nitubaga 28.06.2010 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Wizi.... rozmawiałam z Agnieszką S... ja nie wiem coś Ty tam nawyrabiał chłopie.... nie wiem... ale w butach pójdziesz do nieba... Jak o Tobie mówią to naprzemian mają usmiech na ustach i łzy w oczach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulka6 28.06.2010 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 (edytowane) Kochani - wszyscy jesteście wspaniali! ale NAJWIĘKSZY -w sensie uznania jest tu oczywiście WIZARDUS !!! (nie ujmując nikomu) Człowieku-Ty jesteś Aniołem:rolleyes::rolleyes: Masz ode mnie i wszystkich powodzian ORDER UŚMIECHU:) Dziękuję Bogu za takich ludzi jak Ty. Współczuję bardzo Kasi i wszystkim powodzianom. To niewyobrażalna tragedia-ale dobrze, że są takie grupy wsparcia,które dają niewyobrażalną siłe tym ludziom... Oni jeszcze w niektórych przypadkach nie są do końca świadomi czego potrzebują i że wogóle potrzebują. Jak to pisał Wizardus czasami po prostu dziękują-bo są też skrepowani tą sytuacją. Najbardziej to potrzebują wsparcia, pomocy psychologicznej no i oczywiście dóbr materialnych. Utracili poczucie bezpieczeństwa, sensu życia. Oprócz tego, że utracili dorobek życia to w wielu przypadkach również zródło utrzymania- na tych terenach ludzie często żyli z upraw, sadownictwa. I nie moga wziąć kolejnego kredytu (preferencyjnego) jak to proponuje wspaniałomyślnie rząd-bo pod zastaw czego??? Zalanego domu? Już wziętego uprzednio kredytu pod zakup płodów rolnych??? Dochodów z tegorocznych upraw mieć nie będą a kredyty i tak trzeba spłacać. A za co zasiać, zasadzić w przyszłym roku? Cała nadzieja w takich ludziach jak WY:yes: Ja na to forum trafiłam przez przypadek 2 dni temu i jestem pełna uznania dla entuzjazmu jaki w Was jest w kwestii pomocy. Ja do tej pory starałam się pomagać na własną rękę, własnymi drogami organizowałam transport, kontaktowałam sie z Caritasem, Dyrekcjami Szkół w których przebywali powodzianie, z jednostkami Samorzadowymi. Jednak widzę, że najbardziej usprawniony logistycznie, najszybszy jest Wizardus. Jeśli więc nie masz nic przeciwko temu to i ja skorzystam z Twojej pomocy w dotarciu do powodzian. Rozpisałam sie strasznie- ale powiem jeszcze, ze pukając do różnych drzwi z prośba o pomoc dla powodzian i nie widząc zrozumienia dla ich sytuacji albo spotykając taką zwykłą obojętność powoli traciłam zapał i wiarę, że uda sie na jakąś większą skalę pomóc- ale czytając to forum tę wiarę odzyskałam:D A miałam wiele pomysłów na to jak pomóc. APELUJĘ Może ktoś miałby możliwości i chęci aby przyłączyć się do jednej z Akcji-Gorąco o to apeluję. Nie tylko dorośli utracili wszystko ale i dzieci straciły wszystkie swoje zabawki- a wraz z nimi swoje najmniejsze marzenia:( Nie uda się kupić wszystkim dzieciom zabawek- ale możemy spróbować pomóc odbudować miejsce , gdzie dzieciom da się przywrócić uśmiech:wiggle: Tak, to miejsce to Przedszkole!!! Tam dzieci będą mogly zapomnieć na chwilę o tym co je spotkało-jeśli uda się stworzyć na nowo miejsce kolorowe, bajkowe, z zabawkami, książeczkami rysunkami na ścianach itd. Nie wiem czy wiecie na tym terenie zalane zostały 3 przedszkola (Sokolniki, Trześń, Orliska) oraz 1 w sąsiednim Tarnobrzegu na osiedlu Wilowieś. Zalanie doszczętnie zniszczyło wszystko- wiem z Urzędu Gminy w Gorzycach (P. Sekretarz Gminy), że Sanepid nakazał wyrzucenie dosłownie wszystkiego. Teraz trwają już prace i Przedszkola będą chciały funkcjonować już we wrześniu!!! Pytałam też jak wygląda pomoc takim jednostkom i usłyszłam-dotyczyło to akurat szkół bo co do przedszkoli nie zgłaszano jeszcze chęci pomocy-te miejscowości tzw. medialne otrzymują jakąś pomoc a innym o których nie słyszano w mediach darczyńcy nie chcą pomagać Moja akcja nazwana "Przedszkole dla Przedszkola" zainaugurowana 24 maja w przedszkolu mojego dziecka miała właśnie na celu niesienie pomocy wskazanemu przedszkolu. Taką formę pomocy ustaliłyśmy wraz z P. Dyrektor i innymi miłymi Paniami z Przedszkola. Prosiłyśmy rodziców głównie o rzeczy do wskazanego przedszkola a więc zabawki, książeczki, kredki, farbki itd oraz wszystko co rodzice mogą ofiarować powodzianom. Troszkę się uzbierało, ale to znacznie za mało. Pomoc pójdzie do Przedszkola w Orliskach-takiego właśnie niemedialnego. Ktoś ma ochotę się przyłączyć? Wasze dzieci na pewno mają jakieś zabawki, książeczki, bajeczki którymi mogłyby się podzielić- wiadomo w stanie do użytku. Możemy to rodzice potraktować jako piękną lekcję dla naszych dzieci- myślenia też o innych ludziach i dzielenia się z innymi, i szacunku dla nich. Moje dzieci- choć są małe deklarują chętnie oddanie części zabawek powodzianom-starsza powiedziała o tym ponoć Pani w Przedszkolu (4 latka). Myślę też o dotarciu do dużych firm, które może zgodzą się przekazać jakieś zabawki, artykuły papiernicze. Potrzebne jest wszystko: sprzęt agd, wyposażenie, mebelki zastawy: kubki, talerze, łóżeczka, pościele, jakieś artykuły dekoracyjne na ściany, lampy... Po prostu wszystko. Może ktoś ma jakiś pomysł- jak dotrzeć do dużych firm, może ktoś ma takie kontakty? W zamian za jakąś formę reklamy w pięknym Sandomierzu? Może Wizardus coś zaproponuje (albo skrytykuje)- czekam na wszelkie uwagi. Wizardus-może masz kontakt z Urzedem Gminy Gorzyce? Bo ja szukam tak po omacku ( telefon, internet) kontaktu. A akcji proponuje tytuł Pomóżmy dzieciom przywrócić uśmiech A dziś wieczorem robie wpłate. Serdecznie wszystkich pozdrawiam Pomóżmy razem tym dzieciom bo nie ma nic piękniejszego nad uśmiech dziecka!!! Edytowane 30 Czerwca 2010 przez Anulka6 błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wizardus 28.06.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 (edytowane) Witam Anulka6 - cieszę się dobra duszo że dotarłaś na to forum - powiem w skrócie kontakty mam raczej z samorządem z Sandomierza oraz trochę z Grębowem , ale nic nie stoi na przeszkodzie w wydeptaniu ścieżek do Gorzyc. Jako formę podziękowania dla firm na tymczasem mogę zaproponować niepowtarzalny dyplom z podziękowaniami dla konkretnej firmy bądź instytucji, od władz (Burmistrza) miasta Sandomierza. Do Ciebie mam prośbę podaj swoje namiary do mnie na PRIV – ustalimy szczegóły i podamy do wiadomości na forum. Rasia - Ty to umiesz trzymać kciuki Nitubaga a spróbuj że ty kobieto być następnym razem w tych okolicach i nie wpaść na kawę to …. - A do nieba to mnie Św. Piotr nie wpuści jeżeli nie rzucę papierochów – obiecałem DPS-i , i to publicznie na forum – kurcze od samego pisania o rurce z watoliną już się chce palić W dniu jutrzejszym zamieszczę Wszystkim zdjęcia z mojego punktu wydawania darów, rozwinął się wspaniale – na marginesie dziękuje Szkole Podstawowej nr. 2 w Sandomierzu za udostępnienie stołów, oraz Wspaniałym Nauczycielkom za pomoc w segregowaniu oraz wydawaniu darów. Edytowane 28 Czerwca 2010 przez wizardus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 28.06.2010 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Nitubaga a spróbuj że ty kobieto być następnym razem w tych okolicach i nie wpaść na kawę to …. - A do nieba to mnie Św. Piotr nie wpuści jeżeli nie rzucę papierochów – obiecałem DPS-i , i to publicznie na forum – kurcze od samego pisania o rurce z watoliną już się chce palić oj tym razem był to wyjazd pogrzebowy i niestety nie możliwym było się wyrwać... zmarł ojciec Teścia z okolic Szczebrzeszyna... i w Sokolnikach bylismy całe 3h... ale następnym razem - się wprosze choćbyś niechciał A papierosy som bleee no to co? zmotywowałam Cię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 28.06.2010 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 noo to skoro nasz Wizi dał nam zielone światło.... a Rasia rzuciła terminem... to co? czas się skrzyknąć, nie? Palec pod budke bo za minutke ..... Przepraszam - miałam jechac z Wami - ale niestety teraz nie moge - w pracy za duzo roboty nie dadza mi urlopu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 29.06.2010 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Grześ - ja czujna jestem, obserwuję i podziwiam wyczyny gorącego serca, ale potem... obiecałeś, że rzucisz, i to rzucisz U MNIE! Czekamy więc cierpliwie, bo na razie jeszcze tyle pracy dla Dobrego Serca u Was, że nie widzę szans... Fantastyczny z Ciebie Człowiek, cudny i o wielkim sercu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wizardus 29.06.2010 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Witam W związku z licznymi pytaniami podaje ogólny nr konta do wpłat na rzecz powodzian z Sandomierza i okolic Nr. konta m-bank : 12 1140 2004 0000 3002 0575 8875, koniecznie dopisek "powodź FM" , nick z forum, ewentualnie cokolwiek identyfikującego wpłacającego. - jeżeli chcecie wesprzeć konkretną osobę dopiszcie jej login z Forum, a jeżeli konkretną akcje - podajcie jej roboczą nazwę np. Pomóżmy dzieciom przywrócić uśmiech -z góry dziekuje - aha w terenie, dzieki Wam Wszystkim pracuja juz 2 osuszacze Nitubaga - ble by mnie nie przekonało, ale bleee już bardziej działa na wyobraźnie ) DPS - cenie sobie dostęp do bram Piotra więc nie dotrzymanie słowa z mojej strony nie wchodzi w grę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 29.06.2010 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Nitubaga - ble by mnie nie przekonało, ale bleee już bardziej działa na wyobraźnie ) DPS - cenie sobie dostęp do bram Piotra więc nie dotrzymanie słowa z mojej strony nie wchodzi w grę pozwoliłam sobie skopiować... by potem wykrętasów nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 29.06.2010 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Tak trzymaj, Nitu, a i ja za słowo będę trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulka6 29.06.2010 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Witajcie! Dziękuję bardzo Wizardusowi, który już zaczął działać i właśnie porusza niebo i ziemię w sprawie akcjiPomóżmy dzieciom przywrócić uśmiech. Jest niesamowity! Pozdrawiam.Zachęcam wszystkich bardzo do przyłączenia się do akcji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wizardus 29.06.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Witam Na wstępie przepraszam za brak obiecanych zdjęć – gonitwa i tajemnicze zaginięcie mojego aparatu ( mam nadzieje, że chwilowe) zrobiły swoje. Dziś miałem kolejną rodzinę, której sytuacja mnie trochę przybiła dwójka rodziców i dwoje dzieci w tym 5-cio letnia dziewczynka z zespołem downa, powódź ( oprócz dobytku) zabrała im jedyne źródło utrzymania - rolę, wszystkie uprawy spłynęły wraz dwoma powodziowymi falami, zostali bez niczego. Znajoma, która dała mi Ich namiary powiedziała, że nie chodzą nigdzie nie ubiegają się o żadną pomoc, głowa rodziny zarabia dorywczo ( sam jest osobą niepełnosprawną) – zaopatrzyłem całą rodzinę po przysłowiowe uszy – dziewczynka na pożegnanie nie mogła się ode mnie odkleić, długo nad tym myślałem i wiem, że chodzi o to, iż rodzice nie mają dla niej czasu albo mają go bardzo mało, a Klaudia potrzebuje kontaktu z ludźmi – takiego całym sobą – nie potrafię tego ubrać w słowa, ale mam nadzieje, że wiecie, o co mi chodzi. Może macie jakieś pomysły? Bardzo proszę Was o reakcje na pomysł Anulki6 – okazało się, że ta dobra dusza ze Śląska wie więcej o moich okolicach ode mnie, potwierdziłem dziś wywiadem terenowym, że przedszkole, o którym pisała, w miejscowości Orliska jest całkowicie zapomniane przez wszystkie organizacje pomocowe i media-sytuacja jest tam naprawdę dramatyczna, tym bardziej, że do tego przedszkola uczęszczają dzieci z zalanych terenów. Jutro jestem umówiony z Panią Dyrektor tej placówki, mam nadzieje, że dowiem się konkretów – i podzielę się nimi z Wami, (z tego co wiem Anulka6 nawiązała już kontakt z Olkiem.k w sprawie transportu) Pozdrawiam Was Serdecznie Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 29.06.