Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka w strukturze płukanej - AVANTI Polbruku, PICCOLA ELEGANTE Libetu

Recommended Posts

ten ktoś ma sporo racji powierzchnia jest taka że łatwo wbija się w nią brud a trudno wydostaje

widziałem taką na ciągach pieszych gdzieś na mieście jak jest zadeptana- masakra

jeżeli masz zjazd lub wejście z drogi /piach, ziemia itp/ to zdecydowanie odpuśc taką

może taka nie płukana,co? gładka zmiatasz i gotowe

203..jpg

• 2 weeks później...

Witam, kazda firma nazywa inaczej swoje kostki. Plukana- jesli chodzi o ta kostke z wierzchnia warstwa takich kamyczkow drobnych to tez na nia mowi sie ze to kostka z posypka. wizualnie to juz rzecz gustu ale w praktyce to ciezkie do utrzymania czystosci, ta kostka sie nadaje na rozne jakies drobne wstawki ale nie do ukladania na duzych powierzchniach bo naprawde ciezko utrzymac ja w czystosci, chyba ze ktos lubi chodzic co jakis czas z myjka cisnieniowa i splukiwac piach z niej nanoszony wczesniej, bo zmiatajac jest marny efekt, wiem z praktyki bo jestem brukarzem i mialem stycznosc z ta kostka

pozdrawiam

• 2 weeks później...
Witajcie,

Proszę o opinię nt. kostek płukanych - ktoś kiedyś powiedział mi, że są trudne w utrzymaniu, samochody zostawiają trudne zmywalne ślady. Może ktoś się ustosunkować?

Michał

Witam,

tak się składa, że pracowałem w Libecie, nie polecam tego typu kostki na chodniki, ścieżki a w szczególności podjazdy jest bardzo delikatna tzn. te kamyki z wierzchu bardzo łatwo odpadają nawet przy tarciu ręką. Wg mnie można to stosować jedynie jako obwódkę dookoła domu tam gdzie się chodzi bardzo rzadko albo wcale. Nie pracuje już tam 3 lata i nie wiem czy jeszcze robią kostki śrutowane, wygląda podobnie a na pewno jest dużo trwalsze. Były też kostki obijane całkiem fajnie to wyglądało ale również nie wiem czy mają jeszcze w ofercie.

• 5 weeks później...
Witam,

tak się składa, że pracowałem w Libecie, nie polecam tego typu kostki na chodniki, ścieżki a w szczególności podjazdy jest bardzo delikatna tzn. te kamyki z wierzchu bardzo łatwo odpadają nawet przy tarciu ręką. Wg mnie można to stosować jedynie jako obwódkę dookoła domu tam gdzie się chodzi bardzo rzadko albo wcale. Nie pracuje już tam 3 lata i nie wiem czy jeszcze robią kostki śrutowane, wygląda podobnie a na pewno jest dużo trwalsze. Były też kostki obijane całkiem fajnie to wyglądało ale również nie wiem czy mają jeszcze w ofercie.

Jest dokładnie odwrotnie niż pan napisał. Odpadające kamyki to tzw. zarób betonowy, który musi zostać wypłukany z warstwy wierzchniej. Ziarna kruszywa można usunąć z kostki tylko młotkiem. Co do przyczepności – łatwiej zabrudzić oponami zwykłą kostkę niż kostkę płukaną. Bo w płukanej kruszywo daje lepszą przyczepność i koło samochodu trudniej wpada w poślizg.

• 2 weeks później...
  • 9 months później...
Moim zdaniem żeby nie brudziło się najlepiej wybrać ciemniejszy odcień i po sprawie albo iść w beganit Polbruku, który jest ładniejszy brudny ze względu na swoją strukturę. Mnie osobiście najbardziej podoba się napoli/contry Polbruku. Fotki na stronie. Duże rabaty powyżej 100 kw na cały Polbruk. Pozdrawiam. Wysyłam w dowolne miejsce w Polsce.

• 4 years później...
odswiezam temat - czy ktos z uzytkownikow moze podzielic sie swoimi spostrzezeniami na temat kostki plukanej? Jak sie sprawuje, czy te kamyczki sie nie wykruszaja i jak z brudem?

Bardziej martwiłbym się tym że przyjdzie kostka nie dobrze wypłukana z widocznym cementem. Tak jak w moim przypadku dwa razy ( raz po reklamacji)przywieziono taki wadliwy towar. Dlatego produkty Libetu omijam szerokim łukiem. Szczegóły mojego przypadku są w tym dziale ze zdjęciami.

Polbruk ma droniejszy kamyczek i dodawany jest barwnik który blaknie z czasem.

Kostka pomimo wad dopłukania dobrze się czyści ale specjalna warstwa blokująca wodę to ściema.

Mam Avanti Polbruku na schodach wejściowych i tarasie.Jeżeli chodzi o trwałość to nie zauważyłem jakichkolwiek nieprawidłowości ( wykruszania).Natomiast czyszczenie już jest problemowe - szczotka albo myjka.Przy dzieciakach biegających po ogrodzie a potem na taras to trochę czyszczenia jest. Płukanej nigdy nie dawałbym na wjazd ..

To zależy w jakim kolorze ma być kostka i jak wygląda Twoja droga dojazdowa.

Nie polecam na wjazd kostki jasnej - biała, szara... Musiałbyś co 2 dni myć podjazd.

Jeżeli chodzi o jakieś chodniki, jest już lepiej.

Natomiast w kolorze grafitu nie ma tego problemu.

Widzę po postach, że są problemy z kostką, z Libetu.

Osobiście mogę polecić Drewbet - jeżeli ktoś byłby zainteresowany zapraszam na priv ;)

michalp skąd jesteś?

Edytowane przez hagblueberry

• 1 year później...

Odświerze temat może ktoś jeszcze potwierdzi / zaprzeczy czy kostka szlachetna czyli płukana jest dobra opcja jeśli chodzi o czyszczenie czy trwałość powierzchni? nam sie spodała kostka poniżej firmy DrogBruk taka troche tansza alternatywa pozbruku kolor onyks czyli najciemniejsza - co sadzicie? Ponizej zdjecie jak wyglada w realu.

http://www.drogbruk.pl/primavera

20170701_131102.jpg