akumulator 23.08.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Jak by ktoś z was miał taki mniej wiecej zestaw jakieś szczegóły poprosze koszty poszczególnych elementów - zespołów i montażu . Powierzchnia użytkowa domu 95 metrów 1. Kominek z płaszczem wodnym np. LECHMA lub jakieś z Kratki lub Makroterm 2. Zasobnik ciepłej wody z 2 węzownicami, który zapewni dodatkowy odbiór ciepła z kominka i go zmagazynuje. 3. sterowanie kominkiem TATAREK 4. piec kondensacyjne gazowy. 5. co jeszcze potrzeba I dlaczego nie makroterm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziej3city 25.08.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 U mnie kominek z PW Romotop KV 6.6.2 TV+kocioł kondensat Saunier Duval Thema Condens F AS 18 E+zasobnik 120L+sterownik EcoKom 200 Basis+120m2 podłogówki wyszło około 36tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akumulator 25.08.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Jesteś zadowolony z takiego typu ogrzewania ? Czy w moim przypadku pow uzytkowa 95 metrów jest sens kominek z płaszczem wodnym montować , bo to droga inwestycja a oszczędności raptem niewielkie. I jak się sprawuje w sezonie grzewczym możesz zdradzić jak często dokładasz i jak długo palisz / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziej3city 25.08.2013 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Jestem bardzo zadowolony.Czy warto montować kominek z PW na 95m2?Nie wiem czy warto.Ja patrzyłem bardziej na posiadanie alternatywnego żródła ciepła.Zawsze mieszkałem w bloku i zawsze chciałem mieć dom z kominkiem.A jak kominek to niech grzeje cały dom a nie tylko salon.Mam znajomego który posiada kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza i narzeka na suche powietrze i brudne ściany przy anemostatach.Co do palenia w kominku to różnie to z tym bywa.Nie ukrywam że w 70% korzystam z gazu niż drewna,ponieważ większość czasu spędzam za granicą a dla żony jest to bardziej wygodne.Ogólnie super sprawa a dokładać trzeba według potrzeby.Trudno określić jak często i ile?Ten klimat i ciepło warte jest każdych pieniędzy:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prazio 10.09.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Jak by ktoś z was miał taki mniej wiecej zestaw jakieś szczegóły poprosze koszty poszczególnych elementów - zespołów i montażu . Powierzchnia użytkowa domu 95 metrów 1. Kominek z płaszczem wodnym np. LECHMA lub jakieś z Kratki lub Makroterm 2. Zasobnik ciepłej wody z 2 węzownicami, który zapewni dodatkowy odbiór ciepła z kominka i go zmagazynuje. 3. sterowanie kominkiem TATAREK 4. piec kondensacyjne gazowy. 5. co jeszcze potrzeba I dlaczego nie makroterm U mnie Makroterm pracuje już 2 sezon z kotłem gazowym Vitodens i kolektorami słonecznymi. Chciałem robić instalację na buforze do c.o. ale w ostateczności zdecydowałem się na ich integrator. Na całośc z instalacją musisz mieć ok 40tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adziubich 19.08.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 właśnie mam CTM polonia od czterech lat , jak narazie spisuje się nie żle .Cena 6 tys plus 2 tys sterownik(komputer).Ogrzewa dom o pow.135m kw.moc kominka 16 kw.Kominek pracuje w systemie zamkniętym (ciśnienowym)ze zbiornikiem wyrównawczym,oraz pompa obiegowa z zaworem różnicowym.W instalacji mam glokol.W instalacji szeregowo mam podpięty piec CO elektryczny programowalny 12 kw (używany sporadycznie z racji ceny energi )oraz do CWU używam również kolektory słoneczne(zbiornik 300 ltr z podwójną wężownicą).Kominek posiada system zabezpieczenia do schładzania glikolu przez wężownicę z zaworem" termicznym".Jedyny mankament to brudna szyba i konieczność czyszczenia w miarę często.Polecam również system UPS do awaryjnego zasilania pompy obiegowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 20.08.2014 04:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 (edytowane) Kominek posiada system zabezpieczenia do schładzania glikolu przez wężownicę z zaworem" termicznym".Jedyny mankament to brudna szyba i konieczność czyszczenia w miarę często.Polecam również system UPS do awaryjnego zasilania pompy obiegowej. Aktualnie brudzenie szyby, dyskwalifikuje kominek jako urządzenie grzewcze instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych - salonach.... Na podstawie rozmów z klientami wiem, że oprócz walorów grzewczych istotną i bardzo ważną sprawą jest czysta szyba. Bo głównie przecież dla atmosfery poświęcają miejsce w salonie, aby zainstalować tam kominek. Właśnie ta atmosfera wynikająca z widoku palącego się drewna, wymusza zgodę na domownikach, aby nosić drewno, rozpalać w kominku, czyścić go. Przecież aby ogrzać dom wystarczy zainstalować kocioł na dowolne paliwo w pomieszczeniu brudnym gospodarczym (kotłowni). JEST TO NIERAZ O WIELE TAŃSZE ROZWIĄZANIE, nie trzeba nosić drewna do salonu, itp. Edytowane 20 Sierpnia 2014 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harryON 25.08.2014 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Aktualnie brudzenie szyby, dyskwalifikuje kominek jako urządzenie grzewcze instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych - salonach.... Na podstawie rozmów z klientami wiem, że oprócz walorów grzewczych istotną i bardzo ważną sprawą jest czysta szyba. Bo głównie przecież dla atmosfery poświęcają miejsce w salonie, aby zainstalować tam kominek. Właśnie ta atmosfera wynikająca z widoku palącego się drewna, wymusza zgodę na domownikach, aby nosić drewno, rozpalać w kominku, czyścić go. Przecież aby ogrzać dom wystarczy zainstalować kocioł na dowolne paliwo w pomieszczeniu brudnym gospodarczym (kotłowni). JEST TO NIERAZ O WIELE TAŃSZE ROZWIĄZANIE, nie trzeba nosić drewna do salonu, itp. Dla mnie to jest klucz -czysta szyba Sam zamierzam kupić wkład z płaszczem wodnym ale nie znalazłem rzetelnych informacji dotyczących wkładu, który pozwala oglądać ogień. Powierzchnia domu ~280m2. Nie ma możliwości DGP. Na razie mam jakiś zwykły wkład. czy ktoś jest w stanie powiedzieć z doświadczenia, ze któryś to gwarantuje? Oczywiście drewno sezonowane itd. pozdrawiam harryON Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adameuszek 25.08.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Czy możliwym jest instalacja kominka ze wszystkim za 8 tysięcy zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 25.08.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Dla mnie to jest klucz -czysta szyba Sam zamierzam kupić wkład z płaszczem wodnym ale nie znalazłem rzetelnych informacji dotyczących wkładu, który pozwala oglądać ogień. Powierzchnia domu ~280m2. Nie ma możliwości DGP. Na razie mam jakiś zwykły wkład. czy ktoś jest w stanie powiedzieć z doświadczenia, ze któryś to gwarantuje? Oczywiście drewno sezonowane itd. pozdrawiam harryON Najlepszą gwarancją, byłoby zobaczyć wkład kominkowy rozpalony, A NAWET SAMEMU GO CHWILĘ POOBSŁUGIWAĆ. Są takie możliwości w niektórych salonach. Pozdrawiam kominki BOHUSZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 25.08.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 u mnie można "na sucho" po obsługiwać jedynie piecyk na pellet lub piecyk na drewno mam uruchomiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 27.08.2014 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Witam. czy ktoś jest w stanie powiedzieć z doświadczenia, ze któryś to gwarantuje? Takich palenisk jest mnóstwo ... Ale nikt Ci nie zagwarantuje że np. obsługa takiego wkłądu będzie z Twojej strony prawidłowa. Albo że będziesz chciał wykonać resztę systemu grzewczego prawidłowo pod względem jego doboru do paleniska i jego walorów użytkowych. Od "dupy strony" się zabierasz za to - najpierw cała reszta, a na samym końcu dobranie do tego wkładu ... Czy możliwym jest instalacja kominka ze wszystkim za 8 tysięcy zł? Oczywiście ... ale to "wszystko" może się okazać akurat w twoim przypadku "niczym" ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 30.08.2014 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 280 metrów powierzchni do ogrzania ..ale ile kw ? Zależnie od tego jak ocieplony jest dany budynek może to być np 16kWh lub 20kWh .......... Dobór paleniska zaczynamy od określenia ile kW potrzebujemy co godzinę aby pokryć straty ciepła .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts