revalidon 18.05.2010 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Znalazłem taki artykuł: http://www.muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-gazowe/gaz-w-domu,26_2977.html który mówi, że rurze gazowej nie wolno iść przez fundament lub pod fundamentem... Jak zatem powinna iść rura od szafki gazowej umiejscowionej w ogrodzeniu...? Jak ona ma minąć fundament ogrodzenia..? Cos tu mi nie pasuje, skoro nie pod fundamentem ani przez fundament to tylko w powietrzu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 19.05.2010 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 (edytowane) Należy zostawić odpowiednie miejsce w fundamencie rurę osłonową lub safkę wysunąć za ogrodenie do wewnątrz działki Zakaz dotyczący fundamentów odnosi się przedewszystkim wejścia do budynku Po ścianie budynku i wejście ponad poziomem terenu - dopuszczalne jest schowanie w ścianie po spełnieniu odpowiednich zabezpieczeń antykorozyjnych - rura tylko stalowa Na instalację wewnętrzną musi być zrobiony projekt i pozwolenie na budowe Projektant zaproponuje odpowiednie rozwiązanie W okolicach Poznania mogę pomóc pozdr Piotr Edytowane 19 Maja 2010 przez Piotr G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 19.05.2010 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Po ścianie budynku i wejście ponad poziomem terenu - dopuszczalne jest schowanie w ścianie po spełnieniu odpowiednich zabezpieczeń antykorozyjnych - rura tylko stalowa pozdr Piotr A to nie lepsza będzie żółta PCV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 19.05.2010 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 (edytowane) stalowa i żadna inna na budynku PE żółtą (PCV to kanalizacyjne rury) bardzo łatwo uszkodzić, przewiercić - 0,5 m od budynku już stalowa ! Piotr Edytowane 19 Maja 2010 przez Piotr G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 19.05.2010 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 stalowa i żadna inna na budynku PE żółtą (PCV to kanalizacyjne rury) bardzo łatwo uszkodzić, przewiercić - 0,5 m od budynku już stalowa ! Piotr Zaraz, zaraz Ty robisz w rurze stalowej bo inaczej nie wolno czy tak po prostu wolisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 19.05.2010 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Nie w rurze tylko przejście na stal i dalej już rura stalowa spawana dopiero wewnątrz budynku mażna stosować miedź. Nie wolę tylko przepisy jasno to określają min 0,5 m przed budynkiem w ziemi musi byś rura stalowa bez szwu. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 19.05.2010 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Nie w rurze tylko przejście na stal i dalej już rura stalowa spawana dopiero wewnątrz budynku mażna stosować miedź. Nie wolę tylko przepisy jasno to określają min 0,5 m przed budynkiem w ziemi musi byś rura stalowa bez szwu. Piotr To dlaczego gazowania prowadziła rurociąg ten w drodze na osiedlu w żółtej rurze PE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 19.05.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 pół metra przed budynkiem to nie droga na osiedlu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 19.05.2010 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Piotr G dlaczego napisałeś, że wewnątrz tylkostalowa rura. Czy źle mi się kojarzy, że też możebyć miedziana lutowana twardym lutem?A drugie pytanie - na zachodzie produkują rury pex.Gdzie je stosują i czy u nas są one zabronione?Ostatecznie chyba w unii jesteśmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 19.05.2010 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 mapisałem że wew. można stosować miedź Nie słyszałem o PEX ach do gazu - w przypadku pożaru wszystko płynie od temperatury i się rozszczelnia - i jest dramat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 19.05.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 do gazu w gruncie może być PE żółta lub stal spawana,przy wejściu do budynku PE powinno tak jak napisał Piotr G przejść na rurę stalową, która wychodzi na ścianę budynku jako podejście do gazomierza,rura miedziana zgodnie z przepisami może być jedynie w budynku,a Unia nie ma nic do tych przepisów,z resztą z tego co wiem,pex ,w żadnym kraju UE nie jest dopuszczony do gazu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 19.05.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Piotr G - niedokładnie czytałem i dlatego niezauważyłem tej miedzi w Twojej wypowiedzi. Podaje dla Was stronę fabryki Henco w Belgii.Przewińcie do 16-tej strony na koniec pdf-u. http://www.henco.be/5productoverview/upload/Ch01_Pipes.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 19.05.2010 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 ciekawe - ale u nas wieki miną i nie wiem jakie są warunki stosowania - u U NAS NIE MOŻNA A teksty z unią nic nie pomogą bo gazownicy nie zagazują mi instalacji i ci mi po tym że im udowodnię Kominy z PP do kondensatów też można a kominiarz nie da protokołu - i co mi po tym że można My musimy (wykonawcy instalarorzy) stosować się do przepisów i wytycznych danego zakładu gazowniczego - oni tu rządzą pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 19.05.2010 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 do gazu w gruncie może być PE żółta lub stal spawana, przy wejściu do budynku PE powinno tak jak napisał Piotr G przejść na rurę stalową, która wychodzi na ścianę budynku jako podejście do gazomierza, rura miedziana zgodnie z przepisami może być jedynie w budynku, a Unia nie ma nic do tych przepisów, z resztą z tego co wiem, pex ,w żadnym kraju UE nie jest dopuszczony do gazu, Zaraz a gdzie powinien być gazomierz na ścianie budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 20.05.2010 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 może być w ogrodzeniu lub na ścianie budynku,w przypadku gdy jest w ogrodzeniu a od ogrodzenia do domu jest więcej niż 10 m, to trzeba na budynku założyć zawór odcinający Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 20.05.2010 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 jeżeli w miastach buduje się z lokalami usługowymi na parterze i linia zabudowy jast równa z granicą dzialki to może być na budynku, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts