylko kasa jest najważniejsza."Konia z rzędem temu...."co przyzna się ,że źle wybrał dodatkowe źródło ciepła i ,że w ogóle jest mu nieprzydatne..............Jak widać ma już i solary i kondensata ale coś mu szepce by mieć jeszcze

racjonalne, oplacalne , przyszlosciowe - zródlo cieplo

Ja to bym miał pytanie z jeszcze innej bajki.Jak już takowe ktoś mu wskaże jak je wkomponuje w domek bo domniemam ,że skoro ma solary i kondensata to chałupa stoi na dobre.

..............Pomyśl logicznie , czy tańszy będzie opał przed przetworzeniem

(drewno) czy wymagający dodatkowych nakładów pracy ,

dodatkowej energii i specjalnej logistyki dostaw - pellet ?

eniu nie dziw mu się chłopina chce ustrzelić najlepsze urządzenie by mieć spokojną przyszłość to się nad tym nie zastanawia.Sam przeca mam solary (wpięte dodatkowo w CO) ,PG,KZPłW (wpięty do WCWU) i palę drewnem ale dla przypomnienie alternatywnym paliwem czyli brykietem z węgla kamiennego.To co bym zmienił i tu znowu ukłon w stronę foresta to jakiś lepszy wkład także przemyślany i dopasowany do wymogów stawianych przez np. kubaturę itp mego domciu.

Witam.

ale chce miec kominek , albo piec CO ( bo to wychodzi cenowo najtaniej ) a i moze pompa ciepla wyjdzie taniej ( i nie trzeba biegac , pilnowac )

Mochitto - zastanów się najsampierw po co Ci tak właściwie kominek? Jeżeli patrzysz na to tylko pod kątem ekonomiki i "taniości" ogrzewania, to go sobie na samym początku odpuść. Jest dużo tańszych od niego rozwiązań.

Pozdrawiam.

tak sie zastanawiam nad kominkiem Kominek ISKIERKA LUX

http://www.inotec.ovh.org/index.php?option=com_content&view=article&id=87&Itemid=44&lang=pl

ale załamał mnie monter bo wyliczył mi tyle samo za robocizne i dodatki ok 6000 zł.

Jestem lekko podłamany i sie zastanawiam jak obiąc koszty?

Da sie jakos ? Pewnie nie.

A moze te piece na pellet ?

Sam nie wiem co robic.

Wiesz ,na forum jednym z głównych problemów to pisanie i czytanie

ze zrozumieniem. Sam często się na tym łapię , że odpowiadam nie

na temat i dopiero kolejne posty doprowadzają do wzajemnego

zrozumienia "o co chodzi" . Niestety najczęściej uprzedzenia

powodują ,że do kolejnych postów nie dochodzi...Albo dyskusja zaczyna

dotyczyć tego ,że nick "eniu" jest be , a inne są cacy :D

Niepotrzebnie wyjechałeś z tym biadoleniem na ceny ,wprowadzając

nas w błąd . :)

też jestem przed wyborem kominka z płaszczem wodnym - widziałem działającą 8 kw Byrski całkiem znajomy sobie chwali - grzeje 100 m2 - cena z automatyką pod układ zamknięty - pogadałem z instalatorem - za 4600 netto z montażem wydaje się całkiem korzystnie - oczywiście jeszcze dojdzie materiał

zgadzam się, Lechma niestety to przecież raczej niska półka, ani to sprawne, ani to ładne, Byrski przynajmniej ma imponującą pojemność płaszcza, która przedkłada się na spalanie drewna i szybkość uzyskania ciepła. Trochę tego sprzedałem, nie mam zastrzeżeń

Witam

Jestem użytkownikiem wkładu wodnego Firmy BYRSKI 20kW narożny i muszę Wam powiedzieć, że naprawdę super wkład.

Bardzo jestem zadowolony i szczerze polecam. W sezonie grzewczym spaliłem w nim raptem 15 metrów drewna przy 200m2 powierzchni użytkowej domku i wogóle nie włączaliśmy pieca gazowego i do tego ciepła woda z bufora 1000l. Jeśli ktoś stoi przed wyborem zakupu wkładu to polecam Byrskiego.

Witam

Jestem użytkownikiem wkładu wodnego Firmy BYRSKI 20kW narożny i muszę Wam powiedzieć, że naprawdę super wkład.

Bardzo jestem zadowolony i szczerze polecam. W sezonie grzewczym spaliłem w nim raptem 15 metrów drewna przy 200m2 powierzchni użytkowej domku i wogóle nie włączaliśmy pieca gazowego i do tego ciepła woda z bufora 1000l. Jeśli ktoś stoi przed wyborem zakupu wkładu to polecam Byrskiego.

I uważasz ,że to dobre osiągi??? 15 m3 x 170 zyla daje kwotę = 2550 zyla.

Oczywiście, nawet uważam że to świetny wynik. Po pierwsze 15 m3 x 130 zł, bo po tyle kupujemy drzewo, wystarczy sprowadzić dużą ilość dla kilku osób a nie 170 zł, to już Ci daje 1950 zł, podziel to przez 7 m-cy tj 278,60 m- cznie za 24 stopnie w domu 200 mkw + cały czas gorąca woda dla 5 osób. Świeży dom, jeszcze nie ocieplony.

Brawo Sylwek.K widzę że mamy identyczne zdanie i nie tylko ! Mi się udało kupić 40m3 drewna po 100zł za metr buczyny.

Ten kominek Byrskiego naprawdę super mi się sprawdza. Ekonomia po pierwszym sezonie odczuwalna.

Polecam

Realne zużycie drewna zależy od sprawności kominka .. znam takich co spalili 18-20 metrów w sezonie i są zadowoleni z "ekonomicznego wkładu":D O takim drobnym szczególe jak wilgotność drewna nawet nie wspomnę . Dobry wodny wkład kominkowy , dobrze/ fachowo zainstalowany , odpowiednio dobrany pod względem mocy płaszcza wodnego jest naprawdę ekonomicznym źródłem ciepła . Najczęściej obserwowanym przez nas błędem w kominkach wodnych jest przewymiarowanie mocy w stosunku do realnego zapotrzebowania .. i zaczyna się cyrk :yes: