Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powódź u Kachny28 - POMOCY!!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wizardus, ta informacja powinna Ci pomoc we wstepnym zaplanowaniu dzisiejszej trasy.

Ja buduję z drugiej strony Częstochowy - blisko granicy województwa śląskiego z łódzkim. Moim miastem powiatowym jest Kłobuck.

Pozdrawiam

Beithe, poszło na priv:)

Kachna, dostałam dzisiaj, od fantastycznej firmy FALA EM efektywne mikroorganizmy, 20 litrów roztworu do oprysku, który stosuje się na zewnątrz i wewnątrz w celu zatrzymania procesów gnilnych, zapobiega rozwojowi szkodliwych mikroorganizmów, likwiduje w peirwszej kolejności nieprzyjemny zapach. Był ten preparat stosowany po huraganie w NO i w Indonezji czy ostatnio w Haiti. To 20 litrów powinno wystarczyć na 10 tys.m2. Mam nadzieję, że Wam się przyda. Przekażę go Wizardusowi w sobotę.

Kachna, dostałam dzisiaj, od fantastycznej firmy FALA EM efektywne mikroorganizmy, 20 litrów roztworu do oprysku, który stosuje się na zewnątrz i wewnątrz w celu zatrzymania procesów gnilnych, zapobiega rozwojowi szkodliwych mikroorganizmów, likwiduje w peirwszej kolejności nieprzyjemny zapach. Był ten preparat stosowany po huraganie w NO i w Indonezji czy ostatnio w Haiti. To 20 litrów powinno wystarczyć na 10 tys.m2. Mam nadzieję, że Wam się przyda. Przekażę go Wizardusowi w sobotę.

Rasia DZIĘKI! DZIĘKI! DZIĘKI! napewno się przyda -i taka ilość pozwoli spryskać całą zalaną część Sandomierza! :-) -a to, że pomaga pozbyć się smrodu -to już w ogóle rewelacja!

z nowości -dziś był w mnie w odwiedzinach mój mąż [jak już pisałam na razie ja z psicą jestem u dalszej rodziny a on w Sandomierzu]. Dobre wieści są takie, że w tym tyg. może już się uda chodzić po domku w gumiakach [tylko z tyłu działki, gdzie jest niżej wody jest po pas....], a gorsza jest taka, że i tak za wiele nie zrobimy dopóki nie przyjdzie rzeczoznawca z PZU i UM, żeby oszacować szkody [w PZU powiedzieli, że będzie to prawdopodobnie początek czerwca -więc zapewne po długim weekendzie dopiero..] -więc nadal bezczynność....

Jeśli piszesz o MoniceC, to z moich stron:D

Rasia oprócz c mam jeszcze h w nicku;)

Prawie cały dzień byłam bez netu...masakra!

Odbiór zebranych rzeczy odbył się koło godz. 17tej, mam nadzieję, że choć troszkę pomogliśmy;) Wizardus dzięki, że chciało Wam się jechać tyle kilosów i to w niedzielę...ale jak sam zauważyłeś mój kombiczek nie dałby rady;) Myślę, że zbiórka była udana - ludzie mile mnie zaskoczyli:)

Witam

Jesteśmy juz na miejscu Monikach to ja dziękuje za pozytywny szok którego doznaliśmy odbierając Wasze dary ;) , nasz fordzina pękał w szwach, Podziękuj jeszcze raz wszystkim wspaniałym ludziom z Twojej okolicy - jutro z Piotrem zastanowimy się jak najsprawniej podzielić tak wielką górę dobra.

Jutro zorganizujemy także spotkanie z "naszymi " powodzianami i ustalimy jakie mają najpilniejsze potrzeby.

Pozdrawiam serdecznie

wizardus czy trasa Sandomierz - Warszawa jest tak "na potrzebę chwili", czy jeździsz tam częściej? Pytam, bo znajomi chętnie by coś przekazali ale do Warszawy paczki mogłyby dotrzeć dopiero w niedzielę w nocy, czyli raczej nie da się tego połączyć z kursem do rasi - ew. paczki aż ze Szczecina, trochę by po kraju pojeździły ale do Wa-wy mogłyby dotrzeć - sporo logistyki by mnie czekało, bo musiałabym wszystko nagrać na środę a sama jestem w trakcie przeprowadzki. No i nie wiem czy znajomi, którzy się deklarują nie robili tego na wyrost??? ale chciałabym pomóc :). Zawsze jeszcze poczta polska lub kurierska pozostaje. Fajnie gdybyś napisał czego tam najbardziej potrzebujecie, byłoby łatwiej zbierać.

malgoś2 na przelewie było napisane: "altager z pracownią" a w zasadzie powinno być: i współpracownicy - obiecałam im, że nie będę sama "zbiórki dla kachny" firmować - wszyscy dorzucili co mogli :yes:

wizardus czy trasa Sandomierz - Warszawa jest tak "na potrzebę chwili", czy jeździsz tam częściej? Pytam, bo znajomi chętnie by coś przekazali ale do Warszawy paczki mogłyby dotrzeć dopiero w niedzielę w nocy, czyli raczej nie da się tego połączyć z kursem do rasi - ew. paczki aż ze Szczecina, trochę by po kraju pojeździły ale do Wa-wy mogłyby dotrzeć - sporo logistyki by mnie czekało, bo musiałabym wszystko nagrać na środę a sama jestem w trakcie przeprowadzki. No i nie wiem czy znajomi, którzy się deklarują nie robili tego na wyrost??? ale chciałabym pomóc :). Zawsze jeszcze poczta polska lub kurierska pozostaje. Fajnie gdybyś napisał czego tam najbardziej potrzebujecie, byłoby łatwiej zbierać.

malgoś2 na przelewie było napisane: "altager z pracownią" a w zasadzie powinno być: i współpracownicy - obiecałam im, że nie będę sama "zbiórki dla kachny" firmować - wszyscy dorzucili co mogli :yes:

Apropos kuriera, nauczona doświadczeniem mogę tylko ostrzec ze to droga inwestycja. Prosilam o zniżkę w DHL, mówiąc ze to dary dla powodzian ,ale tam jak widac tylko kasa się liczy i pelne 170 zl za 48 kg przesylki skasowali...,nie skarżę sie bo nie zbiednieję bardzo ale przeliczylam na domestosy i wolałabym 12 butelek tego środka wysłac ludziom. Lepiej chyba zebrac po ludziach porządny ładunek i organizowac własny transport . W tej szczególnej sytuacji kurier to nie jest dobre rozwiązanie.. chyba ze trafisz na ludzi ktorzy potraktują tę przesyłkę jako szczegolną..Ja w DHL nie miałam takiego szczęścia;)

Kochani -jeszcze raz dziękuję za dary przekazane i wysłane przez Was do wizardusa -obiecujemy, że wszystko trafi w odpowiednie -najbardziej potrzebujące ręce!

Kasia, a nie wystarczą zdjęcia dla PZU?

Agnieszko -teoretycznie -powinny.. ale z drugiej strony -sami wiecie jak to jest: zobaczyć=uwierzyć. Znajomi, którzy obecnie czekają na szacowanie szkód przez rzeczoznawcę z UM -też radzili nic nie ruszać... My w tym tyg. chyba zaczniemy przywracać do porządku nasze poprzednie mieszkanie [na tej samej posesji, co domek, ale na szczęście "całe" jest na piętrze [czyli z kuchnią i łazienką] i może już na weekend udałoby nam się tam wrócić... Chociaż na razie w całym prawobrzeżnym Sandomierzu nie ma prądu, ale będziemy mieć do dyspozycji agregat -wiec chociaż na światło i zagrzanie wody w czajniku by było.

Kasiu mówili, ze właściwie wszystko co zalane nadaje sie do wyrzucenia, w tym ciuchy, pościele, meble :(

Markotko -zdajemy sobie z tego sprawę... Meble w kuchni były z płyty -więc na 100% do wyrzucenia, podobnie kanapy, stolik RTV i stół z salonu.... Na szczęście na parterze nie mieliśmy ani ciuchów [tylko kilka par butów w sieni], ani pościeli, ani nawet książek czy zdjęć - to wszystko ocalało i leży sobie bezpiecznie na suchym poddaszu. Co do sprzętu AGD -to pisaliśmy już do serwisu Electroluxa, Siemensa i Whirlpoola -będą oględziny jak woda całkiem spadnie -podobnie z piecem CO i zasobnikiem. Do odratowania będzie na pewno biały montaż i baterie, nie wiem jak zlew z konglomeratu -czy się np nie odbarwił -wszystko wyjdzie "w praniu". Garnki i sztućce prawdopodobnie do wychlorowania i wygotowania oraz wyparzenia [na szczęście u teściowej jest zmywarka z programem antybakteryjnym -bo z mojej to nie wiem czy jeszcze coś będzie].

PS. właśnie się dowiedziałam, że z pomocy rządowej w wysokości do 6 tys zł -my dostaniemy 1 tys zł [maksymalną kwotę otrzyma rodzina, która ma przychód 860 zł brutto/ na całą rodzinę].

Edytowane przez kachna28