Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sułtan 2G - komentarze

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
Aylin, a ja już myślałam, że Cię nie ma i się nie odzywasz, bo leczysz się po oblewaniu fundamentów. Nadal mokro? U nas sucho, że masakra, aż przydałby się deszcz w moich okolicach :) Tobie oczywiście życzę słoneczka cobyście szybko ruszyli :) Edytowane przez eLTeeS

dobry:)

Widzę,że jesteśmy na podobnym etapie budowy:) U nas właśnie wczoraj zalali strop. Oglądając Budowę u Was wszystko wydaje się takie szybciutkie, łatwe i przyjemne a u mnie mam wrażenie, że ciągnie się niemiłosiernie:) Projekt bardzo fajny lubię parterowe domki niestety u nas działka nie ma takich gabarytów. macie już wycenę okien? i na jakie się decydujecie? plastik, drewno?

Pozdrawiam

Carla5 witam :) Chyba u każdego jak się ogląda to wydaje się takie super i szybkie :) Chociaż nie narzekam, bo mam masjtra, który wszystkiego zawsze dopilnuje, a ja mogę wyjechać i wogóle nie interesować się budową i wiem, że będzie zrobione jak trzeba :)

Domek rośnie i rośnie :) Bardzo fajny i nowoczesny projekt. Macie jakiś wstępny termin przeprowadzki do niego ? :wiggle:

Mąż chce PCV więc będą PCV. Zresztą z kim nie rozmawiam to polecają PCV. Teraz w domu mam drewno i jest ok, ale inni co mają to narzekają. Oprócz tego różnią się znacznie ceną, a każdy grosz się liczy. Właśnie czekam na wycenę okien. Może jutro podjadę do miasta do kilka firm to ich poproszę o wycenę. Pasowałoby zamówić okna, bo czeka się nawet i 2 m-ce. Aaaaa no i czekamy na wycenę więźby, bo chcielibyśmy ruszyć z dachem, bo dachówka już czeka na działce, ale nie mamy drewna i stoimy.

Pozdrawiam.

Edytowane przez eLTeeS

• 1 month później...

netka55, witaj serdecznie :)

Dom ma 135 m2 powierzchni użytkowej + 35 m2 garażu :) Kiedyś można zrobić górę co dodatkowo powiększy powierzchnię domu :)

Co do majstra umowy nie podpisywaliśmy, ale jest od z nami od fundamentów i będzie do wykończenia :) On nam załatwił ekipę do murowania i do dachu :) Wykończeniówkę łącznie z prądem robi on. Co mu potrzeba to kupuje, a ja mu oddaje pieniądze. Dodatkowo ma ten sam dom co my tylko my mamy odbicie lustrzane i dużo nam podpowiada co i jak :) Mam nadzieje, że i wasza ekipa będzie taka super :-)

Edytowane przez eLTeeS

eLTeeS ładnie ten wasz domek z zewnątrz wygląda no i sporych rozmiarów w porównaniu do mojego ;)

mam pytanie do Ciebie odnośnie drzwi wejściowych.piękne są! ja też będę szukać w takim stylu, może nawet dokładnie takich. oglądałam na allegro ale w ciemno nie zamówię, muszę zobaczyć. możesz mi napisać jakiej są firmy , ile kosztowały i w jakim sklepie kupujecie?to są drewniane?

netka55 też myśleliśmy początkowo o allegro, ale licząc przesyłkę to średnio się opłaca. No i w ciemno też nie chcielismy kupować :D

Drzwi zamówiliśmy w Merkury Market i po małym rabacie wyszły nas 2 899 zł z lustrem weneckim. Normalnie kosztowały 2 999 zł bez lustra. Lusto kosztuje 200 zł netto, ale z lustrem bardziej nam się podobają :D Drzwi są drewniane. Jaka firma je produkuje to nie pamiętam, ale jak podjedziesz do Merkurego to napewno będą :D Jak nie znajdziesz to przy okazji jak będziemy w Merkurym spiszę Ci producenta :p

Hej.

Żeby nie było Twój dzienniczek podglądam z ukrycia jak do tej pory.

Najlepszego spóznionego - szczere gratulacje z okazji zaślubin.

Wasz domek zapowiada się na fajny i przestronny i w odróżnieniu do naszego dobrze doświetlony:).

A u nas jak pogoda dopisze dziś lub jutro też będziemy cieszyć się więżbą.

Aha odp na Twoje pyt. u mnie.

Nadal zpisuję się do podgladania Waszych potyczek budowlanych.

• 2 weeks później...

Ale Wam tej ziemi nawieźli! mnie pewnie też to czeka na wiosnę bo mamy nierówną działkę. Możesz mi zdradzić (może być na priv) ile płaciliście za 1 samochód ziemi i ile to ton?będę miała porównanie

posuwacie się do przodu, a my nadal w bezruchu czekamy na odpowiedź z banku...

a filmik fajna pamiątka a dopiero jak postawisz ostatni mebel to będzie co porównywać!

pozdrawiam

• 1 month później...
Ramila:

Ja uwielbiam kontrasty i stąd taki kolorek ;-) Efekt już niedługo, bo za 6 tygodni :)

Piotrp1:

Każdy robi jak chce. Prąd skończony jeszcze nie jest zresztą co widać :-) Uziom fundamentowy jest przy słupie, więc po co robić w domu? Albo mi się wydaje albo żyjemy w innych latach :) Do tego prąd od skrzynki do domu idzie na 5 kabli, a nie mniejszy, więc nie rozumiem zarzutu.

Pralka bez prądu? Dziwne, bo jest zostawione gniazdko zaraz za pralką. Wychodzi na to, że zagrożenie porażeniem prądem może być wszędzie gdzie jest woda i prąd, a ciężko to zrobić przy pralce, bo logiczne, że pralka pobiera wodę ;-)

Uziom fundamentowy robi się w domu (przekonasz się po burzy jak popalą się urządzenia lub po przepięciach w sieci), a uziom złącza to sprawa energetyki i zawsze mogą go zlikwidować bo im nie potrzebny i nie ma takiej warości jak powinien być w domu. Kabla 5x to tylko elektryk naciągnął Ciebie na koszty i nic poza tym. Gratuluję pomysłu gniazdka za pralką w pobliżu wanny - to istny brak kompetencji - przy ew. wypadku z odszkodowania 100% nici - jeszcze raz wspomnę o normie 60364-7-700 - to nie żarty o czym świadczą liczne wypadki. Spalenie domu też od tak położonych przewodów też realne - ale jak wspomniałaś każdy robi jak chce. Także pozdrawiam i zachęcam do brania fachowców, a piękne kafelki nie zapewnią bezpieczeństaw.

Edytowane przez piotrp1