Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sułtan 2G :-)

Recommended Posts

Witam,

Od kilku miesiecy szukam odpowiedniego projektu i obecnie Sultan jest na pierwszym miejscu. Mamjednak jedno drobne pytanie: pewnie na poczatek nie ruszal bym poddasza, ale jedna z opcji, jaka rozwazam jest zrobienie tam pomieszczenia rekreacyjnego, w ktorym mialby sie zmiescic np stol bilardowy. I stad pytanie jaka na poddaszu mozna uzyskac otwarta przestrzen bez podnoszenia dachu, ta przestrzen nie moze jednak zawierac zadnych kominow ani elementow kostrukcyjnych (zeby wstawic stol potrzebna jest mniej wiecej powierzchnia 6x4,5m).

I druga drobna prosba: rowniez prosze o przeslanie kosztorysu SSZ na maila - [email protected].

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 377
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kucik, jak mąż będzie miał czas to wejdzie na strych i sprawdzi. Aktualnie pewnie stół nie wejdzie, bo kontrukcja dachu leży częściowo na stropie, ale jak przyjdzie wylewka to to zniknie, więc stół spokojnie wejdzie, ale mąż jeszcze to sprawdzi :D

Kosztorys poleciał na poczte :-)

16.05.2011 r.

Mamy tynk :) Brakuje tylko we wnęce przy tarasie (ściana sypialni i salonu), ale to dokończą jutro po 16 :) Tempo mają nieziemskie :D

Nasz pistacjowy Sułtan:

DSC09350.JPG

DSC09351.JPG

Sułtan.jpg

DSC09359.JPG

DSC09362.JPG

DSC09363.JPG

DSC09364.JPG

DSC09366.JPG

DSC09370.JPG

DSC09372.JPG

Kolor delikatny. Zdjęcia nie oddają uroku. Nam się bardzo podoba, bo nie jest to dom taki jak każdy, czyli ecru czy żółty :) Jak dojdzie jeszcze ogrodzenie i trawka to będzie miooodzio :)

Zerwaliśmy wejście do domu i powstała mała górka z piasku, więc nasz pies upodobał sobie to miejsce:

DSC09349.JPG

'Troszke' urósł tak wogóle :wiggle:

I żeby nie było, że nie mamy zieleni wokół i, że ciągle siedzimy w domu to mam dowody na to, że wokół nas jest pięknie. Łąki dziadzia zaraz niedaleko naszej działki :)

http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/222892_199893940046991_100000791608788_474109_4846401_n.jpg

Uwielbiamy tam chodzić, bo i ja mogę powdychać świeżego powietrza co robi dobrze nie tylko mi, ale i Igorowi, no i Fado na tym korzysta :D

...a Fado uwielbia zieleń i wysokie trawy:

http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/224263_199893183380400_100000791608788_474092_3051921_n.jpg

No i kto powiedział, że pies nie może latać ? :-)

http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/226059_199893153380403_100000791608788_474090_8010014_n.jpg

Edytowane przez eLTeeS

optymistka, kocimieta, miło, że się podoba :)

Tulipia, gratuluję przeprowadzki :) Przestrzenie ? Dla nas już to normalna przestrzeń. Dawniej salon wydał się duży, a teraz jest taki normalny i nie widze jego 'wielkości' :wiggle: Tak to jest jak się człowiek przyzwyczai :p

A gdzie jakieś zdjęcia waszego Sułtana ? :D

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Boże jak dawno mnie tu nie było! Elewację widziałam ale nie wiem czemu nie chwaliłam! :o Przepięknie wygląda wasz Sułtan w tym kolorze. To jest też mój upatrzony kolor- w cieniu pistacjowy a w słońcu z daleka prawie biały. Napisz mi proszę jaki to tynk/firma/nr czy co tam inne. My też mamy grafitowy dach i właśnie zieleń chcemy na elewację. Masz rację z tym że wszędzie dokoła żółte domy w różnych odcieniach- u nas też. A że ja lubię być inna to musze mieć wyróżniający się ;) Jestem jeszcze ciekawa jakiego koloru macie parapety zewnętrzne?

ps. jak maleństwo?nie pcha się jeszcze na świat?

pozdrowienia dla Was :)

kucik, a no nie sprawdzałam. Ciągle o tym zapominam. Mam nadzieje, że wkońcu nie zapomne i wyśle mężą co by zmierzył.

janiseya, każdemu życzę takiego tempa. No i wy się doczekacie na mieszkanie na swoim ;)

beatagl, oooo jak miło, że ktoś z naszych stron się odezwał ;-) Tempo było i najważniejsze, że mieszkamy wkońcu u siebie ;) Jeszcze wiele przed nami, ale wokół domu zawsze będzie coś do zrobienia..

netka55, ciesze się, że elewacja się podoba. My też lubimy się wyróżniać stąd ten kolor. Tynk silikonowy jest z Greinplast'a, baranek 1,5, a kolor 0910 :D Chcieliśmy bardzo delikatnie i gładko, bo np. kornik odpada całkowicie gdyż bardzo się brudzi. Mieliśmy robić zdobienia, ale te też się brudzą, więc zdecydowaliśmy się na prostote :D Dom zmienia kolory i wszyscy się z niego śmieją. Raz jest pistacjowy, raz zielony, innym razem żółty. Normalnie kameleon. Postaram się zrobić zdjęcie i wrzucić :) Parapetów zewnętrzych jeszcze nie mamy, ale planujemy czarne ew. ciemny grafit. Kolumny będą z mozaiki czarno-szarej, więc akurat parapety będą pasować.

Co do maleństwa. 38 tydzień leci, a jemu ani się śni wyjść.. Jak w marcu pchał się na świat, bo zjechał główką w dół tak teraz zrezygnował. Niestety mam nadciśnienie, więc biore tabletki, ale dzięki nim jest w normie. Mam nadzieje, że już niedługo i będziemy Małego tulić w ramionach. Wszystko czeka na jego narodziny :D

natka14, dachówka celtycka BRAAS, kolor grafitowy, aczkolwiek wygląda jak czarny :p

Edytowane przez eLTeeS

Dzięki za namiary na tynk. Myślę że jak Cię spapuguję to się nie obrazisz, w końcu mamy do siebie daleko ;) a mnie dokładnie o taki kolor chodzi-kameleon. A co do granulacji/powierzchni to ja bym chciala na gładko jak ściany w domu ale tak chyba się nie robi na zewnątrz co? Doczytałam że mamy podobna dachówkę-też z Braasa ale my Bałtycką. Jeżeli będziesz miała kolumny ciemne to rzeczywiście grafitowy lub czarny parapet pasuje a u mnie nie będzie nigdzie na dole klinkieru dlatego skłaniam się do ciemnobrązowych parapetów żeby pasowały do okien w orzechu.

Trzymam za Ciebie kciuki, żeby było lekko i żebyś nie czekała jeszcze tych 2 tygodni. Ja urodziłam (naturalnie)w 39 tyg i bardzo sie z tego cieszyłam, było szybko i bezproblemowo i takiego porodu Ci własnie życzę! :yes: Pozdrowienia

netka, na gładko można, ale pomalować. Jest baranek 1, ale na zamówienie. Co do parapetów bierzemy jeszcze pod uwagę ciemny brąz co by było właśnie pod okna. Jak się skończy to zobaczymy. Fundament robimy mozaiką (ok. 15-20 cm). Zdjęcia wciąż zapomniałam zrobić, ale postaram się dzisiaj bądź jutro o ile nie zapomne.. Ciesze się, że komuś podoba się nasz kolor domu dlatego kochana rób rób rób ;-) Nawet jakbyś mieszkała niedaleko to też bym nie miała nic przeciwko :D Wszystko wokół żółte, więc nasze domki bedą się wyróżniać :D

Co do porodu jutro kończymy 38 tc, a zaczynamy 39 tc :D Jak narazie wszystko pozamykane, więc wciąż czekamy na rozwój akcji. Mąż to niedługo zacznie sypiać w butach, bo jak tylko mnie coś zaboli to już pyta czy jedziemy :D

netka, no to wstawiam zdjęcia. Leżą od wczoraj, ale jakoś nie było czasu wrzucić wczesniej, bo ciągle bym spała, no i dzisiaj jeszcze podróż do Rzeszowa na ktg ;-) Najważniejsze jednak, że zdjęcia są :D

DSC00083.JPG

DSC00077.JPG

Tak jak pisałam wcześniej nasz dom to kameleon, więc wszystko zależy od dnia i padania promieni słońca na niego ;-) Raz jest miętowy, raz limonkowa, a raz żółty :D

Jakiś czas temu postanowaliśmy urządzić Małemu pokoik ;-) Kilka rzeczy się jeszcze zmieni, bo np. kołyska będzie w salonie, a wanienka ze stojakiem w dużej łazience ;) Szafka pod tv co stoją na niej kwiatki pójdzie na strych, ale musi być druga osoba, bo mąż sam nie wrzuci tego na strych.. Jak wyjedziemy wózkiem to sofa będzie stała na środku, no ale wstępnie pokój urządzony jest ;) Łóżeczko stoi w naszej sypialni co byśmy mieli do Małego blisko w nocy ;-)

Zaraz przy wejściu jest kontakt i taki oto Tweety i miarka Bob Budowniczy:

1.JPG

I reszta pokoju:

2.JPG

3.JPG

4.JPG

Aaaa właśnie odnośnie Małego to zaczęliśmy 39 tc, a tu narazie żadnych oznak zbliżającej się godziny "O". Jedno co to Mały zjechał jeszcze bardziej w dół, ale nic po za tym.. aaaa tak mu się śpieszyło w marcu jak zaczął zjeżdżać w dół..