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Wizardus moze pani dyrektor moglaby zrobic liste czego potrzeba, wiem ze tak latwiej bedzie moze wtedy ludzie chetniej beda odhaczali kolejne punkty listy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wizardus 29.06.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Markoto - jutro podam taką właśnie listę do publicznej wiadomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magi77 30.06.2010 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Witam!Ja mam do oddania trochę zabawek. Jakby z okolicy Wawy jechał jakiś transport, to ja chętnie dorzuciłabym trochę maskotek itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulka6 30.06.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 (edytowane) Wspaniale Magi77!-z tego co wiem ktoś deklarował, że pojedzie na południe pomagać w pierwszych dniach lipca-ale nie wiem dokładnie czy z Warszawy. Ja mam umówiony transport ze Śląska (Mikołów) przed 15 lipca (data może nieznacznie ulec zmianie) -Olek -również wspaniała osoba, która chcąc wesprzeć pomoc dla powodzian specjalnie do tego celu zorganizował przyczepke- i specjalnie dla nas dostosował swoją trasę! Olek-ukłony!Gdyby ktoś chciał coś dorzucić-zapraszamy!Wkrótce podamy listę potrzebnych rzeczy-ja takową dysponuję ale teraz Wizardus skonfrontuje ją na miejscu- POWODZENIA MISTRZU! Razem możemy więcej! Edytowane 30 Czerwca 2010 przez Anulka6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 30.06.2010 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Przypominam o Krakowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 30.06.2010 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 i o Toruniu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olek.k 30.06.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Przypominam o Krakowie. Ja właśnie pojadę przez Kraków, jak będę miał miejsce to zabiorę jeżeli chcesz. Lepiej bym się nie zabrał na jeden raz, co by znaczyło że dobra wszelakiego jest dużo, to wtedy wybiorę się jeszcze raz w jakąś niedzielę. JAk by co pisz na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 30.06.2010 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Spokojnie, ja nie mam duzo rzeczy jakos szczegolnie, ale lepiej, zeby sie znalazly w bardziej potrzebujacych rekach niz moja pakamera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wizardus 30.06.2010 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 (edytowane) Witam Na wstępie pragnę Was poprosić o zauważenie nowego wątku poświęconego przedszkolu w miejscowości Orliska – naprawdę dramatyczna sytuacja – polecam uwadze: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?163075-Zapomniane-Przedszkole-w-Orliskach-POMÓŻMY-!!! A teraz obiecane zdjęcia z mojego WDT ( Wizardusowego Domu Towarowego ) , namiot świetnie zdaje egzamin, każdy kto wychodzi odemnie jest w 100% zadowolony. http://www.sandomierz2010.x.wp.pl/mo1.jpg Na tym zdjęciu widzicie wnętrze ( klimatyzowane - przy temp. na zewnątrz 35 w środku bywało znacznie więcej a teraz luzik ), a w nim posegregowane względem wieku ossoby noszącej ubrania, przyjmuje tu wcześniej umówione rodziny zawsze o określonej godzinie tak aby moi powodzianie mieli komfort spokojnego wyszukania i dobrania sobie garderoby i innych dóbr według własnych potrzeb http://www.sandomierz2010.x.wp.pl/mo2.jpg A poniżej stolik „ przełamywania lodów ” – tu rozmawiamy ( zazwyczaj przy kawie) o wszystkich problemach dotykających ludzi, staram się spisywać ich potrzeby i w miarę możliwości je zaspokajać http://www.sandomierz2010.x.wp.pl/mo3.jpg Średnio codziennie goszczę około 4 rodziny, z wszystkimi nawiązuje prawie rodzinne więzi – JEST SUPER Pozdrawiam Wszystkich Grzegorz Edytowane 30 Czerwca 2010 przez wizardus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts