Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powódź u Kachny28 - POMOCY!!!!

Recommended Posts

Witam

Na początku przepraszam za milczenie – przeżyliśmy najazd przeróżnego formatu komisji - na szczęście już jesteśmy po

Nelli sza – Wielkie Podziękowania dla was i Waszych ludzi – jestem pełen podziwu i szczęśliwy ze nikogo, kto znalazł się pod Naszymi skrzydełkami nie odprawiam z kwitkiem

Kotek999 – nie udzielam się w mediach – z twoimi mercedesami mam mały problem – ponieważ znalazłem 4 rodziny z niepełnosprawnymi dziećmi i będę musiał skonsultować się z innym dobrym mzimu forum jak ten temat rozgryźć ( Malka – podrawiam ;) )

DPS – klapek na oczach na szczęście komisja nie miała –ufff – mniszek działa cuda z moim gardziołkiem:)-

Ninus – Dzięki – wszystko się przydało -

Jutro postaram się zrobić małe podsumowanie – statystyki mamy ciekawe jak na taką akcje – przyszło tez sporo paczek ale nie miałem dziś czasu aby to całe dobro pospisywać.

Jeżeli kogoś pominąłem – przepraszam jutro rozwinę temat

Pozdrawiam Wszystkich

Grzegorz

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Grześ - jeśli tylko pomaga, to się cieszę, ale najlepiej to Ty rzuć palenie... ;)

Wiem, co mówię, sama paliłam 20 lat. :oops:

Kaszel przechodzi, słowo daję, a zawsze byłam pewna, że to nie od papierosów, skąd, niemożliwe! :lol:

Witam

Dziś zgodnie z obietnicą małe podsumowanie zebraliśmy w sumie 2980 zł, i 20 euro ( przy okazji dziękuje za wpłaty Małgorzacie z Warszawy GOSIEK33, Izie z Tarnowskich Gór Iza z Przypiecka, Renacie z Dębicy, Gosia Jagustynka ) fundusz wykorzystany głównie na zakup chemii z przewagą pampersów :), w związku z zalewem wspaniałości od NelliSza, resztę pieniędzy zaczynam odkładać na zakupy małego AGD dla powodzian po Ich wejściu do domów.

Jeżeli chodzi o pomoc materialną ciężko jest mi określić jej rozmiar - muszę Wam tylko powiedzieć że pod Waszą i moją opieką znalazło się 13 poszkodowanych osób z mojej firmy, oraz 28 z Sandomierza i okolic ( lista nie jest zamknięta :) ) Naprawdę mam ogromną satysfakcje że mogę każdemu pomóc i odciążyć ich od biegania po organizacjach oraz instytucjach pomocowych, u mnie mają komfortowe warunki aby spokojnie i adekwatnie do swoich potrzeb zaopatrzyć się w to co najważniejsze.

Dziś w nocy mija miesiąc, od kiedy pierwsza fala zniszczyła ludziom ich dobytek, potem nadeszła druga - a do tej pory w Sandomierzu są miejsca i domy, do których nie można dojść suchą nogą - beznadzieja...

Zachęcam do brania udziału w licytacji ( http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162112-Licytacje-na-rzecz-powodzian-Zapraszam ) zareklamujcie ją na zewnątrz oferowana na niej mapa naprawdę ma wartość , a dla mnie szczególnie ( kolekcjonuje wszystko co ma związek z moim miastem )- jeżeli uważacie, że przydałaby się inna jej forma proszę o propozycje

DPS - jak wszystko minie przyjeżdżam na tydzień do Was bez papierosów, najwyżej będę wył do księżyca i obgryzał korę z drzew :) , w tym momencie bez rurek z watoliną nie wyobrażam sobie funkcjonowania.

Kotek999 – Pozdrowienia dla Ciebie i Męża – potrzebne potrzebne :)

Głowac – dzięki

Będziemy jeszcze myśleć o jakiejś trasie, ale to najprawdopodobniej w przyszłym tygodniu

Pozdrawiam Wszystkich

Grzegorz

Edytowane przez wizardus

Najważniejsze, że możemy pomóc, to daję wielką radość, kiedy sie wie, że pomogło się choć trochę drugiemu człowiekowi! :lol:

A z tym przyjazdem, to ja trzymam Ciebie za słowo, w końcu publiczna obietnica! ;)

wizardus - mam nadzieję, że moje paczki w końcu dotarły, na transport się nie załapałam więc nadałam DHL-em - mam wielką nadzieję, że rzeczy które posłałam będą mogły się komuś przydać !

Jestem z Wami myślami i podziwiam Twoje zaangażowanie w pomoc potrzebującym ! A wszystkim którzy ucierpieli i nadal się z tym zmagają życzę wiele cierpliowości, siły i szybkiego powrotu do normalnosci!

Witajcie

Dziś kolejny raz wykonywałem swoje obowiązki objazdowe – wiem, nauczony doświadczeniem, że fala pomocy ustaje jak fala powodzi, ale mam do Was prośbę nie ustawajcie z pomocą - jeżeli możecie i macie na to ochotę zapraszam do Sandomierza mam możliwość transportu na tereny dotknięte powodzią to trzeba zobaczyć i poczuć, może mamy już dostateczną ilość ubrań, ale brakuje dalej środków chemicznych, oraz co najważniejsze pomocy bezpośredniej, fizycznej - jak pisałem wcześniej w kilku miejscach w mojej okolicy woda jeszcze nie zeszła, a ludzie z takich miejsc są całkowicie zniszczeni psychicznie i nie mają siły robić ani nawet prosić o pomoc starsi ludzie ze łzami w oczach proszą - nie pomagajcie mi pomóżcie moim dzieciom wynieść się stad niech na to więcej nie patrzą - przyjeżdżajcie oglądajcie i nie dajcie tym ludziom czuć się samotnymi im czasami jest tylko potrzebna rozmowa a jak macie do zaoferowania trochę siły pomóżcie zerwać tynki wyrzucić zniszczony dobytek to dużo dla nich znaczy. Czasami jakiś funkcjonalny drobiazg potrafi rozradować starszą osobę, jedna pani prosiła mnie o zegar budzik tylko taki nie na baterie, bo wie pan taki żeby cykał głośno, – znalazłem starego nakręcanego poltika – radość była ogromna.

Piszcie, meczcie mnie, rzucajcie propozycjami, nie dajcie innym zapomnieć

Wasz Grzegorz

byłam dziś w szkółce ogrodniczej, która uratowała się tylko dzięki temu, że była na wzniesieniu. Obok były zalane łąki. W tej chwili woda już zeszła. Został smród...czegoś takiego chyba w życiu nie czułam...pierwsze co pomyślałam o zalanych domach...co tam musi być...okropieństwo...

Kurczę, żebym tylko mogła, przyjechałabym - ale nie dam rady za nic... :(

A talerze, kubki, sztućce - trzeba...?

Jak coś, to mogę się postarać, co prawda nie będą to nowe komplety, ale używane i nie komplety, niemniej może byłaby taka potrzeba...?

Cześć Kochani... U nas w końcu widac podłogi -więc jest szansa, że komisja z UM oraz rzeczoznawca z PZU zdecydują się do nas wybrać.... na razie powyrzucalismy wszystko z szafek oraz wynieśliśmy z domku meble, które nie były objęte ubezpieczeniem (czyli te "nie w zabudowie"). Mąż ze szwagrem przy pomocy karchera i łopat powypłukiwali z domu grubszy muł.. teraz czekamy na wyceny, żeby zacząć wszystko zdzierać. agnieszkakusi ma rację -smród jest nie do zniesienia... Fotki z wczoraj:

http://foto1.m.onet.pl/_m/6085a30391d82a441b566af45ffdb9f1,10,19,0.jpg

http://foto1.m.onet.pl/_m/4ecae13f6ec252c4d373accf7b1cf299,10,19,0.jpg

http://foto3.m.onet.pl/_m/19e236b82a73a8bd4f8ab43882a94923,10,19,0.jpg

http://foto1.m.onet.pl/_m/50aee9b3903e15659dbe99d5deaf3221,10,19,0.jpg

http://foto1.m.onet.pl/_m/963618b2d0b4f2d37dcec4c149967469,10,19,0.jpg

http://foto1.m.onet.pl/_m/4bf3ae051f4106262bd9f13be2bde6b5,10,19,0.jpg

http://foto1.m.onet.pl/_m/35a5e186ad86323e1a50a67e00d8b975,10,19,0.jpg

Takie coś zalega na podwórku -zapada się człowiek po czubek gumiaków:

http://foto2.m.onet.pl/_m/5e0811dd2078c5bb9b4e03b38d58640a,10,19,0.jpg

ulica przylegająca do mojej -już zupełnie sucha, ludzie powyrzucali wszystko przed ogrodzenia -bardzo dobijający widok:

http://foto3.m.onet.pl/_m/f9c1b496ad93318ed6b14cc5078f4bb3,10,19,0.jpg

Edytowane przez kachna28

Wpadłam z doskoku, bo chyba wychodzimy z chorób.... :)

Kasia... widziałam zdjęcia.....Ty nie czekaj na rzeczozanwaców... zrób zdjęcia i tyle ..... dziewczyno Ty ratuj dom..... !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ja rozmawiałam emerytowanym agentem PZU - kumpel mojego ojca... a który był likwidatorem szkód na powodzi 2001.... przy masowych zdarzeniach jak powódź PZU stosuje tzw. uproszczoną procedure, polegającą na tym, że można sprzątać a zdjęcia są podstawą do oszacowania wysokości zalania domu, ale wg niej też Ty jako ubezpieczony masz obowiązek niedopuścić do powiekszenia szkody.... a Wasze czekanie blisko miesiąc ze sprzątaniem jest poglębianiem tej szkody.... a to rzutuje na wypłacaną kase...

Moi teściowe mieli mieć rzeczoznawce w zaraz po I fali i do dnia wczorajszego jak z nimi rozmawaiałam nikt nie przyszedł.... oni już w ubiegłym tygodniu z obu pieter pozbyli się wszelkiego mułu i szlamu, wypucowali łazienki, zdarli parkiety, skuli tynki, pościągali panele ścienne.... odgrzybili ściany i zostawili do suszenia.... :o bo wiedzą, że i tak z remontami przed zimą będzie ciężko zdązyć.... bo dom musi schnąć dobrze ponad miesiąc by mysleć o nowych parkietach czy tynkach....

Kasiaaaa ludzie nie wypatrują rzeczoznawcy.... ludzie wyparyują słońca i wiatru....

Edytowane przez nitubaga

Kasiu -po pierwsze u nas woda zeszła dopiero 2 dni temu -wiec do robót i tak nie było warunków -bo ciężko było nawet dojsć do domu. U nas także mimo pierwszego zgłoszenia do PZU w dn. 20.05 -do tej pory nikt też się nie zjawił -bo woda stała a oni "muszą widzieć podłogi". Z tymi zdjęciami też nie jest tak "różowo", jeden facet z PZU twierdził że wystarczą, natomiast w Inspektoracie w S-rzu powiedziano nam, żeby lepiej nic nie ruszać, bo jeden rzeczoznawca uzna fotki, a drugi juz nie. U znajomej, która zdążyła po I fali usunąć panele z podłogi -rzeczoznawca miał o to pretensje. Z kolei Komisja socjalna z UM, też nie chodzi dopóki nie widać podłóg, a u koleżanki z pracy, która wywiozła piec CO do serwisu -mieli pretensje, że tego pieca nie ma na m-scu! Więc lepiej nic nie robić -te parę dni i tak mnie nie zbawi, a goście od zdejmowania elewacji i tak nie postawia rusztowań, bo by się im zapadły. Zresztą i tak nie zamierzamy sie wprowadzać w tym roku, skujemy i zdejmiemy wszystko -i czekamy do wiosny. Edytowane przez kachna28

Więc lepiej nic nie robić -te parę dni i tak mnie nie zbawi, a goście od zdejmowania elewacji i tak nie postawia rusztowań, bo by się im zapadły. Zresztą i tak nie zamierzamy sie wprowadzać w tym roku, skujemy i zdejmiemy wszystko -i czekamy do wiosny.

Kasia.... hm.... jeśli nie planujecie się wprowadzać przed zimą... to faktycznie no rush....

Edytowane przez nitubaga

AnSi - dotarła - serdeczne dzięki, apropos - jak noga ?, Wierzch - dzięki x 4 :) w porywach do 5 za wpłate.

Dziś po poludniu dotarły jeszcze 2 przesyłki jutro zidentyfikuje nadawcę .

A tak w formie ciekawostki w Sandomierzu dzieją się dziwne rzeczy dziś około 17 na jednej z ulic pojawiła się mała trąba powietrzna - złamała drzewa i znikła jak gdyby nigdy nic - zaczynam się czuć nie swojo w moim mieście

Pozdrawiam

Grzegorz