Tomek_W 19.05.2010 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Witam.Szukam w archiwum, ale niewiele mogę znaleźć. Spotkałem się z opinią, że w przypadku zastosowania kotła na eko-groszek (czy też innego na paliwo stałe) nie powinno się opierać tylko na ogrzewaniu podłogowym w całym domu.Jako niskotemperaturowe nie odbierze wystarczającej ilości ciepła z kotła, a to z kolei źle wpływa na jego pracę.Podobno zastosowanie w części pomieszczeń zwykłych grzejników rozwiązuje problem.Jak sądzicie?Z góry dziękuję i pozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 19.05.2010 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 ja mam rzeczywiscie groch i łączoną podłogówkę z grzejnikami. natomiast mój sasiąd ma tylko i wyłącznie podłogówke, po 2 sezonach u nas obu podobne zużycie groszku (utrzymywana temperatura i parametry domów tez podobne), u żadnego nie wystąpiły problemy techniczne... kiedys rzeczywiscie czytale ze kotly na paliwa stale sa mnie ekonomiczne przy insatalcji podlogowe, ale powyzszy przyklad raczej tego nie potwierdza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.05.2010 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 W takim temacie większą pomoc uzyskasz od instalatora. Generalnie jednak można zastosowac bufor np.1000litrów zwany też akumulatorem ciepła a dopiero z niego sterować dalszą częścią układu. Czyli kociol pracuje np. na 60st.c ładując ten bufor, między kotłem a buforem mamy pompę zarządzaną ze sterownika kotła. Za buforem jest juz wykonanie układu na dom np. tej podłogówki z odpowiednimi zaworami, pompami i ewentualnym osobnym sterownikiem odpowiedzialnym za temperature po drugiej stronie bufora. Bufor może być kombinowany np. jeden zasobnik o łącznej pojemności 1000L z czego wewnątrz 250litrów to bojler- zasobnik ciepłej wody uzytkowej, zład 750litrów pełni rolę bufora ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_W 19.05.2010 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Dzięki za odpowiedzi.Jeśli chodzi o wariant z buforem to pełna zgoda. Co jednak gdy takowego nie ma i całe ciepło ma iść bezpośrednio na podłogówkę?Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 19.05.2010 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Tu nie jest problemem moc kotła tylko temp. w jakich pracuje !Zamiast bufora 1000 L możesz postawić mniejszy zbiornik, np. 200-300 L który będzie pełnił funkcję sprzęgła.Tylko że razem z zasobnikiem cwu będą już 2 zbiorniki w kotłowni a koszt niewiele niższy.Jak już się uparłeś na takie rozwiązanie to najsensowniejszy będzie duży bufor z wężownica/zbiornikiem cwu wewnątrz.Mam taki układ u siebie, tylko zamiast ekogroszku zwykły kocioł węglowy bez podajnika. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 19.05.2010 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Bufor jako sprzęgło to dobre rozwiązanie, ale można zwykłe sprzęgło zastosować i też będzie bardzo dobrze chodziło.Najważniejsze to, aby odzielić te dwa obiegi kotłowy i podłogowy zwykłym sprzęgłem hydraulicznym obieg kotłowy ma mniejszy przepływ a wyższa temperaturę obieg podłogowy ma większy przepływ a niższą temperaturę. Bufor odbierze nadmiar ciepła tylko przy rozgrzewaniu bufora - po rozgrzaniu kocioł i tak będzie dostarczał tylko tyle energii ile zużyje podłoga, bufor w tym przypadku tylko wydłuża czas pracy kotła z niską temperaturą co nie jest korzystne. Trzeba dobrze dobrać kocioł nie przewymiarowac i nie będzie kłopotu, sama podłoga będzie chodziła idealnie Bufor jest idealny do kotłów stało palnych ale bez podajników Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts