Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brzozy na niewielkiej dzia?ce.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ze brzoza to smieciarz, to prawda niestety. Przez prawie cala wiosne i lato leca z niej takie jakby luski, ktore wciskaja sie wszedzie, gdzie sie da: na tarasy, balkony, do domu przez otwarte okno, do samochodu. Zamiatac mozna co godzine, a i tak ciagle bedzie brudno. Z samochodu w ogole trudno je usunac.

........ . Sąsiad mówi, że brzoza to okropny śmieciarz i sobie z nią nie poradzę. Ja jednak jestem uprarta. ....

Ale czy równie uparty będzie sąsiad który również będzie musiał zgrabiać liście i inne lotne elementy o których pisze mbz ?

Z teściem zasadziliśmy ok. 1 hektara nieużytków drzewami lisciastymi ze znaczną przewagą brzozy. Sadzonki braliśmy z terenów przeznaczonych na zagospodarowanie przemysłowe. Rosły tam właśnie takie 1,5 m samosiejki. Teraz po kilku latach mamy las wysokości nawet 8 m.

........ . Sąsiad mówi, że brzoza to okropny śmieciarz i sobie z nią nie poradzę. Ja jednak jestem uprarta. ....

Ale czy równie uparty będzie sąsiad który również będzie musiał zgrabiać liście i inne lotne elementy o których pisze mbz ?

Sąsiada od mojej działki dzieli 3 metrowa droga. Podejrzewam, że przy wietrze od zachodu faktycznie moje brzózki będą mu trochę śmiecić. Może więc jakieś karłowate?

Czy jest taka odmiana?

Kasia zostało mi jeszcze 22 ary brzózek :lol: Jak tylko Ci potrzeba to nie wygłupiaj sięz kupowaniem :lol:

Też planuję posadzić w rządku wzdłuż jednego boku ogrodzenia miedzy sosenkami. A ponieważ to żywa istota to zdaża jej się naśmiecić, zawsze można nic nie sadzić i bedzie czyściutko! Ale klimatu to nie bedzie wtedy żadnego i zresztą brzozy są bardzo zdrowe! Będzie się do czego przytulać jak urosną :lol:

Ja trochę przewrotnie posadziłam brzóski w rogu działki w pd-wsch końcu. Jedną zwykłą drugą płaczącą (bardzo ładna). Ponieważ wieją u mnie głównie zachodnie wiatry to będą brudzić mojemu sąsaidowi, który ma tam pole uprawne. Trudno. Brzozy są tak urokliwe a poza tym pełno ich w okolicy i chciałam nawiązać do krajobrazu wokół mojej działki.

Poza tym działka ma 1200 m2 więc bardzo duża nie jest. CIECHANKA

Przy swojej działce mam dwie ogromne, stare brzozy. Wsciekam się na nie kiedy liście opadają, bo mam je wszędzie. Pod nimi nic nie chce urosnąć, :evil: korzenie mam do połowy dzialki.......ale są naprawdę piekne. A ile gniazd mają ptaki. Fajnie jest usiąść wtedy na tarasie i obserwować te sliczne drzewa, w których "toczy się życie".

U nas w ub. roku na działce rekreacyjnej na jednej z kilku brzóz zagnieździły się ...wiewiórki. W starym gnieździe po srokach siedziały całe lato (do jesieni) dwie stare i cztery młode i można je było obserwować praktycznie każdego ranka jak sobie baraszkowały. Mają trochę zdjęć, niektóre nawet z naszą kocicą (w tle). Przyszły pewnie na orzechy laskowe, gdyż wielu sąsiadów ma leszczyny, a u nas ponieważ było najciszej (z powodu budowy byliśmy głównie na innej działce) znalazły sobie tymczasowy dom. Niestety działka rekreacyjna jest już sprzedana... razem z wiewiórkami :cry:

Pozdrawiam Krzysztof

Posadziłem ze 30 arów lasu (dąb, jesion, grab) i głównie właśnie tam wysiewa mi się brzoza, która znacznie szybciej rośnie niż ww. drzewka. Muszę więc ją eliminować, ale jest zbyt mała by coś można było z niej zrobić, no może miotły. W innym miejscu są brzózki i sosny i tam niech sobie rosną jak najdłużej.

Pozdrawiam