Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje kompletny kominek z płaszczem wodnym???

ostros0204

Recommended Posts

Jak by ktoś z was miał taki mniej wiecej zestaw jakieś szczegóły poprosze ;) koszty poszczególnych elementów - zespołów i montażu . Powierzchnia użytkowa domu 95 metrów

1. Kominek z płaszczem wodnym np. LECHMA lub jakieś z Kratki lub Makroterm

2. Zasobnik ciepłej wody z 2 węzownicami, który zapewni dodatkowy odbiór ciepła z kominka i go zmagazynuje.

3. sterowanie kominkiem TATAREK

4. piec kondensacyjne gazowy.

5. co jeszcze potrzeba

I dlaczego nie makroterm

• Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jesteś zadowolony z takiego typu ogrzewania ? Czy w moim przypadku pow uzytkowa 95 metrów jest sens kominek z płaszczem wodnym montować , bo to droga inwestycja a oszczędności raptem niewielkie. I jak się sprawuje w sezonie grzewczym możesz zdradzić jak często dokładasz i jak długo palisz /

Jestem bardzo zadowolony.Czy warto montować kominek z PW na 95m2?Nie wiem czy warto.Ja patrzyłem bardziej na posiadanie alternatywnego żródła ciepła.Zawsze mieszkałem w bloku i zawsze chciałem mieć dom z kominkiem.A jak kominek to niech grzeje cały dom a nie tylko salon.Mam znajomego który posiada kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza i narzeka na suche powietrze i brudne ściany przy anemostatach.Co do palenia w kominku to różnie to z tym bywa.Nie ukrywam że w 70% korzystam z gazu niż drewna,ponieważ większość czasu spędzam za granicą a dla żony jest to bardziej wygodne.Ogólnie super sprawa a dokładać trzeba według potrzeby.Trudno określić jak często i ile?Ten klimat i ciepło warte jest każdych pieniędzy:-)

• 3 weeks później...
Jak by ktoś z was miał taki mniej wiecej zestaw jakieś szczegóły poprosze ;) koszty poszczególnych elementów - zespołów i montażu . Powierzchnia użytkowa domu 95 metrów

1. Kominek z płaszczem wodnym np. LECHMA lub jakieś z Kratki lub Makroterm

2. Zasobnik ciepłej wody z 2 węzownicami, który zapewni dodatkowy odbiór ciepła z kominka i go zmagazynuje.

3. sterowanie kominkiem TATAREK

4. piec kondensacyjne gazowy.

5. co jeszcze potrzeba

I dlaczego nie makroterm

U mnie Makroterm pracuje już 2 sezon z kotłem gazowym Vitodens i kolektorami słonecznymi. Chciałem robić instalację na buforze do c.o. ale w ostateczności zdecydowałem się na ich integrator. Na całośc z instalacją musisz mieć ok 40tyś.

• 11 months później...

właśnie mam CTM polonia od czterech lat , jak narazie spisuje się nie żle .Cena 6 tys plus 2 tys sterownik(komputer).Ogrzewa dom o pow.135m kw.moc kominka 16 kw.Kominek pracuje w systemie zamkniętym (ciśnienowym)ze zbiornikiem wyrównawczym,oraz pompa obiegowa z zaworem różnicowym.W instalacji mam glokol.W instalacji szeregowo mam podpięty piec CO elektryczny programowalny 12 kw (używany sporadycznie z racji ceny energi )oraz do CWU używam również kolektory słoneczne(zbiornik 300 ltr z podwójną wężownicą).

Kominek posiada system zabezpieczenia do schładzania glikolu przez wężownicę z zaworem" termicznym".Jedyny mankament to brudna szyba i konieczność czyszczenia w miarę często.Polecam również system UPS do awaryjnego zasilania pompy obiegowej.

Kominek posiada system zabezpieczenia do schładzania glikolu przez wężownicę z zaworem" termicznym".Jedyny mankament to brudna szyba i konieczność czyszczenia w miarę często.Polecam również system UPS do awaryjnego zasilania pompy obiegowej.

Aktualnie brudzenie szyby, dyskwalifikuje kominek jako urządzenie grzewcze instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych - salonach....

Na podstawie rozmów z klientami wiem, że oprócz walorów grzewczych istotną i bardzo ważną sprawą jest czysta szyba. Bo głównie przecież dla atmosfery poświęcają miejsce w salonie, aby zainstalować tam kominek. Właśnie ta atmosfera wynikająca z widoku palącego się drewna, wymusza zgodę na domownikach, aby nosić drewno, rozpalać w kominku, czyścić go.

Przecież aby ogrzać dom wystarczy zainstalować kocioł na dowolne paliwo w pomieszczeniu brudnym gospodarczym (kotłowni). JEST TO NIERAZ O WIELE TAŃSZE ROZWIĄZANIE, nie trzeba nosić drewna do salonu, itp.

Edytowane przez bohusz

Aktualnie brudzenie szyby, dyskwalifikuje kominek jako urządzenie grzewcze instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych - salonach....

Na podstawie rozmów z klientami wiem, że oprócz walorów grzewczych istotną i bardzo ważną sprawą jest czysta szyba. Bo głównie przecież dla atmosfery poświęcają miejsce w salonie, aby zainstalować tam kominek. Właśnie ta atmosfera wynikająca z widoku palącego się drewna, wymusza zgodę na domownikach, aby nosić drewno, rozpalać w kominku, czyścić go.

Przecież aby ogrzać dom wystarczy zainstalować kocioł na dowolne paliwo w pomieszczeniu brudnym gospodarczym (kotłowni). JEST TO NIERAZ O WIELE TAŃSZE ROZWIĄZANIE, nie trzeba nosić drewna do salonu, itp.

Dla mnie to jest klucz -czysta szyba

Sam zamierzam kupić wkład z płaszczem wodnym ale nie znalazłem rzetelnych informacji dotyczących wkładu, który pozwala oglądać ogień.

Powierzchnia domu ~280m2. Nie ma możliwości DGP. Na razie mam jakiś zwykły wkład.

czy ktoś jest w stanie powiedzieć z doświadczenia, ze któryś to gwarantuje? Oczywiście drewno sezonowane itd.

pozdrawiam

harryON

Dla mnie to jest klucz -czysta szyba

Sam zamierzam kupić wkład z płaszczem wodnym ale nie znalazłem rzetelnych informacji dotyczących wkładu, który pozwala oglądać ogień.

Powierzchnia domu ~280m2. Nie ma możliwości DGP. Na razie mam jakiś zwykły wkład.

czy ktoś jest w stanie powiedzieć z doświadczenia, ze któryś to gwarantuje? Oczywiście drewno sezonowane itd.

pozdrawiam

harryON

Najlepszą gwarancją, byłoby zobaczyć wkład kominkowy rozpalony, A NAWET SAMEMU GO CHWILĘ POOBSŁUGIWAĆ.

Są takie możliwości w niektórych salonach.

Pozdrawiam

kominki BOHUSZ

Witam.

czy ktoś jest w stanie powiedzieć z doświadczenia, ze któryś to gwarantuje?

Takich palenisk jest mnóstwo ...

Ale nikt Ci nie zagwarantuje że np. obsługa takiego wkłądu będzie z Twojej strony prawidłowa. Albo że będziesz chciał wykonać resztę systemu grzewczego prawidłowo pod względem jego doboru do paleniska i jego walorów użytkowych.

Od "dupy strony" się zabierasz za to - najpierw cała reszta, a na samym końcu dobranie do tego wkładu ...

Czy możliwym jest instalacja kominka ze wszystkim za 8 tysięcy zł?

Oczywiście ... ale to "wszystko" może się okazać akurat w twoim przypadku "niczym" ...

Pozdrawiam.