bat 19.05.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Po przeczytaniu wielu stron i tematów z kilku różnych internetowych stron o tematyce budowlanej, ciężko zdecydować się na jakiekolwiek rozwiązanie, niezależnie czy to zaczynamy i kopiemy fundamenty, wznosimy ściany, czy robimy dach, izolację itd. Na jednych "takie" rozwiązanie zdawałoby się najbardziej rozsądne, polecane itp. na drugim podają, że to nie tak - jest lepsze rozwiązanie, które z kolei było odradzane na innej stronie i tak na okrągło. Zapewne w większości przypadków wszystkie te rozwiązania są na jakiś sposób dobre, sprawdzone, gdyż każdy raczej poleca to na co sam się zdecydował i do chwili pisania posta nie miał problemów. Tylko, że dom budujemy w większości przypadków na całe życie, na całe pokolenia. Dlatego chciałbym zasięgnąć i może spróbować z Waszą pomocą w sposób bardzo zrozumiały dla wszystkich tych, którzy chcieliby wybudować dom własnymi siłami zasięgnąć w tej chwili rad i pomysłów na dobry i solidny fundament (wierzę, że zakończymy na wykończeniu domu ). DOM NIEPODPIWNICZONY. Fundamentów, a w szczególności dobrej ich izolacji. Czy należy i powinno robić się izolację poziomą ław fundamentowych? Myślę, że co do pierwszej części nikt nie ma zastrzeżeń, izolacji chyba nigdy za wiele, a fakt, że ław fundamentowych nie będziemy już mieli nigdy później okazji zobaczyć, czy poprawić to chyba wypadałoby zrobić tą część w taki sposób by nie budziła żadnych zastrzeżeń i pozwoliła nam spać spokojnie przez setki lat. Więc co radzicie, jak izolować ławy poziomo, czy łączyć i jak wówczas należy łączyć izolację poziomą ław fundamentowych z bloczkami fundamentowymi? Może ktoś pokusi się o nazwę produktów godnych polecenia, z którymi praca jest czystą przyjemnością, o jakiś rysunek? Który każdemu inwestorowi budującemu systemem gospodarczym w sposób klarowny wyjaśnić jak, co i gdzie. Pozdrawiam i z góry dziękuję wszystkim za pomoc zarówno Nam, jak i wszystkim, którzy potrzebują pomocy w tym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 20.05.2010 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Izolacje poziomą zrób. Jeżeli nie masz piwnicy to posmaruj mazidłem ścianę fundamentowa na to styro i folia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bat 22.05.2010 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Dzięki za zainteresowanie tematem. Miło, że znajdują się osoby które nie tylko czytają, ale chcą pomóc na tyle ile potrafią. Chyba, że wszyscy czytający to osoby, które takich rad szukają i potrzebują pomocy w tym zakresie, jeśli tak to dołączcie się z prośbą o pomoc, może wówczas fachowcy Nas wysłuchają i pomogą.Odnośnie Twojej odpowiedzi, to wybacz, ale chyba nie jest dobry pomysł, aby na ławy dać mazidło, styropian i folię, a później murować bloczki. Czyż, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 22.05.2010 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Pewnie że to nie jest pomysł, a co dopiero mówiąc dobry.Jako izolacje pozioma połóż folie termozgrzewalną, najlepiej wzmacniana włóknem szklanym. Wiele osób kładzie ją po prostu na ławie ale sa tacy co przyklejają-zgrzewaja ja do ławy-ja jestem tego zwolennikem. zasada jest taka aby po postawieniu ścian fundamentu od wewnatrz domu wystawał jeszcze kawałek-z reguły papa ma 1 m szerokości więc wystarczy aby wystawał kawałek na połączenie późniejsze z izolacją poziomą podłogi. Skleisz do niej papę którą położysz na podłodze użyskując w ten sposób łączność izolacji poziomej co jest bardzo ważne. Bloczki jakei stawia sie na papie bez problemu "postwią" sie po daniu zaprawy połozonej na papie, nie ma tu żadnych obaw. W zależności jak planujesz dać izolację pionową, czasami papę tą na ławie wysówa sie na zewnątrz ok 10-15 cm aby mieć możliwość połączenia z izolacją pionową. Pytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.05.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 DOM NIEPODPIWNICZONY. Fundamentów, a w szczególności dobrej ich izolacji. Czy należy i powinno robić się izolację poziomą ław fundamentowych? Myślę, że co do pierwszej części nikt nie ma zastrzeżeń, izolacji chyba nigdy za wiele, a fakt, że ław fundamentowych nie będziemy już mieli nigdy później okazji zobaczyć, czy poprawić to chyba wypadałoby zrobić tą część w taki sposób by nie budziła żadnych zastrzeżeń i pozwoliła nam spać spokojnie przez setki lat. JA mam do twojego toku myslenia zastrzeżenie. Pytasz jak zaizlować fundamnet nie wspominając ani slowem o warunkach gruntowo wodnych. Tak sie nie da. Dlatego sa na rynku różne rozwiązania bo są rózne warunki - to takie uproszczenie. Mówisz że izloacji nigdy za wiele, no może to i prawda ale każda izlolacja kosztuje. Po co wydawac kase na zupelnie zbędne izlolacje? Mam lawy i na nich ściany i ŻADNEJ izlolacji pomiędzy. Zrobilem to zupelnie świadomie uważam ze jakakolwiek izlolacjw w tym miescu w moich warunkach budowy nie ma żadnego sensu. I nie pisze że to "tylko" 300zl czy że "nigdy nie za dużo". Ilość i miejsce izlolacji powinno wynikac z projektu a nie z widzimisie inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 22.05.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Dzięki za zainteresowanie tematem. Miło, że znajdują się osoby które nie tylko czytają, ale chcą pomóc na tyle ile potrafią. Chyba, że wszyscy czytający to osoby, które takich rad szukają i potrzebują pomocy w tym zakresie, jeśli tak to dołączcie się z prośbą o pomoc, może wówczas fachowcy Nas wysłuchają i pomogą. Odnośnie Twojej odpowiedzi, to wybacz, ale chyba nie jest dobry pomysł, aby na ławy dać mazidło, styropian i folię, a później murować bloczki. Czyż, nie? A czy czyta Pan ze zrozumieniem ?? I czy nie myli Pan ściany fundamentowej z ławą fundamentową ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bat 22.05.2010 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 JA mam do twojego toku myslenia zastrzeżenie. Pytasz jak zaizlować fundamnet nie wspominając ani slowem o warunkach gruntowo wodnych. Tak sie nie da. Dlatego sa na rynku różne rozwiązania bo są rózne warunki - to takie uproszczenie. Mówisz że izloacji nigdy za wiele, no może to i prawda ale każda izlolacja kosztuje. Po co wydawac kase na zupelnie zbędne izlolacje? Mam lawy i na nich ściany i ŻADNEJ izlolacji pomiędzy. Zrobilem to zupelnie świadomie uważam ze jakakolwiek izlolacjw w tym miescu w moich warunkach budowy nie ma żadnego sensu. I nie pisze że to "tylko" 300zl czy że "nigdy nie za dużo". Ilość i miejsce izlolacji powinno wynikac z projektu a nie z widzimisie inwestora. Warunki gruntowe oczywiście są ważne i popieram, to właśnie do nich powinniśmy dostosować izolację fundamentów. Tylko z małym zastrzeżeniem. Przy dzisiejszych anomaliach pogodowych nie ma możliwości przewidzenia, czy za jakiś czas pogoda nie da Naszym fundamentom "wycisku" i co wówczas? Nie lepiej mieć tą izolację jak napisałeś za 300 zł i mieć pewność, że nawet takie niespodzianki nie będą dla Nas problemem i nie będziemy musieli się martwić co z tym zrobić? Odnośnie projektu, tak się składa, że projekt sobie, a warunki gruntowo-wodne sobie. Jeśli nie robi się projektu indywidualnego z uwzględnieniem tych właśnie czynników to jakie on (projekt) ma zastosowanie w rzeczywistości? Projekty gotowe nie są podzielone na miejsce inwestycji, mało tego w większości przypadków część opisowa jest zupełnie różna od części graficznej i co wówczas? Pewnie że to nie jest pomysł, a co dopiero mówiąc dobry. Jako izolacje pozioma połóż folie termozgrzewalną, najlepiej wzmacniana włóknem szklanym. Wiele osób kładzie ją po prostu na ławie ale sa tacy co przyklejają-zgrzewaja ja do ławy-ja jestem tego zwolennikem. zasada jest taka aby po postawieniu ścian fundamentu od wewnatrz domu wystawał jeszcze kawałek-z reguły papa ma 1 m szerokości więc wystarczy aby wystawał kawałek na połączenie późniejsze z izolacją poziomą podłogi. Skleisz do niej papę którą położysz na podłodze użyskując w ten sposób łączność izolacji poziomej co jest bardzo ważne. Bloczki jakei stawia sie na papie bez problemu "postwią" sie po daniu zaprawy połozonej na papie, nie ma tu żadnych obaw. W zależności jak planujesz dać izolację pionową, czasami papę tą na ławie wysówa sie na zewnątrz ok 10-15 cm aby mieć możliwość połączenia z izolacją pionową. Pytaj Dziękuję za radę. Jednak z uwagi na fakt, że czas gonił a nikt nie interesował się tematem podjęliśmy decyzję i zdecydowaliśmy się na system izohana na bazie wody, bez rozpuszczalników itp. zbyt wiele naczytałem się i nasłuchałem, że coś, kolokwialnie mówiąc, śmierdzi za oknem. Dlatego woda. Czyli dysperbit, na to WM, później papa no i bloczki będziemy murowali. Dysperbit jako grunt już na ławach, teraz czekamy na dostawę WM którą zlepimy z papą (są sądzisz o takim rozwiązaniu?). Do pionowej to będzie raczej analogicznie, czyli ten sam system wew+zew plus od zew dodatkowo XPS + kubełek. Co sądzicie o takiej izolacji? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.05.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Projekty gotowe nie są podzielone na miejsce inwestycji, mało tego w większości przypadków część opisowa jest zupełnie różna od części graficznej i co wówczas? Jak to co , rekalmuj projekt. Projekt gotowy wymaga ADAPTACJI to z niej powninna wynikac izololacja. Co sądzicie o takiej izolacji? Nic. Dlaczego pytasz o izlolacje a nie o ścianę? Co do wspomnianej obecnie nienormalnej sytuacji co Ci da izloacja lawy ? NIC. Jak jest sucho -zbedna , jak woda wysko nic nie daje po co ona? Co to jest WM ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bat 23.05.2010 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Jak to co , rekalmuj projekt. Projekt gotowy wymaga ADAPTACJI to z niej powninna wynikac izololacja. Rozmawialiśmy na ten temat z kierownikiem, jednak stwierdził, że nie ma sensu tego reklamować. Będziemy na to czekali 3 miesiące i październik jak znalazł i kolejny rok do tyłu, nie znam ludzi którzy rozpoczynają fundamenty na zimę robione systemem gospodarczym. Myślę, że 90% inwestorów tak ma i nikt tego nie reklamuje bo najzwyczajniej w świecie szkoda czasu i nerwów. Widząc projekt sąsiadów powiem, że jesteśmy szczęśliwi ze swojego bo tam znacznie mniej informacji niż w Naszym projekcie. Nic. Dlaczego pytasz o izlolacje a nie o ścianę? Co do wspomnianej obecnie nienormalnej sytuacji co Ci da izloacja lawy ? NIC. Jak jest sucho -zbedna , jak woda wysko nic nie daje po co ona? Co to jest WM ? Powiem, że nie do końca rozumiem. O ścianę? A muruje ją ktoś z czegoś innego niż z bloczków fundamentowych? Jeśli izolacja przeciwwilgociowa jest zbędna to po co się ją projektuje i robi? Chwyt reklamowy? Tak jak pisałem zdecydowaliśmy się na system izohan, czyli WM oznacza Izohan Izobud WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 23.05.2010 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 bat jajmar ma dużo racji, że zwraca Tobieuwagę na warunki gruntowe.W zależności od nich stosuje się izolacjęlekką, średnią lub ciężką.W dużej ilości przypadków wystarczy lekka.U Ciebie też chyba wystarczyłaby.Po co więc chcesz stosować masę nakładanąmetodą szpachlowania WM. Czemu nie wystarczy Tobie dwu trzykrotne pomazanie WL.WL jest tańszy. Potem papę termozgrzewalnąna ławy lub z dwie warstwy lepszej zwykłejpapy.Izohan jest drogi. Przyjrzyj się Izolex. Na ichstronie są fajne opisy izolacji. Podam ceny u dystrybutorówIzohan WM 20 kg to około 128 zł 1kg/1m2Izohan WL 20 kg to około 88 zł 0,2-0,5 kg/1m2Izolex Dysperbit DB 54 złIzolex Styrbit2000 92 zł A jeżeli kupisz bezpośrednio od producentaIzolex to będzie jeszcze taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.05.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 A muruje ją ktoś z czegoś innego niż z bloczków fundamentowych? Jeśli izolacja przeciwwilgociowa jest zbędna to po co się ją projektuje i robi? Chwyt reklamowy? Tak jak pisałem zdecydowaliśmy się na system izohan, czyli WM oznacza Izohan Izobud WM. Są tacy co muruja z BK [poodbno] ale mnie o to nie pytaj. Chcesz miec pożadną ściane fundamntowa to ja wylej z betonu i nie pisz że wszyscy murują z bloczkow, bo to nie jest prawda. Im gorszy materiał na ściane tym potrzebna lepsza izolacja, żaden chwyt markitngowy, taka prawda. Cokolwiek znayczy WM ani ja, ani większość czytających nie ma pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 23.05.2010 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 bat - powinno to rozwiazanie dawac rade, XPS klej na WK nie na WL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bat 23.05.2010 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Ok. To może zacznę teraz w inny sposób. Mam już bloczki betonowe C16/20 na działce. Wylaną ławę posmarowaną jeden raz IZOHAN Dysperbit rozrobiony 1:1 z wodą jako grut. Kupioną asfaltową papę izolacyjną o gramaturze 333 g/m². Czym zatem przykleić ową papę do zagruntowanej już ławy, czy może to być IZOHAN IZOLBUD WK? Czy może darować sobie ten proces tak jak radzi jajmar i na zagruntowaną ławę jechać normalnie z zaprawą i bloczkami? Jeśli jednak jest już papa to może ją wykorzystać? Proszę o opinię i pomoc. Dodatkowo jeśli można zapytać, chciałbym prosić o prawidłową proporcję zaprawy (jaką zastosować M5/M10?) do w/w bloczków jeśli to nie problem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 26.05.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 bat... z calym szacunkiem... ale kolejny raz to samo pisac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts